Idén is a Bosch szervezte meg a nemzetközi FIRST LEGO League észak-magyarországi döntőjét

forrás: Prím Online, 2024. február 5. 14:34

Miskolcon rendezték meg a FIRST LEGO League robotépítő és programozó verseny regionális döntőjét. A február 3-i megmérettetésen a 9–16 éves fiatalokból álló csapatok különféle feladatokat végző robotokat építettek és programoztak, valamint egy őket is érintő kihívásra dolgoztak ki innovatív megoldást. 

A több mint száz országban megrendezett nemzetközi versenyen évente ötszázezer fiatal vesz részt az óvodásoktól a középiskolásokig. A korosztályokban világszerte ugyanazokat a feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek, idén a természettudományok művészetben betöltött szerepét helyezték fókuszba. Az észak-magyarországi regionális döntőn 16 iskola képviseletében 16 csapatban 113 versenyző indult.

 

 

Valós kihívások megoldása játékos formában

 

A FIRST LEGO League verseny résztvevői nemcsak a robotok működésének és programozásának alapjait sajátíthatják el, hanem más készségekben, például az együttműködésben és a kommunikációban is fejlődhetnek. Játékos formában oldhatnak meg valós kihívásokat, szabadon kísérletezhetnek, úgy, hogy közben kreativitásukat és kritikus gondolkodásukat is fejlesztik. A vetélkedőn ráadásul nemcsak a feladatok teljesítését, hanem a csapatmunka minőségét és a jó szándékot is díjazza a zsűri. „A fiatalok innovatívak és tehetségesek, rendkívül nyitottak a jövő megoldásaira. A Boschnál természetesnek tartjuk, hogy támogassuk az iskolás korosztály kibontakozását, segítsünk nekik olyan készségek elsajátításában, amelyekkel felnőttként a jövő technológiáinak aktív alakítói lehetnek. Mindig megtérül az utánpótlás képzése” – mondta Fükő László, a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. gyárigazgatója. A FIRST LEGO League nemcsak a kibontakozásról és a megmérettetésről szól, hiszen a versenyen elért jó eredmények a továbbtanulás során plusz pontokat is jelenthetnek.

 

 

Négy csapat jutott a döntőbe

 

A szombati versenyről a Navigátor (Észak-Magyarországi Informatikai Management Nonprofit Kft.), az S-Team (Földes Ferenc Gimnázium), a Szentimre (Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda), valamint szabadkártyával a KANDÓ (Kandó Kálmán Informatikai Technikum) csapat jutott be a magyarországi döntőbe, amelyet február végén rendeznek Szigetszentmiklóson. A miskolci regionális döntőt a helyszínen is követhették az érdeklődők, a szervezők számos élményprogrammal készültek, a versenyen résztvevők például barkácsolhattak, a kicsik duplózhattak, míg a nagyobbak LEGO Technicből készíthettek alkotásokat. 

 

 

Robotokkal, laptopokkal, workshoppal segítette a csapatok felkészülését a Bosch

 

A Bosch miskolci elektromos kéziszerszámgyára nemcsak a döntő megszervezését vállalta, hanem a versenyben résztvevő 11 csapatot is támogatta. Átvállalta a nevezési díjat, az induláshoz szükséges LEGO-szettek beszerzését és az utazási költséget, valamint oktatórobotokat és a programozáshoz szükséges laptopokat adott több intézménynek. A fiatalokat felkészítő tanároknak mentornapot szerveztek, a felkészítésbe a Miskolci Egyetemet is bevonták. 

 

 

A Bosch csoport egyik alapértéke a tehetséggondozás. A miskolci kéziszerszámgyár részt vesz a duális képzésben, így a miskolci szakiskolások a Bosch kéziszerszámgyárában, a közös működtetésű tanműhelyekben is tanulnak. Emellett a vállalat gyakornoki programjába is várja a fiatalokat.

 

 

A Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. 2001 novemberében alakult Miskolcon, és szerepe mára nem csupán a cégcsoporton belül, hanem a régióban is meghatározó. A négyezer munkavállalót foglalkoztató vállalat elektromos kéziszerszámok, kertigépek, valamint az ezekhez tartozó akkumulátorok, és eBike-akkumulátorok fejlesztésével, gyártásával, illetve famegmunkáló professzionális elektromos szerszámok összeszerelésével foglalkozik. A vállalat a térség egyik legmeghatározóbb foglalkoztatója, számos magyarországi kis- és középvállalkozás stratégiai partnere. A Bosch kiemelkedő, jövőt formáló innovációinak köszönhetően az itt megvalósuló projektek a régió fejlődését is segítik.

 

Képek: Bosch.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Webáruházi trendek – 2024. Hogyan szerezzünk új vásárlókat?

A webkereskedelemben zajlott le a legrohamosabb technológiai fejlődés az elmúlt évben. Nagy volt a verseny a logisztika gyorsaságában, rugalmasságában és az ügyfélélmény fokozásában. A mesterséges intelligencia használata is az e-kereskedelemben és logisztikában terjedt el leghamarabb. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Webáruházi trendek – 2024. Hogyan szerezzünk új vásárlókat?” című hibrid konferenciájának előadói elmondják, hová tart a webkereskedelem 2024-ben.

2024. március 1. 19:24

A Skanska elindította ESG+ elnevezésű irodai programját

Egy, az ESG-szabványoknak megfelelő iroda nem csupán a piaci változások és az EU előírásai miatt fontos, hanem a munkavállalók számára is hozzáadott értéket teremt. Ezért a Skanska kidolgozott egy ajánlatot a bérlők számára, ami olyan szolgáltatásokat tartalmaz, melyek a fenntartható munkahelyek megteremtésében és a nem pénzügyi jellegű jelentések készítésében nyújt támogatást.

2024. március 1. 17:42

SmartManFest: bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a digitalizáció világába a Széchenyi-egyetemen

Az ipar 5.0 innovációs és technológiai átmenet, valamint az ipari fokozatváltás a témája a Széchenyi István Egyetem programjának, amelyet a hagyományteremtő céllal életre hívott Smart Manufacturing Festival keretén belül rendeznek a győri kampuszon és az egykori kekszkockában, vagyis az egyetem Győri Innovációs Parkjában. Az érdeklődők március 6-án izgalmas előadások és laborlátogatások keretében pillanthatnak be a digitalizációs innovációk világába.

2024. március 1. 16:05

Kulináris segédek: íme néhány praktikus konyhai eszköz a mindennapokhoz

Gyorséttermi menü, pár perces készételek vagy más, könnyen elkészíthető alternatívák – alig jut idő a konyhában tevékenykedni, ezért minden más megoldást előnyben részesítünk. Az otthon főzés azonban egy olyan művészet, amely az egészséges életmódot, a kreatív önkifejezést és a közösségi kapcsolatokat is erősíti. A Konyhakiállítás alkalmából a Gorenje szakértői összegyűjtötték azokat a megoldásokat, amelyek segítségével egyszerű, mégis hatékony konyhai munkafolyamatokat alakíthatunk ki, így az otthoni főzés nemcsak egy feladat, hanem egy élvezetes tevékenység lehet.

2024. március 1. 14:33

45 díjat kapott a HONOR az idei MWC-n

A HONOR az idei MWC-n mutatta be új, mesterséges intelligencia-alapú stratégiáját, és bejelentette többek között a HONOR Magic6 Pro-t és a HONOR MagicBook Pro 16 AI PC-t érkezését is. Új készülékeit és technológiáit a nemzetközi sajtó is elismerte: 45 díjjal jutalmazta a céget.

2024. március 1. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30