Megvannak a Gács András-díj díjazottjai

forrás: Prím Online, 2022. október 6. 21:33

Bérczi Kristóf, az ELTE TTK Matematikai Intézet Operációkutatási Tanszékének adjunktusa, valamint Frenkel Péter, az ELTE Algebra és Számelmélet Tanszékének habilitált docense kapta a rangos elismerést a matematika egyetemi oktatásban nyújtott kiváló teljesítményéért. 

A Gács András-díjat a hagyományok szerint az ELTE dísztermében tartott Matematikus hangverseny keretében adják át, de tavaly az ünnepélyes eseményre a járvány miatt nem kerülhetett sor. Emiatt ezúttal a tavalyi és a friss díjazottakat egyszerre köszöntötték.    

 

A kuratórium idén ismét két oktatót is méltónak ítélt a díjra: Bérczi Kristófot, az ELTE TTK Matematikai Intézet Operációkutatási Tanszékének adjunktusát, valamint Frenkel Pétert, az ELTE Algebra és Számelmélet Tanszékének habilitált docensét.

 

Bérczi Kristóf

Bérczi Kristóf az ELTE TTK-n szerzett matematikusi diplomát, majd 2013-ban ugyanitt PhD fokozatot szerzett. Oktatási tevékenységet már 2007 óta folytat a Matematikai Intézet Operációkutatási Tanszékén. A szakmai kuratórium külön értékelte az oktatásban vállalt szerteágazó aktivitását, kiemelve, hogy a fokozatszerzés (Bsc, Msc, doktori képzés) valamennyi szintjén oktat, emellett nélkülözhetetlen szerepet vállal a Matematikai Intézet Nemzetközi Nyári Iskolájának, az angol nyelvű kurzusok megszervezésében. Bérczi Kristóf kutatói eredményei is kiemelkedők, negyvennél több dolgozata, közel 200 hazai és nemzetközi hivatkozása mutatja szakmai kiválósógát. Bérczi eddigi munkásságát már több díjjal is elismerték, így a Bolyai ösztöndíjjal, ÚNKP ösztöndíjjal, témavezetőként OTKA és DAAD pályázatokkal. Nagy siker, hogy egy pályázatnak köszönhetően a következő öt évben saját kutatócsoportot vezethet matroidelmélet témában. Érdekesség, hogy a Gács András-díjat tavaly éppen Bérczi Kristóf felesége, Bérczi-Kovács Erika, az ELTE TTK Operációkutatási Tanszékének adjunktusa nyerte el.         

 

Frenkel Péter

A másik díjazott, Frenkel Péter 2011 óta dolgozik az ELTE Algebra és Számelmélet Tanszékén, 2020 óta docensként. Korábban részt vett a BMGE és a Genfi Egyetem oktatói munkájában is. Frenkel Péter a Bolyai János Matematikai Társulat választmányi tagja, Gyakori résztvevője tudományos minősítő eljárásoknak bírálóként és bizottsági tagként, széleskörű matematikai ismereteinek köszönhetően a matematika több ágában is. 1999-tol a Kürschák József Tanulóverseny Versenybizottságának tagja. A matematikai diákolimpiai csapat felkészítésének évek óta aktív résztvevője, 2020 óta vezetője is. A szakmai kuratórium a kimagasló színvonalú  oktatási tevékenysége mellett nagyra értékelte a matematikai közéletben jellemző, példamutatóan aktív bevonódását is.    

 

A Gács András-díjat 2017-ben a család alapította azzal a céllal, hogy az egyetemi matematikaoktatásban kiemelkedő, sok diákot motiváló fiatal matematikus oktatókat jutalmazzák. A díj névadója Gács András (1969-2009) matematikus, aki kutatási eredményei mellett sokoldalúságával, nyitottságával és humorával hatott inspirálóan a diákokra. 

 

A díjazott matematikusok a díszoklevél és a maguk által választhatott játékos tárgyjutalom mellett a hazai egyetemi élet díjazásai között kiemelkedő mértékűnek számító 150-150 ezer forintos díjazásban és egy különleges műtárgy elismerésben is részesülnek. A díj elbűvölő, összetett, megfejthetetlen formája jelképezi, hogy a szellemi teljesítmény és a személyes varázs, a tudományos eredmények és a fiatal kollégák iránti felelősségérzet, vagyis a tehetség, a szorgalom és a szüntelen kíváncsiság nem választhatók el egymástól. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR most már Európa 5 legsikeresebb okostelefon márkáinak egyike!

2023 utolsó negyedévében az európai okostelefon-értékesítés mérsékelten ugyan, de 3%-kal csökkent éves szinten, a HONOR azonban bámulatos, 116%-os növekedéssel zárta az évet. 

2024. február 25. 15:39

Maradj motivált és hozz ki magadból még többet az új Samsung Galaxy Fit3 aktivitásmérővel!

A Samsung bemutatja a legújabb, széles körben elérhető Galaxy Fit3 aktivitásmérőjét, amely a vállalat továbbfejlesztett egészségmegőrző technológiájával mindenkit arra ösztönöz, hogy jobban érezze magát és egészségesebb életmódot folytasson. Az alumíniumvázzal és szélesebb kijelzővel érkező Galaxy Fit3 okoskarkötőkön a felhasználók éjjel-nappal, közvetlenül csuklójukról követhetik nyomon az alvás vagy edzés során mért, egészségüket és jóllétüket érintő információkat.

2024. február 25. 13:50

Az európai és a magyar vásárlók közül is egyre többen választanak high-end okostelefont

Egy friss piacelemzés szerint európai szinten jelentősen nőtt a felső kategóriás okostelefonok eladott darabszáma, tízből négy készülék a tavaly évvégi szezonban már ezek közül került ki. A fejlett fotós-videós, gaming képességeket, nagy tárhelyet, extra hosszú üzemidőt kínáló prémium modellek részaránya a Rejoy.hu-nál is érezhetően nőtt, 2023 utolsó negyedévben minden harmadik vásárló high-end készüléket választott a felújított kínálatból.

2024. február 25. 12:04

Van élet 1 millió dollár alatt – újraformálódik a startup piac

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is. A start it @K&H vezető nagyvállalati inkubátor szerint azonban az óvatosabb hozzáállás átrendeződést, az úgynevezett unikornisok mellett a kisebb csapatok felértékelődését hozhatja magával, az egyre inkább MI vezérelte megoldások mellett. Az inkubátorprogram a következő féléves fejlesztési időszakban ezért a digitális innovációkra fókuszál, és IT kihívást is hirdet azoknak, akiknek még nincs konkrét ötletük, de belekóstolnának a vállalkozásindítás és a startupok világába.

2024. február 25. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07