Átadták a gazdasági minisztérium új honlapját

forrás Prim Online, 2003. augusztus 19. 13:11
Augusztustól 19-től érhető el nyilvánosan a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium új, integrált intra- és internetes portálja. Az új portál kialakítása nemcsak egy egyszerű továbbfejlesztés, a fejlesztéssel párhuzamosan számos változás is történt a GKM belső működésében. Az új portál egyéves munka eredménye, a koncepció megalkotása tavaly augusztusban, a műszaki fejlesztés tavaly novemberben indult.

Az új szerkesztőségi rendszer és portál a minisztérium reményei szerint a GKM teljes átalakulásának katalizátora lesz. A GKM megalakulásakor, múltja miatt, a titkok minisztériuma volt, rengeteg nem nyilvános dokumentummal, ügyfélszolgálat nélkül, szinte megközelíthetetlenül. A most útnak indított új portál egyik fontos eleme annak a programnak, amelynek célja a minisztérium működésének átláthatóbbá tétele a nyilvánosság és a minisztérium vezetése számára is.

A portál mögött egy olyan szerkesztőségi rendszer üzemel, ami egyben a GKM új szervezeti memóriájaként fog funkcionálni, és fokozatosan bele kerül minden nem minősített végleges szöveges tartalom és adat. Ez a szerkesztőségi rendszer egyszerre szolgálja a nyilvánosságot és a belső munkavégzést támogató intranetet is.

A szolgáltató minisztérium

A portál egyre inkább tükrözi a GKM szolgáltató minisztériumi filozófiáját, és egyszerre kínál sokkal több ingyenes szolgáltatást a sajtó munkatársainak, a vállalkozásoknak, az állampolgároknak, a kutatóknak is. A portál műszaki keretrendszere rugalmas, és jelentős továbbfejlesztés nélkül többletszolgáltatások nyújtására képes.

A rendszerbe először azokat az információkat helyezik el, amelyek elhagyják a minisztérium épületét.

  • Ilyenek most a végleges nyilvános anyagok, a minisztérium által előkészített jogszabályok; amelyek hamarosan kiegészülnek a parlamentben adott válaszokkal, az épülő ügyfélszolgálat tájékoztatási munkájának eredményeivel és a partnerségi kapcsolatok építése során megosztott információkkal.
  • Az üvegzsebtörvény által a minisztériumra ruházott publikációs feladatokat is ebben a rendszerben fogják végezni.
  • Amennyiben a jogszabályok egyszer megteremtik a döntés-előkészítő dokumentumok nyilvánosságát, a rendszer továbbfejlesztés nélkül azonnal alkalmas lesz ezek naprakész nyilvánosságra hozatalára.
  • A portálon most látható tartalmak nyilvánossá tételében körülbelül tíz köztisztviselő működött közre, a számuk többszörösére fog nőni, és minden szervezeti egységben legalább egy fő feladata lesz a GKM információs kincsének nyilvánosságra hozatala.
  • A portálon jelenleg több mint 6000 gépelt oldalnyi szöveges tartalom érhető el, év végéig meg szeretnék közelíteni a 10 000 oldalt.
  • A minisztérium alapelve, hogy minden, ami nem minősített információ, nyilvánossá kell váljon a portálon.
  • A GKM fokozatosan meg fogja nyitni a kezelésében lévő statisztikai adatvagyont is, amelynek központosítása 40 adatszigetről egy adattárházba tavaly indult meg. Ennek első eredményei a következő hónapokban várhatók.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Rövid képzési programokat is kínál hallgatóinak a Széchenyi István Egyetem

Egyedülálló lehetőségként már rövid, akár egyhetes külföldi utazással járó kurzusokat is kínál hallgatói számára a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeken a pályázók rugalmasan és könnyen bővíthetik szakmai tapasztalataikat, nemzetközi kapcsolataikat, idegennyelv-tudásukat. Érdemes jelentkezni – ajánlják az újdonságot azok a széchenyisek, akik már részt vettek valamelyik programon. 

2022. augusztus 28. 14:36

Alapítsd meg a cégedet akár otthonról

A cégek jogi ügyeit ma már online is intézhetjük, hiszen akár otthonról, akár az irodából lehetőségünk van megbízható jogi szolgáltatást igénybe venni a gyorsaság és rugalmasság érdekében, teljesen kötetlenül.

2022. március 22. 16:19

Minden újonnan nyíló ALDI parkolójában lesz e-töltő

Az ALDI és az E.ON Hungária Csoport 2018 óta működik együtt a magyarországi e-autózás infrastruktúrájának fejlesztésén, 2020 novemberében adták át a 100. telepített e-töltőt. Jelenleg összesen 89 áruház parkolójában 136 töltőponttal várják az e-autósokat országszerte. Az újonnan nyíló áruházaknál a megállapodás szerint – az igényektől függően – egy vagy két töltő telepítésére kerül sor, amelyek egy töltő esetében 2*22 kW-os, két töltő esetében pedig egyenként 2*11 kW-os névleges teljesítménnyel rendelkeznek. 

2022. február 22. 17:03

Az ipar átalakulásáról szól az új ABB-tanulmány

Az ABB közzétette a nemzetközi üzleti és technológiai vezetők körében, az ipari átalakulásról készített, a digitalizáció és a fenntarthatóság kapcsolódási pontjait vizsgáló új, globális tanulmány* eredményeit. 

2022. február 21. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38