Tíz millió euró az akkumulátoripari szakképzés fejlesztésére

forrás: Prím Online, 2022. február 27. 10:08

Az Európai Bizottság aláírta azt a szándéknyilatkozatot, amely szerint 10 millió eurót adományoznak az Európai Unió egyik testületének, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatása mellett működő és Európa fenntartható energetikára szakosodott innovációs központjaként funkcionáló EIT InnoEnergy számára, azért, hogy az felgyorsítsa az Európai Akkumulátorszövetség (EBA) akadémiájának kiépítését és kiszélesítését. 

A 2021-ben elindított, zászlóshajónak számító program az európai akkumulátor-értéklánc mentén dolgozó munkaerő továbbképzését és átképzését szolgálja: 2025-ig hozzávetőleg 800 000 dolgozó betanítására, továbbképzésére vagy átképzésére lesz szükség annak érdekében, hogy a kontinens megőrizhesse vezető pozícióját az e-mobilitási piacon. Ebben a folyamatban Magyarországra is kiemelt szerep vár, miután a tavaly elfogadott Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégia egyik fő célkitűzése is az, hogy hazánk 2030-ig európai akkumulátor-értéklánc egyik központjává válhasson. 

 

A bejelentés megerősíti az Európai Bizottság elköteleződését és folyamatos anyagi támogatását a fenntarthatósági kezdeményezések mellett. Ebbe a sorba illik bele az EBA Akadémia is, amely azt hivatott elősegíteni, hogy Európa megőrizze vezető szerepét az energetikai átállásban és az egyre nagyobb méreteket öltő e-mobilitás terén.

 

Az EBA Akadémia oktatási és képzési ökoszisztémát kínál különböző vállalkozások számára, egyetlen átfogó oktatási csomagban biztosítva az EIT InnoEnergy kutatóinak, kapcsolódó vállalkozóinak, vállalatainak, véleményvezéreinek, valamint 18 különböző ország főbb iparági szereplőinek tudását és tapasztalatait. Az Európai Bizottság támogatása garantálhatja az Akadémia további növekedését, tevékenységének kiterjesztését, ezzel sokak számára, változatos formában téve lehetővé a tanulást a kiterjesztett valósággal kínált programoktól kezdve az online oktatási anyagokon át a személyes, testre szabott workshopokig.

 

 

Az Európai Technológiai Intézet és az EIT InnoEnergy közötti támogatási szándéknyilatkozatot az EBA február 23-ai, hatodik magas szintű találkozóján írták alá Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért és tervezésért felelős alelnöke, Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosa, továbbá Thierry Breton belső piacért felelős európai biztos jelenlétében.

 

Három EU-tagállam, Franciaország, Spanyolország és Magyarország már ki is fejezte szándékát, hogy az Európai Akkumulátor Akadémiával együttműködve magas színvonalú képzési programokat indítson. Hazánk ezen a téren már jelentős lépéseket tett a megvalósítás felé. Tavaly novemberben a magyar akkumulátoripari képzés fejlesztéséről írt alá megállapodást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az EIT InnoEnergy vezérigazgatójával, Diego Paviával Budapesten. Ebben megfogalmazták, hogy a magyar felnőttképzésben, szakképzésben és egyetemi képzésben is megjelennek majd az EBA Akadémia által kínált programok.     

 

„Nagyon izgatottak vagyunk, hogy útjára indíthatjuk az Európai Akkumulátor Akadémiát, amely idővel több ezer ipari dolgozót fog kiképezni. A gyorsan növekvő európai akkumulátor-értéklánc kapcsán felmerülő igények kielégítésére egyértelműen ilyen célorientált, erőteljes, iparág-vezérelt megközelítésre van szükség az oktatási és képzési szektorban: 2025-re hozzávetőleg 800 000 dolgozó betanítására, továbbképzésére vagy átképzésére lesz szükség. Az EBA Akkumulátor Akadémia működéséért az Európai Akkumulátorszövetség ipari ágának vezetésével 2017-ben megbízott EIT InnoEnergy a felelős” – monda el Diego Pavia, az EIT InnoEnergy vezérigazgatója.

 

Maroš Šefčovič, a Bizottság alelnöke, az Európai Akkumulátorszövetség megbízott vezetője a következőképpen nyilatkozott: „2017-ben az EU akkumulátorágazata még szinte láthatatlan volt. Mára azonban Európa globális akkumulátor-fókuszponttá vált, tagállamainkban húsz gigagyár létrehozása zajlik. 2030-ra évente tizenegy millió elektromos autó meghajtásához elegendő akkumulátort kell gyártanunk, teljes gőzzel haladva a stratégiai autonómia felé e döntő fontosságú szektorban. Az európai akkumulátor-sikertörténet fenntartása ugyanakkor nagyban függ attól, hogy képesek vagyunk-e szembenézni a legsürgetőbb problémákkal – a kritikus nyersanyagok és készségek hiányával –, és képesek vagyunk-e egy szisztematikusabb megközelítés elsajátítására. Szintén itt az ideje egy új szabályozási keret elfogadásának is, amely biztosítja, hogy csak a legzöldebb, legjobb teljesítményű és legbiztonságosabb akkumulátorok kerüljenek az EU piacára.”

 

Agnès Pannier-Runacher, a gazdasági, pénzügyi és gazdaságélénkítési miniszter mellé rendelt ipari miniszteri megbízott, aki részt vett az EBA tegnapi, hatodik magas szintű ülésén, hozzátette: "Üdvözlöm az Európai Akkumulátor Szövetség mai, hatodik magas szintű ülését, amelyen Šefčovič alelnök, Schmitt és Breton biztosok és a közös európai érdekű fontos projektekben (IPCEI) részt vevő tagállamok vesznek részt. Ezek a megbeszélések kulcsfontosságúak, mivel közösen kell megoldanunk az ökológiai átmenet szempontjából kritikus fontosságú nyersanyagok biztosítását és a szükséges készségek kialakításának feladatát, az európai ipar fejlesztésének érdekében".

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kulináris segédek: íme néhány praktikus konyhai eszköz a mindennapokhoz

Gyorséttermi menü, pár perces készételek vagy más, könnyen elkészíthető alternatívák – alig jut idő a konyhában tevékenykedni, ezért minden más megoldást előnyben részesítünk. Az otthon főzés azonban egy olyan művészet, amely az egészséges életmódot, a kreatív önkifejezést és a közösségi kapcsolatokat is erősíti. A Konyhakiállítás alkalmából a Gorenje szakértői összegyűjtötték azokat a megoldásokat, amelyek segítségével egyszerű, mégis hatékony konyhai munkafolyamatokat alakíthatunk ki, így az otthoni főzés nemcsak egy feladat, hanem egy élvezetes tevékenység lehet.

2024. március 1. 14:33

A GreenGo a külső kerületekben és az agglomerációban erősít

Az autómegosztók sikerének és népszerűségének egyik kulcsa, hogy a felhasználók számára elérhető-e a szolgáltatás mindennapi életük fontos helyszínei közelében. A szolgáltatási terület bővíthetőségének korlátait a GreenGo most Külső Zónák megnyitásával bontotta le, megnyitva a bérlés lehetőségét Csepeltől Budafokig, egyben segítve az agglomerációs városok fenntarthatósági törekvéseit is.

2024. február 29. 17:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30