Elindult a Ganz tápiószelei naperőműparkjának kivitelezése

forrás: Prím Online, 2023. október 22. 11:51

Hivatalosan is megkezdődött a tápiószelei Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2 MW teljesítményű naperőműparkjának a kivitelezése. A mintegy 11 millió euró értékű Energiafelhasználás Optimalizálási Program keretében megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét 2024-től megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd. A vállalat a tápiószelei üzem energiahatékonyságának javítása érdekében indította el a beruházást, amelynek részeként a gyáregység területén belül is több energetikai fejlesztést fog végrehajtani.

3 hektár területen egy összesen 2 MW névleges teljesítményű naperőművet létesít a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. a tápiószelei, transzformátorokat és forgógépeket gyártó üzemében. A naperőmű kivitelezési munkálatait ünnepélyes keretek között 2023. október 18-án kezdték meg. A Ganz Energiafelhasználás Optimalizálási Programjának legfontosabb elemeként megvalósuló beruházás szerelési munkálatai várhatóan még az év vége előtt befejeződnek, és 2024 második negyedévétől a gyáregység energiaszükségletének jelentős részét már ténylegesen a nap energiájának hasznosításával előállított áram fogja biztosítani.

 

A 145 éves tapasztalattal rendelkező vállalat, az egyedi, nagyfeszültségű villamos berendezések – transzformátorok, motorok és generátorok – európai piacának meghatározó szereplőjeként központi gyáregysége működésének fenntarthatóbbá tételét, energiahatékonyságának jelentős javítását tűzte ki célul a következő évre. Az európai uniós szén-dioxid-kibocsátás csökkentésre és fenntartható fejlődésre vonatkozó célkitűzésekkel összhangban a Ganz is elkötelezett, hogy szintet lépjen a fenntartható vállalati működés terén. Ennek érdekében indította el a vállalat az Energiafelhasználás Optimalizálási Programját, amely az energiaoptimalizációt és az energetikai korszerűsítést célzó beruházásait fogja össze. Ennek keretében a Ganz a szén-dioxid-kibocsátását közel 40%-kal tervezi csökkenteni 2024. végéig. 

 

 

A fejlesztési program részeként a Ganz a termelési folyamatainak energiahatékonyságát és a termelési folyamatban a megújuló energia hasznosítás mértékét is javítani kívánja, valamint a transzformátor- és a forgógépgyár épületeinek energiahatékonyságát is növeli. Az új, korszerű gépészeti megoldások telepítése mellett a társaság hőszigeteléssel kívánja tovább csökkenteni gázfelhasználásának mennyiségét.

 

„A Ganz nagy fejlődésen ment át az elmúlt években: stabilizálta működését és nemzetközi pozícióját, valamint komoly lépéseket tett a digitalizáció területén. Mostanra pedig szintet léphetünk és a fókuszunkat arra helyezhetjük, hogy az energetikai piac kiemelt szereplőiként a gyártási folyamataink is minél fenntarthatóbbak legyenek. A tápiószelei gyárunk mellé tervezett naperőműpark vállalatunk átfogó fenntarthatósági törekvésének első és talán legfontosabb lépése, amellyel csökkentjük a fosszilis energiahordozóktól való függésünket. Az Energiafelhasználás Optimalizálási Programunk megvalósítása révén pedig úgy tudjuk hatékonyabbá tenni gyártóegységünk működését, hogy egyszerre tudjuk jobb fenntarthatósági mutatókkal és versenyképesebben kiszolgálni partnereink igényeit” – mondta Gál Gergely, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója. 

 

A Ganz fenntarthatósággal kapcsolatos célkitűzései támogatására közel 1,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Gyármentő Program keretében, amely a nagyvállalatok számára nyújt támogatást energiahatékonysági és energiatermelő beruházásokhoz. A Külügyminisztériummal aláírt Támogatási Szerződés a vállalat nemzetközi versenyképességét is támogatja.

 

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. az elmúlt 3 évben jelentős változáson ment keresztül, mára pedig újra egy nemzetközileg is ismert és elismert márkává nőtte ki magát. Az energetikai piacon egyedi tervezésű és egyedi gyártású magas hozzáadott értéket képviselő – elsősorban export piacra szánt – termékeivel van jelen. A vállalat 2022. évi árbevétele 43 millió euró volt, míg 2023-as árbevétele várhatóan meghaladja a 70 millió eurót. Az Európai Unióban a megújuló energiaforrásokkal termelt villamosenergia hálózatba történő integrálása során felmerülő hálózati csatlakozási és rendszerrugalmassági igények következtében felerősödött a kereslet a transzformátorok iránt. Ennek köszönhetően a Ganz már most lekötötte teljes 2024. évi gyártási kapacitását és 2025. évi gyártási kapacitása felét.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Webáruházi trendek – 2024. Hogyan szerezzünk új vásárlókat?

A webkereskedelemben zajlott le a legrohamosabb technológiai fejlődés az elmúlt évben. Nagy volt a verseny a logisztika gyorsaságában, rugalmasságában és az ügyfélélmény fokozásában. A mesterséges intelligencia használata is az e-kereskedelemben és logisztikában terjedt el leghamarabb. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Webáruházi trendek – 2024. Hogyan szerezzünk új vásárlókat?” című hibrid konferenciájának előadói elmondják, hová tart a webkereskedelem 2024-ben.

2024. március 1. 19:24

A Skanska elindította ESG+ elnevezésű irodai programját

Egy, az ESG-szabványoknak megfelelő iroda nem csupán a piaci változások és az EU előírásai miatt fontos, hanem a munkavállalók számára is hozzáadott értéket teremt. Ezért a Skanska kidolgozott egy ajánlatot a bérlők számára, ami olyan szolgáltatásokat tartalmaz, melyek a fenntartható munkahelyek megteremtésében és a nem pénzügyi jellegű jelentések készítésében nyújt támogatást.

2024. március 1. 17:42

SmartManFest: bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a digitalizáció világába a Széchenyi-egyetemen

Az ipar 5.0 innovációs és technológiai átmenet, valamint az ipari fokozatváltás a témája a Széchenyi István Egyetem programjának, amelyet a hagyományteremtő céllal életre hívott Smart Manufacturing Festival keretén belül rendeznek a győri kampuszon és az egykori kekszkockában, vagyis az egyetem Győri Innovációs Parkjában. Az érdeklődők március 6-án izgalmas előadások és laborlátogatások keretében pillanthatnak be a digitalizációs innovációk világába.

2024. március 1. 16:05

Kulináris segédek: íme néhány praktikus konyhai eszköz a mindennapokhoz

Gyorséttermi menü, pár perces készételek vagy más, könnyen elkészíthető alternatívák – alig jut idő a konyhában tevékenykedni, ezért minden más megoldást előnyben részesítünk. Az otthon főzés azonban egy olyan művészet, amely az egészséges életmódot, a kreatív önkifejezést és a közösségi kapcsolatokat is erősíti. A Konyhakiállítás alkalmából a Gorenje szakértői összegyűjtötték azokat a megoldásokat, amelyek segítségével egyszerű, mégis hatékony konyhai munkafolyamatokat alakíthatunk ki, így az otthoni főzés nemcsak egy feladat, hanem egy élvezetes tevékenység lehet.

2024. március 1. 14:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30