MTE-kerekasztal a felhasználói tartalmakról

forrás Prim Online, 2004. február 25. 20:50
Az érvényben lévő magyar jogszabályok alkalmasak az interneten előforduló jogsértésekkel szembeni fellépésre, így nincs szükség a mainál szigorúbb szabályozásra, sem a szerkesztett, sem pedig a felhasználói tartalmak (fórumok, chat, blogok) esetében - hangzott el a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) által a felhasználói tartalmakról rendezett tegnapi kerekasztal-beszélgetésen.
A résztvevők körében egyetértés alakult ki azzal kapcsolatban is, hogy az internet szigorú megrendszabályozására tett eddigi külföldi kísérletek rendre kudarcot vallottak, ugyanakkor a szolgáltatók sikeres önszabályozására számos sikeres példa akad.

"A tartalomszolgáltatók abban érdekeltek, hogy a felhasználói tartalmak helyzete a közgondolkodásban megnyugtatóan rendeződjön. Meggyőződésünk, hogy ennek alapja a tagjaink által hosszú évek óta sikeresen gyakorolt és az egyesület Etikai Kódexére épülő önszabályozás lehet" - fogalmazott vitaindítójában Gerényi Gábor, az MTE elnökségi tagja. Fontos ugyanakkor az is, hogy az önszabályozás ne vezessen önkorlátozáshoz: gyakran megtörténik például, hogy a fórumok moderátorai - néha a legváratlanabb politikai vagy hatósági szereplők által kilátásba helyezett retorzióktól tartva - túlzottan is szigorúan lépnek fel a fórum felhasználóival szemben, és jogilag kifogásolhatatlan tartalmakat is eltávolítanak. "Mindez az alkotmány által védett szabad véleménynyilvánítás korlátozása, ami nagyon veszélyes jelenség; ezáltal a demokrácia sérül" - hívta fel a résztvevők figyelmét Simon Éva, az MTE jogi képviselője. Az egyesület etikai kódexe az első változat megjelenése óta részletes ajánlásokat tartalmaz a felhasználói tartalmakhoz kapcsolódó szolgáltatások üzemeltetői számára, ezért az MTE javasolja, hogy az etikai kódex vonatkozó része legyen a témáról folytatott közéleti vita kiindulási alapja.

Többen is kiemelték, hogy a túlzott óvatoskodás és a nem szándékolt jogsértések magabiztos elkerüléséhez egyaránt a jogtudatosság növelésére volna szükség mind a felhasználók, mind pedig a szolgáltatók esetében. A beszélgetésen részt vevő szakemberek között konszenzus mutatkozott abban, hogy a jelenlegi magyar jogszabályok alkalmasak az interneten előforduló jogsértésekkel szembeni fellépésre, és nincs szükség további, a mainál szigorúbb szabályozásra, sem a szerkesztett, sem pedig a felhasználói tartalmak esetében. A további törvényi szabályozás helyett az önszabályozás előtérbe állításával az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) képviselője is egyetértett.

A beszélgetésen a leginkább érintett tartalomszolgáltatók mellett médiajogászok, online üzleti kommunikációval foglalkozó cégek képviselői, továbbá az IHM képviselője mellett ott volt Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa is, akinek a televíziós vagy rádiós műsorszolgáltatói szerződéssel rendelkező cégek website-jain található tartalmaknak a mainál szigorúbb esetleges szabályozásával kapcsolatos ötlete az elmúlt hetekben komoly vitákat váltott ki a hazai internetes világban. A politikus a helyszínen kifejtette, hogy javaslata kizárólag a médiatermékek honlapjára vonatkozna. A vita jogász résztvevői azonban egy ilyen korlátozást is egyöntetűen alkotmányba ütközőnek minősítettek.
Kulcsszavak: MTE jog

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59