Újjáalakult és kreatív, új 8bites játékokat vár a HCC szakosztály

forrás: Prím Online, 2023. december 12. 16:04

Több évtized szünet után, december 8-án újjáalakult a Neumann Társaság (NJSZT) HCC Szakosztálya. Az újjáalakult szakosztály játékpályázatokkal, tevékenykedtető programokkal és negyedévenkénti találkozókkal szeretné serkenteni a retró mikroszámítógépek körüli életet, összefogva mindazokat, akik az informatikatörténetre kreatív hobbiként tekintenek. A Neumann Társaság közel 2000 négyzetméteres IT-kiállítást üzemeltet Szegeden – és egy virtuális informatikai adattárat is épít. Az új szakosztály a meglévő Informatikatörténeti Fórum közösség mellett, azt támogatva keresi mindazokat, akik élményalapú retró informatikai programokra vágynak.

A HCC-t eredetileg Simonyi Endre hozta létre az 1980-as évek legelején – az Egyesült Államokból elhozva az ötletet és know-how-t abból a Homebrew Computer Clubból, amelyben Bill Gates és Steve Jobs is ihletet merítettek az otthoni számítógépek kialakítására. Simonyi Endre nemcsak a klubmozgalmat szervezte meg hazánkban a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság égisze alatt, de saját számítógépet is konstruált – és tapasztalatait az Építsünk számítógépet! című, nagy hatású cikksorozatában osztotta meg 40 évvel ezelőtt. Erőfeszítései eredményeként egy egyedülálló klubmozgalom bontakozott ki Magyarországon, segítve az első házi számítógépek elterjesztését. Az ismert, fiatal magyar feltaláló testvérpár, Lukács József és Lukács Endre is az NJSZT HCC szakosztály keretei között terjesztették és élesztették fel úttörő HOMELAB otthoni számítógépeiket, melyek egyes változatait bárki összeforraszthatta az otthonaiban.

 

 

A HCC napjainkban

 

A Neumann Társaság évek óta érzékeli az informatikatörténeti klubmozgalom iránti igényt, hiszen többen nemcsak muzeális tárgyként tekintenek a korai személyi számítógépekre. Az újjáalakult HCC Retró Mikroszámítógépes Szakosztály célkitűzései:

● az eredeti magyar HCC klub és az eredeti NJSZT HCC szakosztály hagyományainak ápolása, a HCC-t Magyarországon meghonosító Simonyi Endre emlékének megőrzése

● a személyi számítógépek hőskorában készült mikroszámítógépekkel kapcsolatos ismeretterjesztés, mikroszámítógépes találkozók szervezése, mikroszámítógépes replikák építése, retró számítógépekkel kapcsolatos kreatív tevékenységek (szoftverfejlesztés, hardverfejlesztés, rendezvények, kiállítások) támogatása, hobbi számítógépépítéssel kapcsolatos tevékenységek támogatása

● informatikatörténeti ismeretterjesztő, örökségvédő tevékenység, együttműködve az NJSZT Informatikatörténeti Fórum szakosztállyal.

 

 

A szakosztály elnöke Tolnai Gábor lett, aki már az eredeti magyar HCC-nek is tagja volt. Alelnökké Lóránth Imre magángyűjtőt, titkárrá Papp Pétert választották. Az alakuló közgyűlésen köszöntötték a Neumann Társaság előző Homelab-2 játékpályázatának nyertesét, Nickmann Lászlót, aki egy koboldlányról szóló, KILDU című erőszakmentes, mászkálós játékkal nyerte meg a pályázatot. Átadták a pleasurebytes.games és a pexy.io (Lóránth Imre, Kolma Kornél) különdíjait Nickmann Lászlónak, Princz Lászlónak és Érdi Gergőnek.

 

Új játékpályázat – új világok, 32 Kilobájtban!

 

A HCC szakosztály újabb pályázatot írt ki, ez alkalommal a magyar Homelab-3 mikroszámítógépekre várnak új játékprogramokat BASIC és gépi kódú kategóriában 2024. március 10-ig. Teljesen új játékokkal és korábbi, legendás játékok átirataival, javításaival is lehet indulni a pályázaton – tájékoztatott Papp Péter, a HCC titkára. Arcade Lunar Lander, Tron autóverseny szimulátor és RoboCop jellegű játékokat is várnak. A pályaműveket elsősorban .wav hangfájl kiterjesztésben várják, a Homelab/Brailab/Aircomp számítógép Facebook-csoportban, a Fájlok közé feltöltve. Memóriakorlát: 32 Kilobájt. 

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is meghirdette fenntarthatósági versenyét a Schneider Electric

Már lehet nevezni a Schneider Electric fenntarthatósági versenyére, a pályázatokat október 15-ig várják. A „Sustainability Impact Awards” kezdeményezés célja a fenntarthatósági törekvések támogatásában és megvalósításában élen járó partnerek, ügyfelek és beszállítók erőfeszítéseinek elismerése. 

2024. július 12. 18:50

AZ EIT Health megújítja InnoStars Awards pályázatát

Az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló szervezete, az EIT Health tanulmányt készíttetett arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük az egészségügyi startupoknak, és hogy hogyan járulnak hozzá ezek leküzdéséhez a szervezet vállalkozásfejlesztési programjai az InnoStars régióban, vagyis Dél-, Közép- és Kelet-Európában. Ezek a programok – például a régóta futó InnoStars Awards – képzések, finanszírozási lehetőségek, mentorálás és bootcampek révén kézzel fogható segítséggel támogatják a vállalkozókat, de a tanulmány további, eddig ismeretlen előnyöket is feltárt a résztvevők szemszögéből. 

2024. július 9. 17:17

Itt a lány, aki megoldotta az egyik legnagyobb vegyipari cég kihívásait

Egy innovatív takarító robot nyerte el idén az év ötletéért járó elismerést a Magyar Ipari Célgép Nagydíj átadó ünnepségén. Az immár negyedik alkalommal megrendezett Gépész Szalon június végi díjátadóján a szakma legjobbjai gyűltek össze a Millennium Házában. Összesen nyolc kategóriában tüntették ki az elmúlt év legkiemelkedőbb pályamunkáit és három különdíjat osztott ki a zsűri, köztük volt Csikós Irén, aki egy vegyiüzem poros szállítópályáinak tisztítási problémájára tervezett egy innovatív takarító robotot, és a BBM csapata, akik kiemelkedő ipari célgéppel nyertek, a pályázatot mesterséges intelligencia segítségével szerkesztett zenével adták be.

2024. július 8. 18:03

Megvannak a Magyar Ipari Célgép Nagydíj idei nyertesei

Június 28-án, a városligeti Millennium Házában rendezték meg az ország legnagyobb gépipari szakmai eseményét a Gépész Szalont, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj immár negyedik díjátadóját, a Chemplex Kft és a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) közös szervezésében. Az Év Célgépe díjra a tavalyi jelentkezéseket is felülmúlva az idén 121 pályamű érkezett, 8 kategóriában osztották ki az elismeréseket, emellett díjazták az év ötletét, az év öko-célgépét és az év tervezőjét is.

2024. június 30. 16:51

Új lehetőség nyílik meg a magyar egészségügyi innovátorok előtt

Vezető európai gyógyszeripari vállalatokkal, a Chiesi Grouppal és a SYNLAB Italy-val karöltve indította útjára az InnoStars Connect programot az EIT Health, az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló egysége. 

2024. június 11. 18:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kék halál képernyőn túl: miért ne hagyjuk figyelmen kívül a szoftverfrissítéseket?

2024. július 26. 13:59

Idén a fenntartható cégek tulajdonosait is díjazza az EY

2024. július 24. 13:59

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55