Robotszínház és robotfoci a Magyar Ifjúsági Robot Kupa nyíregyházi ligáján

forrás: Prím Online, 2022. április 22. 12:40

Különleges versenyszámokkal, többek között robotszínházzal és új kategóriaként gyorsan elkészíthető menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 15 éves Magyar Ifjúsági Robot Kupa jubileumi versenye Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

Április 20-án a Nyíregyházi Egyetemen rendezték meg a Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) jubileumi fordulóját: idén már 15 éve szervezik meg itthon a diákok részvételével zajló robotikai versenyt, amely egyben a nemzetközi RoboCup robotikai verseny gyerekekre fókuszáló RoboCup Junior ligájának nemzeti szinten zajló, hivatalos minősítő versenye.

 

A Magyar Ifjúsági Robot Kupa nyíregyházi ligáján Nyíregyházáról, Szegedről, Esztár községből, Budapestről és Kisvárdáról érkező diákcsapatok vettek részt, közülük öt csapat szerzett minősítést az európai/nemzetközi RoboCup Junior versenyen való részvételre is. A nyertes csapatok részletes listáját a Neumann Társaság honlapján lehet megtekinteni.

 

Egyre ügyesebben fociznak a robotok

A MIRK különböző kategóriái közül Nyíregyházán is a robotfoci mérkőzéseire volt kíváncsi a legtöbb néző – hiszen a  meccseket egy óriáskivetítőn is követni lehetett. Az első években a robotfutball eltérő színű térfeleken zajlott, a robotok pedig kizárólag elektronikus, infravörös fényt kibocsátó labdát tudtak felismerni és terelgetni kezdetleges szenzoraikkal, és csak egy nagyon kicsi pályán tudtak játszani.

 

Mai, fejlett példányaik már a normál, zöld színű pályán is működnek, szenzoraik segítségével pedig egyaránt felismerik a pálya felfestéseit és a sárga színű golflabdát is, amelyet a mérkőzéseken alkalmaznak.

 

 

A tantermi robotok forradalma

A diákok hazai robotikai versenyét tizenöt éve Nyíregyházán indította útjára a versenyek szervezését azóta is koordináló Simon Béláné dr. Balogh Ágnes, aki a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke. A 2007-ben jól szereplő magyar diákcsapat az atlantai döntőre is kijutott. Az idei MIRK-en eredményesen szereplő magyar csapatok az idén Portugáliában zajló európai RoboCupJuniorra, vagy az idén Thaiföldön zajló világversenyre is kijuthatnak.

 

A tanárnő másfél évtizedes fáradhatatlan munkáját a verseny díjátadóján dr. Dezső Gergely, a Nyíregyházi Egyetem oktatója, a Magyar Robot Kupa Alapítvány elnöke elismerő oklevéllel és ajándékkal köszönte meg.

 

“Hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt másfél évtizedben a robotika oktatási ága: kezdetben főleg LEGO Mindstorms robotokat használtunk, ma ezeket már csak a gyerekek versenykategóriájában alkalmazzák. A robotok vezérlésére is alkalmas Arduino és Rasperry Pi mikroszámítógépek megjelenése, valamint az ezekkel kompatibilis szenzorok jelentős fejlődése révén a mostani diákok sokkal fejlettebb robotokat tudnak építeni, amelyek sokkal szofisztikáltabb módon képesek érzékelni környezetüket” – foglalta össze a MIRK-versenyek másfél évtizedét Simon Béláné tanárnő.

 

 

 

A versenyen a RoboCup Junior szórakoztató robotokra fókuszáló OnStage, vagyis robotszínház versenykategóriáját is megrendezték. Ezen a magyar diákcsapat  saját tervezésű, 3D-nyomtatóval előállított kakas- és malacrobotokat indított. A robotkakas ébresztésére a robotmalacoknak szenzoraik és egy helyi miniszerver irányítása alatt autonóm módon, emberi beavatkozás nélkül kellett akadályok megkerülésével elektronikus, színesre festett makkokat felkutatnia – a robotperformanszot egy projektorról vetített fraktálvideó és az egyik versenyző által előadott, élő néptáncbemutató tette színházi hangulatúvá.

 

A mentőrobotok mérkőzése

Idei új elem volt a „gyorsan elkészíthető menekítőrobot” versenykategória, amelyhez egy igen bonyolult, mesterséges hepehupákat, emelkedőket, akadályokat tartalmazó pályarendszert is felépítettek. Az új kategória zsűrijének elnöke Kopiás Péter robotikaszakértő volt, aki a felnőttek számára szervezett RoboCup-okon és a Magyarok a Marson-versenyeken is nagy hírnévre tett már szert. 

 

 

Kopiás szerint a nyíregyházi versenyre nagyon felkészült diákok csapatai neveztek be. Véleménye szerint a gyorsan elkészíthető menekítő robotok esetében általában az alkatrészek voltak a gyenge pontok, de ebben a kategóriában a kihívás részét képezi a váratlanul fellépő problémák orvoslása is. A „menekítő” versenykategóriák között volt virtuális is, amelyben a diákok a programozói tudása és prezentációs képessége kerül előtérbe.

 

 

A Magyar Ifjúsági Robot Kupát a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete rendezte meg a Nyíregyházi Egyetemmel és a Magyar Robot Kupa Alapítvánnyal közösen, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával. A nyíregyházi verseny robotikai cégek kiállításával is kiegészült, ahol különböző oktatórobotok, robotkar és magyar fejlesztésű pincérrobot is látható volt működés közben. 

 

Fotók: Képes Gábor – NJSZ, Nyíregyházi Egyetem

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így töltik az idei vakációt a gyerekek

A vakáció közel felét, vagyis több mint egy hónapot program nélkül töltenek otthon idén nyáron a gyerekek – egyebek közt ez derül ki a Yettel és az Xplora közös, reprezentatív kutatásból, amely többek között azt is vizsgálta, hogy a szülők miként oldják meg gyermekük elhelyezését a nyáron. 

2022. május 27. 18:55

Magyar startup fejlesztését integrálják az SAP bérszámfejtési szoftvereibe

A Salarify mögött álló magyarországi Swipe Technologies Kft. bejelentette együttműködését az SAP Hungary Kft-vel. Ennek révén munkavállalói juttatások digitális adminisztrációját és a jövedelmek rugalmas kifizetését tudja kínálni az SAP a bérszámfejtési rendszereit használó ügyfeleinek Európa-szerte.

2022. május 27. 17:09

A Windows 11 a hibrid munka úttörője

A hibrid munkavégzés hatékonyságát, valamint a biztonság erősítését célozzák a Windows 11 és a Windows 365 legújabb fejlesztései, amelyeket egy nagyszabású online rendezvény, a Microsoft powers the future of hybrid work keretében április 5-én mutatott be a Microsoft. Az üzleti felhasználóknak szánt újítások a menedzsment, a termelékenység és az együttműködés területén jelentenek előrelépést. 

2022. május 27. 15:33

Új lehetőségeket teremt Magyarországon az Exadel

Egy nagyvállalat biztonsága ötvözve egy startup vállalkozás rugalmasságával – ez az Exadel filozófiája. Az informatikai cég alig hat hónappal ezelőtt nyitotta meg budapesti irodáját, a következő másfél évben pedig több mint 100 szakember felvételét tervezi. 

2022. május 27. 14:16

Érintőképernyős külső SSD-vel támogatja az adatbiztonságot a Kingston

A memóriatermékek és technológiai megoldások értékesítésében globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. flash-memóriákat gyártó leányvállalata, a Kingston Digital Europe Co LLP bemutatta titkosított termékcsaládjának legújabb tagját, az IronKey Vault Privacy 80 External SSD-t (VP80ES). Ez a Kingston első innovatív, érintőképernyős és hardveres titkosítású, operációsrendszer-független külső SSD-je.

2022. május 27. 12:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét a „Megbízható Munkaadók” között az SAP Hungary

2022. május 25. 12:15

Mindkét magyar csapat bronzérmes lett a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

2022. május 23. 19:40

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35