Elektronikus papír már 2004-ben?

Tóth Kristóf, 2003. május 15. 23:46
[smallimage 1 left]Az E Ink nevezetű relatíve kis cég a hollandiai székhelyű mamutcéggel, a Philips Electronics-szel karöltve egy napokon belül kezdődő Egyesült Államokbeli szakkiállításon kívánja bemutatni az úgynevezett elektronikus papír (e-paper) legújabb, immár tökéletesen működőképes prototípusait.
A Cambridge-ben székelő E Ink munkatársai előzetesen elárulták, hogy a bemutatandó prototípusok számos olyan alkatrészt vonultatnak fel, melyek várhatóan az elektronikus papír hamarosan kereskedelmi forgalomban megjelenő végleges változatának is a részét fogják képezni, tehát a jelenlegi kísérleti példányok összességében véve már nem állnak túl messze a végleges verziótól. Az említett két cég egyébként néhány korábbi kiállításon is bemutatta már az elektronikus papírt, azonban az akkori példányok még számos gyermekbetegséggel küszködtek, és felbontásuk is elég alacsony volt.

Az elektronikus papírt az E Ink egy megnevezni egyelőre nem kívánt titokzatos cég megrendelésére fejleszti, speciálisan erre a célra kifejlesztett Philips alkatrészekből. Jim Veinger, a Philips Electronics kijelzők fejlesztésével foglalkozó részlegének a vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy cégének munkatársai és az E Ink mérnökei által közösen fejlesztett elektronikus papír mára már olyan fejlettségi szintet ért el, hogy lényegében minden megszorítás nélkül használható, noha az újdonság kereskedelmi forgalomban történő megjelenésére még várnunk kell. A minden korábbinál nagyobb felbontású új prototípusok colonként 160 pixelt, vagyis képpontot tartalmaznak, ezáltal képminőségük teljesen kifogástalan. Amennyiben minden jól megy, akkor a 2001 óta folyamatosan továbbfejlesztett elektronikus papír az E Ink és a Philips Electronics szerint akár már a jövő évben bemutatkozhat a piacon.

Az említett két cégen kívül egyébként többek közt a Matsushita is folytat hasonló fejlesztési munkálatokat. A japán nagyvállalat által nem e-papernek, hanem e-booknak nevezett megoldás várakozások szerint már az idei év végén meg fog jelenni a kereskedelmi forgalomban. Mind az e-paper, mind az e-book monokróm szövegek és képek megjelenítésére képes, azonban lényeges különbség, hogy míg az e-paper teljesen új technológiákra épül, addig az e-book különlegesen módosított folyadékkristályos kijelző, vagyis LCD megoldásokra építkezik.

Már eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

A MÁV-START utasai a bérletüket mostantól az új típusú személyazonosító igazolványukon elektronikus adatként tárolhatják. Az eSzemélyihez hozzárendelt bérlet óriási előnye, hogy az utasnak nem kell papíralapú bérletet őriznie és magával vinnie. A vasúttársaság korábban a Budapest–Pusztaszabolcs és a Budapest–Székesfehérvár vasútvonalakon tesztelte az innovatív megoldást, amely már több mint ötmillió állampolgár számára jelenthet kényelmes, papírmentes megoldást a mindennapi vasúti utazások során. 

2019. október 21. 15:04

Mesterséges intelligencia alkalmazása a kis- és közepes vállalkozásokért

Egy magyar szoftverfejlesztő cég világszerte élen jár a gyártó-, logisztikai- és kereskedelmi szoftvermegoldások fejlesztésében. Legújabb áttörésük, hogy a piacon elsőként alkalmazzák gyártási rendszerekben a genetikus algoritmus alapú mesterséges intelligenciát, melynek köszönhetően a kis- és közepes vállalkozások az adott folyamatra fordított időt és költségeket legalább 30-40 százalékkal tudják csökkenteni. 

2019. október 21. 13:27

DVDFab HD Decrypter 11.0.5.5

Másolóprogram, amellyel DVD / BD / HD DVD filmjeinket másolhatjuk a merevlemezre. Ingyenes, korlátozás nélkül használható, a Blu-Ray lemezeket is támogatja. Képes kiiktatni a másolásvédelmi eljárásokat (CSS, RC, RCE, APS, UOPs, Sony ARccOS) a korongokról, így szabadon duplikálhatóvá teszi a műsoros lemezeket.

2019. október 21. 12:22

MiniGet 1.1.10.1526

A megbízhatóan működő, nagyon gyors MiniGet letöltésvezérlő és torrentkliens kis mérettel rendelkezik, könnyen is használható, ráadásul mindezt alacsony CPU és RAM használat mellett teszi.

2019. október 21. 12:19

StressMyPC 3.71

Számítógépünk teljesítményét mérhetjük meg ezzel az egyszerűen kezelhető alkalmazással. A videokártyáról, a processzorról és a merevlemezről kaphatunk nagyon hasznos információkat.

2019. október 21. 12:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás