Átadták a gazdasági minisztérium új honlapját

forrás Prim Online, 2003. augusztus 19. 13:11
Augusztustól 19-től érhető el nyilvánosan a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium új, integrált intra- és internetes portálja. Az új portál kialakítása nemcsak egy egyszerű továbbfejlesztés, a fejlesztéssel párhuzamosan számos változás is történt a GKM belső működésében. Az új portál egyéves munka eredménye, a koncepció megalkotása tavaly augusztusban, a műszaki fejlesztés tavaly novemberben indult.

Az új szerkesztőségi rendszer és portál a minisztérium reményei szerint a GKM teljes átalakulásának katalizátora lesz. A GKM megalakulásakor, múltja miatt, a titkok minisztériuma volt, rengeteg nem nyilvános dokumentummal, ügyfélszolgálat nélkül, szinte megközelíthetetlenül. A most útnak indított új portál egyik fontos eleme annak a programnak, amelynek célja a minisztérium működésének átláthatóbbá tétele a nyilvánosság és a minisztérium vezetése számára is.

A portál mögött egy olyan szerkesztőségi rendszer üzemel, ami egyben a GKM új szervezeti memóriájaként fog funkcionálni, és fokozatosan bele kerül minden nem minősített végleges szöveges tartalom és adat. Ez a szerkesztőségi rendszer egyszerre szolgálja a nyilvánosságot és a belső munkavégzést támogató intranetet is.

A szolgáltató minisztérium

A portál egyre inkább tükrözi a GKM szolgáltató minisztériumi filozófiáját, és egyszerre kínál sokkal több ingyenes szolgáltatást a sajtó munkatársainak, a vállalkozásoknak, az állampolgároknak, a kutatóknak is. A portál műszaki keretrendszere rugalmas, és jelentős továbbfejlesztés nélkül többletszolgáltatások nyújtására képes.

A rendszerbe először azokat az információkat helyezik el, amelyek elhagyják a minisztérium épületét.

  • Ilyenek most a végleges nyilvános anyagok, a minisztérium által előkészített jogszabályok; amelyek hamarosan kiegészülnek a parlamentben adott válaszokkal, az épülő ügyfélszolgálat tájékoztatási munkájának eredményeivel és a partnerségi kapcsolatok építése során megosztott információkkal.
  • Az üvegzsebtörvény által a minisztériumra ruházott publikációs feladatokat is ebben a rendszerben fogják végezni.
  • Amennyiben a jogszabályok egyszer megteremtik a döntés-előkészítő dokumentumok nyilvánosságát, a rendszer továbbfejlesztés nélkül azonnal alkalmas lesz ezek naprakész nyilvánosságra hozatalára.
  • A portálon most látható tartalmak nyilvánossá tételében körülbelül tíz köztisztviselő működött közre, a számuk többszörösére fog nőni, és minden szervezeti egységben legalább egy fő feladata lesz a GKM információs kincsének nyilvánosságra hozatala.
  • A portálon jelenleg több mint 6000 gépelt oldalnyi szöveges tartalom érhető el, év végéig meg szeretnék közelíteni a 10 000 oldalt.
  • A minisztérium alapelve, hogy minden, ami nem minősített információ, nyilvánossá kell váljon a portálon.
  • A GKM fokozatosan meg fogja nyitni a kezelésében lévő statisztikai adatvagyont is, amelynek központosítása 40 adatszigetről egy adattárházba tavaly indult meg. Ennek első eredményei a következő hónapokban várhatók.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27