E-kormányzat - Észtország az élen, Magyarország a középmezőnyben

MTI Sajtóadatbank, 2004. szeptember 29. 09:05
Észtország vezeti az új és a jövőbeni kelet-európai EU-tagállamok rangsorát az internetes kormányzati szolgáltatások, vagyis az e-kormányzat fejlettségét tekintve; Magyarország a lehetséges pontszámok kevesebb mint a felével a mezőny közepén áll - ez derül ki az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház kedden közzétett tanulmányából.
A kormányzati szféra lakossági és üzleti internetes hozzáférhetőségének fejlettségét hét fő kritérium alapján vizsgáló jelentésében az Economist Intelligence Unit (EIU) - a The Economist gazdasági folyóiratot is gondozó gazdaságfigyelő és kiadói csoport - Észtországnak 5,87 pontot adott a lehetséges tízből. A balti országot Csehország (5,67), Szlovénia (5,33) és Lengyelország (4,74) követi.

A 11 országot - köztük Törökországot - tartalmazó listán az ötödik helyre került Magyarország, 4,69 ponttal. Közvetlenül utána Törökország következik 4,64 ponttal. Litvánia (4,62), Lettország (4,58) és Szlovákia zárja a jelenlegi kelet-európai EU-tagok e-kormányzati fejlettségi rangsorát; a teljes lista két utolsó helyét a két térségbeli tagjelölt, Románia (3,99) és Bulgária (3,71) foglalja el.

Az EIU elemzése Magyarországról azt írta, hogy az az e-kormányzat területén a lassan fejlődők közé tartozik. A magyar informatikai és hírközlési minisztérium csak tavaly, a térségben "évekkel lemaradva" öntötte formába az információs társadalom kiépítésének 2004-2006-ra szóló tervét. Az információs társadalom általános fejlesztésének lanyha ütemét jelzi, hogy a magyar kormány rendkívül lassú például az online minisztériumi közbeszerzési programok kiépítésében - áll a jelentésben.

Az összpontszámot adó hét kritérium egyikében, az üzleti szférának nyújtott internetes közigazgatási szolgáltatások sorrendjében Magyarország a 11 vizsgált ország közül az utolsó az EIU listáján, 4,19 ponttal a lehetséges 10-ből. Ebben az alkategóriában még a középmezőnyben lévő Románia is 6,16 pontot kapott; az első helyre Csehország került 7,57 ponttal.

Az EIU szerint a térségben különösen Magyarországnak kellene jelentősebb beruházásokat eszközölnie az interaktív államigazgatási eljárási rendszerek kiteljesítésébe. A magyar kormányzati portálok jórészt csak információval szolgálnak, ahelyett, hogy tényleges tranzakciókat lehetne rajtuk lebonyolítani, és csekély a fejlődés olyan kulcsterületeken, mint a vámszolgáltatások vagy a közbeszerzés - áll a londoni elemző cég új jelentésében.

Az EIU szerint egyébként az e-kormányzat többet jelent puszta közigazgatási szolgáltatások nyújtásánál; a rendszer integráns része az e-demokrácia, amelynek fejlettsége megmutatja, hogy a hatóságok milyen mértékben elkötelezettek állampolgáraik mellett, amikor a digitális technológiát használják a kormányzati munka javítására. Észtországban például az internetre rákapcsolódott állampolgárok egy kormányzati portálon keresztül csaknem valós idejű kommunikációt folytathatnak a miniszterekkel politikai és törvényalkotási kérdésekben - áll a londoni jelentésben.

Az e-demokrácia kiemelt alkategóriájában az EIU listáján Észtország az első 4,60 ponttal, Magyarország a harmadik 3,30 ponttal.
Kulcsszavak: e-government

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

A Thermaltake bemutatja első Bumblebee (dongó) színű termékét

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a The Tower 200 Bumblebee Mini toronyházat, egy új színű változatot a közkedvelt The Tower sorozatban. A Tower 200 egy mini-ITX toronyház függőleges kialakítással és kivételes hűtési hatékonysággal. Bár ez a ház kompakt méretű, egy 4090-es grafikus kártya és egy 280 mm-es radiátor is elfér benne. Az új élénk sárga árnyalat hozzáadásával a The Tower 200 sorozat már hat színben kapható: fekete, Snow, Turquoise, Racing Green, Matcha Green és Bumblebee, így könnyedén kiválaszthatod a stílusodhoz illő The Tower 200-at.

2024. január 2. 12:10

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50