Beszélő telefon beszédproblémákkal küzdő embereknek

forrás Prim Online, 2004. április 14. 17:22
2004. április 3. és 6. között rendezték meg a Microsoft Imagine Cup pályázatának kelet-közép-európai döntőjét Cambridge-ben. A döntőn résztvevő - mindössze egy főből álló - magyar csapat 7. helyezést ért el a beszélni nem tudó emberek számára kifejlesztett intelligens telefonnal.

A Microsoft 2004-ben immár második alkalommal hirdette meg Imagine Cup elnevezésű pályázatát, melyen idén először magyar versenyzők is részt vehettek. Az Imagine Cup egy alapvetően technológiai jellegű pályázat, mely lehetőséget nyújt a fiatalok számára, hogy technikai és művészi hajlamaikat a tanórák keretein kívül is kamatoztassák. Az idei megmérettetésen négy kategóriában indulhattak a versenyzők, melyek közül 3 (Rövidfilm, Animáció, Algoritmus) online módon zajlik, a negyedik (Alkalmazásfejlesztés) pedig hagyományos, élő formában. A pályázatra több mint 25 országból jelentkeztek csapatok.

Az Alkalmazásfejlesztés kategória kelet-közép-európai döntőjére 2004. április 3. és 6. között került sor az angliai Cambridge-ben. A fordulón Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia-Montenegró, Szlovénia és Ukrajna csapatai előadások kereteiben mutathatták be alkotásaikat. A négytagú zsűri és a közönség közös döntése alapján a hazánkat képviselő Tóth Bálint a hetedik helyezést érte el a megmérettetésen.

Tóth Bálint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem végzős hallgatója, akinek kutatási témája a szövegfelolvasó (Text-To-Speech, TTS) technológiák alkalmazása különböző mobilkommunikációs eszközökben, beszédsérült emberek számára. Az Imagine Cup pályázatra beszédképességüket elvesztett emberek számára készült, Smartphone-on futó alkalmazással állt a cambridge-i zsűri színe elé.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke már több éve foglalkozik olyan kommunikációs eszközök kifejlesztésével, melyet a beszélni nem tudó emberek is használhatnak. Az eddig alkalmazott technológiák továbbfejlesztett változatát Tóth Bálint most a Smartphone-ra ültette át, megalkotva ezáltal egy olyan eszközt, mely nagymértékben leegyszerűsítheti a beszéd-nehézségekkel küzdő emberek mindennapjait. Bálint konzulense, dr. Németh Géza docens szerint a mobil eszközök fejlődésének (gyorsabb CPU, több memória, intelligensebb mobil operációs rendszerek) köszönhetően a hagyományos, piros és zöld gombok nyomkodásán alapuló telefonálásnál már ma is többre számíthatunk. A telefonokra a PC-khez hasonlóan bárki írhat programokat, és a készülékek sokféle típusú információt sokféle módon juttathatnak el hozzánk. Felolvashatják az SMS-t, a címjegyzéket, de hamarosan akár a teljes jogtárat is. A kommunikáció új útjai nyílhatnak meg a fogyatékos emberek előtt is. A kulcs ehhez a színvonalas oktatási és kutatás-fejlesztési műhelyek támogatása lehet.

Az Imagine Cup online fordulóinak végleges eredményei még nem születtek meg, azt azonban már biztosan tudni lehet, hogy az Algoritmus kategóriában három magyar versenyző is bejutott a második fordulóba. A Rövidfilm és az Animáció kategóriákban még 2004. május 1-ig lehetőség van a pályázatok leadására. Az idei verseny hazai sikerein felbuzdulva a Microsoft Magyarország tervei között szerepel, hogy jövőre is csatlakozik a nemzetközi megmérettetéshez.

mobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NFC világkongresszuson mutatkozik be a Cellum világújdonsága

A szeptember 19 és 22-között Franciaországban megrendezett NFC World Congress rendezvényen is bemutatja a magyar Cellum az NFC CellLink névre hallgató, világújdonságnak számító technológiáját. Az új fejlesztés lehetővé teszi a bankoktól és mobil-szolgáltatóktól független mobiltelefonos vásárlást és számlafizetést, és segítheti az érintkezésmentes NFC technológia gyorsabb nemzetközi elterjedését.

2011. szeptember 19. 14:31

Google Wallet – a telefon, mint pénztárca

Az egyik legnagyobb bankkártya-kibocsátó cég, a MasterCard hamarosan bevezeti az Egyesült Államokban a mobil eszközzel történő fizetést. A szolgáltatásban a partnere a Google, melynek Google Wallet új alkalmazása az Android telefonokról lesz elérhető.

2011. szeptember 17. 20:50

A Magyar Telekom anyavállalata már elfogad előrendelést az iPhone 5-re

Még senki nem tudja az iPhone 5 pontos paramétereit, ismeretlen az ára is, nem tudni, hogy milyen díjcsomagokat kínálnak hozzá a szolgáltatók, ám mindez nem akadályozza meg a Magyar Telekom anyavállalatát, a Deutsche Telekomot abban, hogy elkezdje az előrendelések elfogadását az Apple újdonságára. Bővebben: Kütyü Magazin (http://kutyu.hu/cikk/2011/09/06/a_deutsche_telekomnal_elorendelheto_az_iphone_5)

2011. szeptember 7. 07:42

Magyar Termék Nagydíjat nyert az első magyar érintőképernyős GPRS mobiltelefon

Az első magyar érintőképernyős GPRS mobiltelefont – „Vario Medcare” néven – idén mutatta be a MOHAnet Mobilsystems Zrt. a Medcare Classic utódaként. Az új készülék rövid idő alatt több szakmai elismerésben is részesült, tegnap pedig az elődmodell 2008-as sikerét megismételve elnyerte a tizenegyedik alkalommal kiírt Magyar Termék Nagydíjat. A Vario Medcare a legfőbb elismerés mellett az Informatikai Nívódíjat is bezsebelte. A díjakat Havasi Zoltán, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. vezérigazgatója vette át 2011. szeptember 1-én a Parlament Felsőházi Termében.

2011. szeptember 2. 12:02

Kicsi a Nokia 700, de ...

A Nokia bemutatott három tömegpiacra szánt okostelefont, a Nokia 700, a Nokia 701 és a Nokia 600 készülékeket, melyek tovább bővítik a Nokia Symbian-alapú okostelefon-sorozatát. Mindhárom telefon Symbian Belle platformon fut, egyérintéses NFC-alapú megosztással és párosítással, az eddigi legszemélyesebb felhasználói felülettel és egy még erőteljesebb internetes böngészővel rendelkezik.

2011. augusztus 27. 08:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03
online sportfogadás