Az LMBTQ után tavaly a releváns szó jelentésére voltak a legtöbben kíváncsiak

forrás: Prím Online, 2023. január 28. 17:09

Míg 2021-ben a nemi hovatartozást definiáló LMBTQ rövidítés jelentésére kerestek rá legtöbben, addig 2022-ben a releváns szó magyarázatára voltak a leginkább kíváncsiak a jelentese.hu szótároldal friss összegzése szerint. A top 10-es lista alakításában 2022-ben is az aktuálpolitika, az újszerű technológiák, valamint a betegségek voltak a meghatározóak.

Az interneten havonta milliós nagyságrendben keresnek rá a magyarok olyan szavakra, melyek értelmezésében bizonytalanok, vagy egyáltalán nem ismerik a jelentésüket. Persze a keresés tárgya mindig annak függvényében változik, hogy miről ír a média, mi a közbeszéd aktuális tárgya, illetve mi terjed éppen a közösségi médiában. Ennek megfelelően a legkeresettebb idegen szavak többnyire a komolyabb figyelmet kapó betegségekhez, a politikához, illetve technológiai újdonságokhoz vagy egyéb aktualitásokhoz kapcsolódnak. A technológia vonatkozásában ilyen volt például 2022-ben az elektronikus tartalmak, illetve digitális műtárgyak „becsomagolására” és eredetiségigazolására szolgáló NFT, amit egyébként sokan az internet egyik legújabb lufijának tartanak. A 2022-ben kitört orosz-ukrán háború kapcsán is előkerültek olyan kifejezések, melyek jelentésével sokan nem voltak tisztában. Ezek közül három is, úgymint az „embargó”, az „eszkaláció” és a „szakadár” bekerült a top 10-be. 

 

„Persze akadnak olyan »divatszavak« is, melyek jelentése iránt évek óta nagy az érdeklődés. Ide sorolható a „releváns” kifejezés is, ami 2022-ben a dobogó legtetején végzett, ezzel letaszítva a 2021-es győztest, ami a másságot definiáló LMBTQ rövidítés volt” – elemezte a helyzetet Kolma Kornél, a jelentese.hu szótároldal alapítója.

 

pexels.com

 

Pandémia után afázia

 

Több kifejezéssel is képviselteti magát a toplistán az egészségügy. Míg 2021-ben ezt a témakört egyértelműen a pandémia, illetve az ahhoz kapcsolódó kifejezések, rövidítések uralták, addig 2022-ről elmondható, hogy az ADHD, vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar jelentése érdekelte leginkább az embereket. Ezen kívül nagyon sokan voltak kíváncsiak arra is, hogy mi fán terem az afázia, ami vélhetően Bruce Willis családja által írt megható poszt következménye. A világ ebből tudta meg, hogy az ismert színész és akciósztár beszédkészségét és beszédértését érintő betegsége miatt végleg felhagy a filmezéssel.

 

Ha valaki kíváncsi arra, hogy mennyire van képben a 2022-ben legkeresettebb idegen szavak, kifejezések, valamint rövidítések jelentése kapcsán, most egy egyszerű kvízzel kiderítheti, mely a https://jelentese.hu oldalról érhető el.

 

Top 10 legkeresettebb idegen szó 2022-ben (zárójelben a 2021-es helyezések):

1. releváns (2.)

2. kognitív (6.)

3. recesszió (új)

4. ADHD (új)

5. embargó (új)

6. afázia (új)

7. eszkaláció (új)

8. NFT (új)

9. szakadár (új)

10. oligarcha (új)

 

Top 10 legkeresettebb idegen szó 2021-ben:

1. lmbtq

2. releváns

3. pandémia

4. IgG

5. sine morbo

6. kognitív

7. NER

8. podcast

9. gender

10. szputnyik

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Átfogó felhőalapú biztonsági mentési megoldások az ASUSTOR-tól

Az ASUSTOR NAS a biztonsági mentési funkciók átfogó skáláját kínálja a felhasználóknak, lehetővé téve a könnyű és rugalmas köpontosítását a különféle digitális eszközökön tárolt adatoknak.

2023. március 31. 11:33

A Huawei nyújtotta be a legtöbb szabadalmat Európában tavaly

Ismét a Huawei tette a legtöbb szabadalmi bejelentést az Európai Szabadalmi Hivatal 2022-es szabadalmi indexe szerint. A vállalat immár negyedik alkalommal, harmadik egymást követő évben foglalja el az európai szabadalmi ranglista első helyét. A Huawei tavaly 4505 nemzetközi találmányt nyújtott be bejegyzésre, közel harminc százalékkal megelőzve a második helyezettet. 

2023. március 31. 10:13

250 dollárért adathalász lehet bárkiből

Nyílt titok, hogy napjainkban a kiberbűnözők egyre kevésbé foglalkoznak a vállalati tűzfalak feltörésével. Azokat megkerülve a szervezetek informatikai védelmének leggyengébb láncszemét, a munkavállalókat és a beszállítókat csalják lépre a legtöbbször megtévesztő emailek, weboldalak használatával. 

2023. március 30. 20:57

HONOR Magic5 Lite: luxus, strapabíróság és innováció

A HONOR Magic5 Lite testesíti meg a HONOR elköteleződését abban, hogy strapabíró kialakítással és stílusos formatervezéssel lássa el kiváló minőségű okostelefonjait. Az alábbiakban bemutatjuk a HONOR Magic5 Lite magával ragadó, ívelt képernyőjét, lenyűgöző állóképességét, valamint azokat a szigorú teszteket, kutatási és fejlesztési (K+F) erőfeszítéseket, melyek mind hozzájárulnak ehhez a teljesítményhez.

2023. március 30. 19:20

A Vatikánt védő testőrség Samsung Knox Suite-tal bővíti biztonsági arzenálját

Róma szívébe elzarándokolni nem csak a hívők számára rendkívüli élmény, a Vatikánt és nevezetességeit egy átlagos napon 25.000 turista látogatja meg. A világ legkisebb, mindössze 0,44 km2 területű államát és annak vezetőjét elit katonai alakulat őrzi, a Svájci Gárda már 1506 óta védelmezi a mindenkori pápát és az Apostoli Palotát. A testőrség a reneszánsz óta folyamatosan megújulva alkalmazkodik a kihívásokhoz, veszélyekhez és a technológiai fejlődéshez, hogy a modern korban is sikerrel lássa el a feladatát. A Svájci Gárda a Samsung Knox Suite-tal egészítette ki arzenálját, hogy a digitális fenyegetéseket is a leghatékonyabban háríthassák el.

2023. március 30. 17:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08