Újjáalakult és kreatív, új 8bites játékokat vár a HCC szakosztály

forrás: Prím Online, 2023. december 12. 16:04

Több évtized szünet után, december 8-án újjáalakult a Neumann Társaság (NJSZT) HCC Szakosztálya. Az újjáalakult szakosztály játékpályázatokkal, tevékenykedtető programokkal és negyedévenkénti találkozókkal szeretné serkenteni a retró mikroszámítógépek körüli életet, összefogva mindazokat, akik az informatikatörténetre kreatív hobbiként tekintenek. A Neumann Társaság közel 2000 négyzetméteres IT-kiállítást üzemeltet Szegeden – és egy virtuális informatikai adattárat is épít. Az új szakosztály a meglévő Informatikatörténeti Fórum közösség mellett, azt támogatva keresi mindazokat, akik élményalapú retró informatikai programokra vágynak.

A HCC-t eredetileg Simonyi Endre hozta létre az 1980-as évek legelején – az Egyesült Államokból elhozva az ötletet és know-how-t abból a Homebrew Computer Clubból, amelyben Bill Gates és Steve Jobs is ihletet merítettek az otthoni számítógépek kialakítására. Simonyi Endre nemcsak a klubmozgalmat szervezte meg hazánkban a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság égisze alatt, de saját számítógépet is konstruált – és tapasztalatait az Építsünk számítógépet! című, nagy hatású cikksorozatában osztotta meg 40 évvel ezelőtt. Erőfeszítései eredményeként egy egyedülálló klubmozgalom bontakozott ki Magyarországon, segítve az első házi számítógépek elterjesztését. Az ismert, fiatal magyar feltaláló testvérpár, Lukács József és Lukács Endre is az NJSZT HCC szakosztály keretei között terjesztették és élesztették fel úttörő HOMELAB otthoni számítógépeiket, melyek egyes változatait bárki összeforraszthatta az otthonaiban.

 

 

A HCC napjainkban

 

A Neumann Társaság évek óta érzékeli az informatikatörténeti klubmozgalom iránti igényt, hiszen többen nemcsak muzeális tárgyként tekintenek a korai személyi számítógépekre. Az újjáalakult HCC Retró Mikroszámítógépes Szakosztály célkitűzései:

● az eredeti magyar HCC klub és az eredeti NJSZT HCC szakosztály hagyományainak ápolása, a HCC-t Magyarországon meghonosító Simonyi Endre emlékének megőrzése

● a személyi számítógépek hőskorában készült mikroszámítógépekkel kapcsolatos ismeretterjesztés, mikroszámítógépes találkozók szervezése, mikroszámítógépes replikák építése, retró számítógépekkel kapcsolatos kreatív tevékenységek (szoftverfejlesztés, hardverfejlesztés, rendezvények, kiállítások) támogatása, hobbi számítógépépítéssel kapcsolatos tevékenységek támogatása

● informatikatörténeti ismeretterjesztő, örökségvédő tevékenység, együttműködve az NJSZT Informatikatörténeti Fórum szakosztállyal.

 

 

A szakosztály elnöke Tolnai Gábor lett, aki már az eredeti magyar HCC-nek is tagja volt. Alelnökké Lóránth Imre magángyűjtőt, titkárrá Papp Pétert választották. Az alakuló közgyűlésen köszöntötték a Neumann Társaság előző Homelab-2 játékpályázatának nyertesét, Nickmann Lászlót, aki egy koboldlányról szóló, KILDU című erőszakmentes, mászkálós játékkal nyerte meg a pályázatot. Átadták a pleasurebytes.games és a pexy.io (Lóránth Imre, Kolma Kornél) különdíjait Nickmann Lászlónak, Princz Lászlónak és Érdi Gergőnek.

 

Új játékpályázat – új világok, 32 Kilobájtban!

 

A HCC szakosztály újabb pályázatot írt ki, ez alkalommal a magyar Homelab-3 mikroszámítógépekre várnak új játékprogramokat BASIC és gépi kódú kategóriában 2024. március 10-ig. Teljesen új játékokkal és korábbi, legendás játékok átirataival, javításaival is lehet indulni a pályázaton – tájékoztatott Papp Péter, a HCC titkára. Arcade Lunar Lander, Tron autóverseny szimulátor és RoboCop jellegű játékokat is várnak. A pályaműveket elsősorban .wav hangfájl kiterjesztésben várják, a Homelab/Brailab/Aircomp számítógép Facebook-csoportban, a Fájlok közé feltöltve. Memóriakorlát: 32 Kilobájt. 

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb izgalmas találmányok nevezhetnek a Magyar Ipari Célgép Nagydíjra

A hazánkban megvalósuló külföldi ipari beruházások alapján számíthatunk arra, hogy a célgépgyártók iránti igény a közeljövőben nőni fog, és a már eddig is jelentős nemzetgazdasági szerepén nagyot fog lendíteni ez a szektor. Ebben segít a Magyar Ipari Célgép Nagydíj, amelyet idén immár negyedik alkalommal hirdetnek meg.

2024. február 22. 10:02

Még lehet jelentkezni a 6 millió forint összdíjazású ötletpályázatra

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 27-ig meghosszabbítja Zöld Kód – Kódolj a holnapért! című ötletpályázatának jelentkezési határidejét a Vodafone Magyarország Alapítvány. A szervezők továbbra is hangsúlyozzák: a diákoknak szóló, fenntarthatósági kérdéseket körüljáró versenyen való részvételhez programozással kapcsolatos külön tudás, előképzettség nem szükséges, annál inkább nyitottság, a digitális platformok iránti érdeklődés és kalandvágy.

2024. február 20. 19:22

Ismét várja korai fázisban lévő technológiai vállalkozások jelentkezését az OXO csoport

Az OXO csoport 2024-ben is várja korai fázisú, induló innovatív vállalkozások jelentkezését, melyek közül legalább kilenc ígéretes kezdeményezést fog beválogatni portfóliójába a következő két évben. Az ígéretes jelölteknek a Budapesti Értéktőzsdén is jelenlévő OXO Technologies Holding leányvállalata, az OXO Labs 25-70 millió forint összegű befektetést biztosít majd. A jelentkezés nyitva áll minden innovatív, korai fázisú vállalkozás előtt, de a cégcsoport kiemelt figyelmet fordít stratégiája szerint a társadalmi vagy környezeti kihívásokra adott innovatív technológiai megoldásokra.

2024. február 15. 17:43

Fiatalok számára hirdet 6 millió forint összdíjazású ötletpályázatot a Vodafone Alapítvány

A Vodafone Magyarország Alapítvány második alkalommal hirdette meg Zöld Kód – Kódolj a holnapért! című ötletpályázatát, amelyre két korcsoportban várja a fiatalok jelentkezését. Az Alapítvány idén a fenntarthatóságot jelölte meg oktatási projektjei központi témájának, ennek megfelelően a pályázó csapatok 5, erre reflektáló kategóriában adhatják le ötleteiket. A szervezők hangsúlyozzák: a versenyen való részvételhez programozással kapcsolatos külön tudás, előképzettség nem szükséges, annál inkább nyitottság, a digitális platformok iránti érdeklődés és kalandvágy.

2024. január 24. 19:55

Ismét diákok tervezik a jövőt: indul a Megoldások a holnapért negyedik szezonja

A Samsung és az EdisonKids kreatív kihívása, a Megoldások a holnapért 2024-ben is várja a fiatalok ötleteit, amelyekkel újratervezhetik a jövőt. A nemzetközi sikereket elért, Samsung által indított Solve for Tomorrow alapjaira épülő program idén negyedik alkalommal indul hazánkban. A kezdeményezés egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy a diákok – tanáraik és elismert szakemberek segítségével – alkotói műhelymunka keretében együtt gondolkodhassanak egy, az életüket, közösségüket érintő problémáról, és jövőformáló megoldásokat dolgozhassanak ki rájuk. A nyertes diákok, tanárok, valamint iskoláik összesen 6 millió forint értékben nyerhetnek Samsung készülékeket.

2024. január 22. 18:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30