Digitális Irodalmi Akadémia - Krasznahorkai László az új tag

MTI Sajtóadatbank, 2004. március 23. 11:26
Krasznahorkai László írót választotta a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) új tagjává a kortárs magyar irodalmat népszerűsítő virtuális intézmény közgyűlése hétfőn a Petőfi Irodalmi Múzeumban - tájékoztatta Magos György szerkesztőségvezető a sajtót.

Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Krasznahorkai László már tavaly is jelölt volt és bekerült a többfordulós szavazás utolsó körébe, akkor azonban Bella István költővel szemben "alulmaradt". Az idén 17 szavazatos többséget szerzett Nagy Gáspárral szemben, akire tizenhárman voksoltak (a szavazások végén a legtöbb szavazatot elnyerő két jelölt közül a többségi támogatást élvező válik taggá).

A Digitális Irodalmi Akadémia, korábbi nevén Digitális Halhatatlanok Program, 1998 tavaszán jött létre, virtuális nemzeti intézményként azzal a céllal, hogy nagy mennyiségű kortárs magyar irodalmat, illetve arra vonatkozó szakirodalmat tegyen ingyenesen elérhetővé az interneten - mondta Magos György.

A DIA honlapján, a www.irodalmiakademia.hu címen jelenleg 62 szerző 597 kötete olvasható; eddig átlagosan minden szerző tíz kötetét dolgozták fel. Krasznahorkai Lászlóval hatvanháromra bővült az irodalmi akadémia tagsága, az ő művei valószínűleg ősztől válnak hozzáférhetővé. A DIA-nak 40 élő, köztük 7 határon túli tagja van, huszonhárman vagy posztumusz megválasztott szerzők vagy elhunyt alapító tagok.

A hat éve működő DIA évente legalább egyszer ülésezik, amikor megválasztja új tagját élő magyar szépírók közül. Posztumusz tagokat csak az első három évben, 1998 és 2000 között választottak, most már erre nincs forrás - tájékoztatott az akadémia szerkesztőségének vezetője.

Magos György elmondta: a DIA fenntartója a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, működését a Nemzeti Kulturális Alapprogram miniszteri keretéből finanszírozzák, úgy hogy minden évben pályáznak és szerződést kötnek. A 150 millió forintos évi támogatás háromnegyedét az íróknak, költőknek juttatott "felhasználási díjra" fordítják, amely a minimálbér négyszeresét kitevő havi összeg. A támogatás egynegyedéből a digitalizálási költségeket fizetik.

Hosszú távon még nem sikerült intézményesen megoldani a DIA működését - közölte a szerkesztőségvezető, hozzátéve, hogy a támogatási összeget, amelyet "állami mecenatúrának" nevezett, szerinte be kellene építeni a költségvetésbe.

Magos György azt mondta, hogy a honlap látogatói tavaly több mint egymillió műre - versre, esszére, regényre - kattintottak rá, és 122 ezer művet töltöttek le a Neumann János Digitális Könyvtár kereteiben működő DIA-ról.

Az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: bár számon tartják, hogy melyik szerzőnek a műveire hányszor klikkeltek rá, sikerlistát nem tesznek közzé. Hozzáfűzte: az internetes népszerűségi adatok publikálását esetleg megfontolják, ha a teljes életművek felkerülnek az internetre.

Az eredetileg jogi tanulmányokat folytatott Krasznahorkai László népművelés szakon szerzett diplomát 1983-ban. Első regényét, az 1985-ben megjelent Sátántangót kritikusai korszakos jelentőségűként üdvözölték. Valamennyi munkája megjelent németül, s több díjjal is jutalmazták: egyebek között a Művészeti Alap Elsőkötetesek díja, a József Attila-díj, a hollandiai Mikes Kelemen Kör díja, a Déry Tibor-jutalom, a Krúdy Gyula díj, és a baden-badeni rádió irodalmi íjának tulajdonosa.

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

Új tagokkal bővült a G-Shock női karóráinak választéka

A Casio bemutatta a G-Shock márka legújabb ütésálló karóráit. A kompakt, analóg-digitális számlappal rendelkező karórák a nőiességet ünneplik és rózsaarany (ú.n. rose gold) színben tündökölnek. Mint ismeretes ez az árnyalat eredetileg az ékszereknél jelent meg, de ma már a karórákon is hódít. 

2023. október 1. 13:36

Royal RSS Reader 1.69

Telepítést nem igénylő, gyorsan használható RSS olvasó alkalmazás. Jellemzők: új hírcsatornák egyszerű felvétele a listába, keresési műveletek időzítése, betűméret változtatás, aktuális hírcsatorna mentése HTML formátumba stb.

2023. október 1. 12:32

StarCodec Lite 20230926

A StarCodec különböző kategóriák szerint csoportosított kodekcsomag videó és audió kodekekkel, szűrőkkel és egyéb hasznos funkciókkal (XviD, DivX, LAV Filters, ffdshow, x264, WebM, MPEG-1/2, MP3, MP4, MKV, H.264, AVC, OGG, AAC, madVR, MediaInfo, DivFix ++ stb.).

2023. október 1. 12:30

A QNAP bemutatja az új kétportos QXG-10G2T 10 GbE hálózati bővítőkártyát

A QNAP Systems, Inc., a számítási-, hálózatépítési- és tárolási megoldások vezető innovátora bemutatta a QXG-10G2T 10 GbE hálózati bővítőkártyát.

2023. október 1. 12:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38