Bukaresttől New Yorkig Neumann János százhuszadik évfordulóját ünneplik

forrás: Prím Online, 2023. november 24. 19:03

Névadója, a napjainkban használatos számítógépek működési elvét feltaláló Neumann János születésének százhuszadik évfordulója alkalmából az Egyesült Államokban, Hollandiában, Szerbiában és Romániában is rangos események szervezésében vesz részt a Neumann Társaság.

A 2023-ban zajló #neumann120 emlékév számos hazai programja mellett november végén határainkon kívül is rangos eseményekkel ünneplik meg Neumann János világhírű matematikus születésének 120. évfordulóját.

 

Ünnepi konferencia és díszvacsora New Yorkban

 

Az amerikai rendezvénysorozat részeként Magyarország New York-i főkonzulátusán november 8-án adott fogadáson sok évtizedes munkásságáért, és különösen Neumann tudományos örökségének megőrzéséért a köztársasági elnök döntése alapján a Magyar Érdemrend  Parancsnoki Keresztje a Csillaggal kitüntetést adtak át az Abel-díjas Lax Péter Dávid professzornak, aki korábban Los Alamosban dolgozott Neumann irányítása alatt a Manhattan tervben. Az idén 97 éves Lax Péter helyett fia, James D. Lax vette át a kitüntetést.

 

Másnap egész napos, Neumann János tudományos eredményeiből kiinduló multidiszciplináris konferencia zajlott a New York Egyetemen. A panelbeszélgetések és előadások átfogták a mesterséges intelligencia jövőbeni fejlődésével kapcsolatos kérdéseket, a mesterséges intelligencia orvostudományban betöltött szerepének lehetőségeit, a fizikai tudományokat, a közgazdaságtant, a társadalomtudományokat. A konferencia után ültetett díszvacsorát rendeztek a nagy presztízsű National Museum of Mathematicsban, ahol Ananyo Bhattacharya, a Neumann János – az ember a jövőből című, idén magyarul is megjelent kötet szerzője tartott díszelőadást. Az eseményen köszöntőt mondott Novák Tamás tudományos és technológiai attasé, valamint John Overdeck, a National Museum of Mathematics alapítója, továbbá megjelent David Nirenberg, az Institute of Advanced Study újonnan kinevezett igazgatója is.

 

 

A konferencia Magyarországról érkezett résztvevői számára november 10-én Novák Tamás TéT attasé látogatást szervezett Princetonba, melynek során Neumann János és Wigner Jenő fizikus sírjához látogattak a résztvevők. 

 

Neumann Emlékkonferencia Szabadkán

 

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából november 6-án a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács Neumann Emlékkonferenciát rendezett a #neumann120 emlékéve alkalmából Szabadkán. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon megszervezett egész napos programon a résztvevők Neumann János életéről és tudományos eredményeiről hallhattak előadásokat az informatika, a játékelmélet, a közgazdasági matematikai alkalmazások és mesterséges intelligencia témaköreiben. A Neumann Társaság képviseletében Képes Gábor mutatta be a polihisztor Neumann pályájának szakaszait.

 

A rendezvény a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara, az Óbudai Egyetem, valamint a Neumann Társaság szakosztályaként működő Magyar Fuzzy Társaság közös támogatásával valósult meg.

 

Neumann-szimpózium Hollandiában

 

Magyarország Hollandiai Nagykövetsége november 27-én rendez Neumann-szimpóziumot Delftben: a rendezvényen köszöntőt mond Kocsis András hágai magyar nagykövet, Neumann János életéről pedig a géniusz életrajzi kötetét is jegyző Ananyo Bhattacharya tartja a nyitóelőadást.

 

Eric van Damme, a Tilburg Egyetem közgazdaságtudományi professzora a játékelméletről, Elek Gábor matematikus, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének tudományos tanácsadója pedig “A Neumann-dimenzió” címmel tart előadást. Georgi Gaydadjiev professzor, a Tilburg Egyetem számítógép-architektúra professzora a Neumann utáni korszak számítástechnikájának történetét foglalja össze.

 

Bukarestben Neumannt, a polihisztort mutatják be

 

November 28-án Neumann János, a polihisztor címmel Varga János Neumann-kutató tart előadást a romániai Liszt Intézet Magyar Kulturális Központban, Bukarestben. Az intézet az évfordulója alkalmából egy tudományos és ismeretterjesztő előadást tart, amely részben a szakmai közönségnek, részben pedig a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum diákjai és tanárai számára szól. 

 

A diákok számára érdekfeszítő lehet Neumann János matematikusnak az elektronikus számítógépek logikai tervezésében kiemelkedő érdemeinek megismerése. A mai fiatal generációk számítógéppel való szoros kapcsolata jó alapot adhat arra, hogy tulajdonképpen honnan is indult az egész. A rendezvényen bemutatják a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI által készített, Neumann életéről szóló digitális tablósort is.

 

Az idén 55 éves Neumann Társaság az egész 2023-as évet a Neumann 120 jubileumi évnek szentelte. A neumann120.hu ünnepi oldalon a hazai és külföldi események mellett egy Kaleidoszkópban mutatják be a Neumann János életével és pályájával kapcsolatos videókat, fotókat, publikációkat és további érdekességeket.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vállalati adatokon tanított generatív AI: a jövő útja a cégeknek

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából. 

2024. február 27. 18:59

A Kingston új, 1 TB-os SD-kártyájára már többezer kép és videó ráfér

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. flash-memóriákat gyártó leányvállalata, a Kingston Digital Europe Co LLP bemutatta a Canvas React Plus V60 SD-kártyát. Az új modell a felsőkategóriás UHS-II teljesítményű Canvas React memóriakártya-családot bővíti. A profi fotósok és a költségtudatos, kezdő kreatívok számára egyaránt ideális megoldást jelentő kártya akár 280 MB/s* sebességet és 1 TB** tárhelyet kínál, amellyel megváltoztatja a digitális portfóliók rögzítésének és tárolásának módját.

2024. február 27. 17:34

Gaming monitorokat mutat be a Thermaltake

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a TGM-I27FQ és a TGM-V32CQ Curve gaming monitort, a kiváló minőségű QHD-s (2560x1440) képernyőt profi gamereknek. A TGM-I27FQ egy 165 Hz-es frissítési gyakoriságú és gyors IPS-technológiát használ, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy élvezhessék a még tökéletesebb élményt és a kiváló képminőséget gyorsan mozgó játékok közben. A TGM-V32CQ 170 Hz-es frissítési gyakorisággal és 1000R-es görbülettel érkezik, lehetővé téve, hogy teljesen elmerüljünk a játékban a képernyő azonnali reakciója és a tökéletes betekintési szögek révén.

2024. február 27. 16:01

Jön a Barbie Flip Phone, a nyár legszexibb kiegészítője

A Human Mobile Devices, Európa vezető okostelefon-gyártója a Mattellel, a világ egyik legismertebb amerikai játékgyártó cég tulajdonosával karöltve 2024 nyarán elhozza a Barbie Flip Phone-t.

2024. február 27. 14:27

A Samsung a Galaxy AI jövőképét mutatja be legújabb készülékein az MWC-n

A Samsung a Galaxy AI-jal új mobilélményeket mutat be a 2024-es Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress) Barcelonában. A Samsung kiállítóterének látogatói a Galaxy AI funkciókat a Galaxy készülékeken kipróbálhatják, köztük a Galaxy S24 szérián, amelyek az AI mobilok új korszakába vezetnek. Az új ökoszisztéma magában foglalja a Galaxy Watch6 széria egészséget szolgáló okosfunkcióit is, valamint a Galaxy Ring okosgyűrűt, amelyet ezen a kiállításon mutatnak be először a nagyközönségnek.

2024. február 27. 12:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30