Az erdei ökoszisztéma helyreállítására kötött szövetséget az Epson és a WWF

forrás: Prím Online, 2023. június 6. 09:56

Az erdőirtás által erőteljesen sújtott területek megóvására is kiterjeszti az Epson és a világ legnagyobb természetvédelmi civilszervezete, a WWF azt a partneri együttműködést, amely még 2022 márciusában és a délkelet-ázsiai tengervédelemre összpontosítva vette kezdetét. A mostantól három évig tartó kooperáció keretében az Epson 1,6 millió eurónak megfelelő támogatással járul hozzá a WWF erdészeti projektjeinek sikerességéhez.

Három célkitűzést foglal magában az Epson és a WWF közös környezetvédelmi problémák megoldására irányuló partnersége, amelynek keretében a technológiai vállalat az elkövetkező három évben 240 millió japán jenes, nagyságrendileg 1,6 millió eurónak megfelelő összeggel támogatja a WWF erdészeti projektjeit. 

 

Az első célkitűzés az Epson környezeti lábnyomának kezelése, csatlakozva azokhoz a kezdeményezéshez, amelyeket a vállalat 2021 óta indított, amikor bejelentette a 2050-es karbonnegatívvá válás elérésére vonatkozó, a nem megújuló energiaforrások használatának mellőzését is tartalmazó környezetvédelmi jövőképét. Ennek szerves részét képezi az erdei erőforrásokból előállított papír felelős üzleti felhasználása, az édesvízi ökoszisztémák megőrzésével kapcsolatos jövőbeli megfontolások és a körforgásos gazdasághoz hozzájáruló tevékenységek.

 

A másik célkitűzés a WWF erdőfelújítási és természetvédelmi projektjeinek támogatása négy régió hét országában. Ezek közt megtalálható az erdőirtás által kiemelten sújtott Délkelet-Ázsia és Dél-Amerika, ahol az aktivitás része az áttérés elősegítése a fenntartható termelésére az erdőirtás fő okozóinak számító mezőgazdasági, erdészeti és állattenyésztési termékeknél.

 

 

A harmadik célkitűzés a környezetvédelemmel összefüggő kommunikáció felerősítése, kihasználva például azt a lendületet, amelyen az ENSZ COP27 klímavédelmi konferenciáján és az ENSZ COP15 biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján egyaránt megkerülhetetlen napirendi pontként megjelenő erdei ökoszisztémák védelmének és felelősségteljes kezelésének kérdéseiben globálisan tapasztalható.

 

„Elengedhetetlen, hogy most cselekedjünk bolygónk biológiai sokféleségének megőrzése érdekében, mielőtt még túl késő lenne” – mondta a közös kezdeményezés aláírásakor Yasunori Ogawa, az Epson globális elnöke, aki szerint a partnerség tükrözi az Epson elkötelezettségét a környezet megóvása, a hulladékmennyiség mérséklése és a természeti erőforrások fenntartható felhasználása iránt. A WWF Forests Forward programjában való részvétellel az Epson saját beszállítói láncához kapcsolódó és azon kívüli tájegységeken is aktívan járul hozzá a veszélyeztetett erdők megmentéséhez, az erdőgazdálkodás javításához és a természet helyreállításához.

 

Tobai Sadayosi, a WWF japán szervezetének vezetője szerint a partnerség nem csupán egyetlen vállalat elkötelezettsége: „az együttműködés jelentős előrelépést hozhat a magánszektor erőfeszítéseinek felgyorsítása érdekében, hogy megakadályozzuk a természet, különösen az erdők pusztulását, amelyektől mindannyian függünk." A tét óriási: a WWF adatai szerint a bolygó 24 országban 43 millió hektárnyi erdő „vesztett el” 2004 és 2017 között.

 

A mostani partnerség nem előzmény nélküli: az Epson 2022-ben a WWF délkelet-ázsiai korallzátonyok helyreállítására irányuló erőfeszítéseit támogatta. A Indonéziára, Malajziára, Thaiföldre és Szingapúrra kiterjedő együttműködésnek része a jellemzően trópusi partok árapály-övezeteiben, tehát a tengerparti sós vízben élő mangroveerdők megóvása a Fülöp-szigeteken. A programhoz tartozik továbbá a biológiai sokféleség szárazföld feletti és víz alatti védelme Borneó és Szumátra szigetén.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az IoT az alapokkal kezdődik

Számos, egymást kiegészítő technológia fejlődésének köszönhetően az Internet of Things (IoT) egyre gyorsuló növekedési pályán halad. Az 5G megjelenése zökkenőmentesebb végfelhasználói élményt biztosít a nagyobb számú összekapcsolt eszköz számára, a blockchain megkönnyíti az IoT-eszközök nyomon követését, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás pedig könnyebben hozzáférhetővé és alkalmazhatóvá vált, ami az eszközfunkciók szélesebb körét teszi lehetővé az összekapcsolt ökoszisztémában.

2023. szeptember 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59