Digitális Irodalmi Akadémia - Krasznahorkai László az új tag

MTI Sajtóadatbank, 2004. március 23. 11:26
Krasznahorkai László írót választotta a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) új tagjává a kortárs magyar irodalmat népszerűsítő virtuális intézmény közgyűlése hétfőn a Petőfi Irodalmi Múzeumban - tájékoztatta Magos György szerkesztőségvezető a sajtót.

Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Krasznahorkai László már tavaly is jelölt volt és bekerült a többfordulós szavazás utolsó körébe, akkor azonban Bella István költővel szemben "alulmaradt". Az idén 17 szavazatos többséget szerzett Nagy Gáspárral szemben, akire tizenhárman voksoltak (a szavazások végén a legtöbb szavazatot elnyerő két jelölt közül a többségi támogatást élvező válik taggá).

A Digitális Irodalmi Akadémia, korábbi nevén Digitális Halhatatlanok Program, 1998 tavaszán jött létre, virtuális nemzeti intézményként azzal a céllal, hogy nagy mennyiségű kortárs magyar irodalmat, illetve arra vonatkozó szakirodalmat tegyen ingyenesen elérhetővé az interneten - mondta Magos György.

A DIA honlapján, a www.irodalmiakademia.hu címen jelenleg 62 szerző 597 kötete olvasható; eddig átlagosan minden szerző tíz kötetét dolgozták fel. Krasznahorkai Lászlóval hatvanháromra bővült az irodalmi akadémia tagsága, az ő művei valószínűleg ősztől válnak hozzáférhetővé. A DIA-nak 40 élő, köztük 7 határon túli tagja van, huszonhárman vagy posztumusz megválasztott szerzők vagy elhunyt alapító tagok.

A hat éve működő DIA évente legalább egyszer ülésezik, amikor megválasztja új tagját élő magyar szépírók közül. Posztumusz tagokat csak az első három évben, 1998 és 2000 között választottak, most már erre nincs forrás - tájékoztatott az akadémia szerkesztőségének vezetője.

Magos György elmondta: a DIA fenntartója a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, működését a Nemzeti Kulturális Alapprogram miniszteri keretéből finanszírozzák, úgy hogy minden évben pályáznak és szerződést kötnek. A 150 millió forintos évi támogatás háromnegyedét az íróknak, költőknek juttatott "felhasználási díjra" fordítják, amely a minimálbér négyszeresét kitevő havi összeg. A támogatás egynegyedéből a digitalizálási költségeket fizetik.

Hosszú távon még nem sikerült intézményesen megoldani a DIA működését - közölte a szerkesztőségvezető, hozzátéve, hogy a támogatási összeget, amelyet "állami mecenatúrának" nevezett, szerinte be kellene építeni a költségvetésbe.

Magos György azt mondta, hogy a honlap látogatói tavaly több mint egymillió műre - versre, esszére, regényre - kattintottak rá, és 122 ezer művet töltöttek le a Neumann János Digitális Könyvtár kereteiben működő DIA-ról.

Az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: bár számon tartják, hogy melyik szerzőnek a műveire hányszor klikkeltek rá, sikerlistát nem tesznek közzé. Hozzáfűzte: az internetes népszerűségi adatok publikálását esetleg megfontolják, ha a teljes életművek felkerülnek az internetre.

Az eredetileg jogi tanulmányokat folytatott Krasznahorkai László népművelés szakon szerzett diplomát 1983-ban. Első regényét, az 1985-ben megjelent Sátántangót kritikusai korszakos jelentőségűként üdvözölték. Valamennyi munkája megjelent németül, s több díjjal is jutalmazták: egyebek között a Művészeti Alap Elsőkötetesek díja, a József Attila-díj, a hollandiai Mikes Kelemen Kör díja, a Déry Tibor-jutalom, a Krúdy Gyula díj, és a baden-badeni rádió irodalmi íjának tulajdonosa.

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Bekerülhet-e a hétköznapi életünkbe a robotika?

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 12:01

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50