Boborján, a Beszélgető Robot

Szalay Dániel, 2004. október 12. 17:00
Ma mutatkozik be Pandacsöki Boborján, a L'art pour l'art Társulat legendás hősének internetes mása.
BoBeRt, azaz a Boborján Beszélgető Robot a feltett kérdésekre sajátos stílusában válaszolgat. A www.boborjan.hu címen is elérhető chatbot (beszélgető robot) válaszait kiegészíti a klasszikus boborjáni arcmimika internetesített megfelelője is.

BoBeRt működését az AITIA saját chatbot technológiája teszi lehetővé, melynek lényege, hogy a felhasználó által beírt mondatot a rendszer elemzi, majd a tudásbázisában az ehhez tartalmában hasonló mondatot társítja, végül az ehhez tartozó boborjáni választ megjeleníti.

"Besenyő Pista bácsi is a chatbotnak teremtette ezt a karaktert" - mondja Tatai Gábor mesterséges intelligencia-kutató, a BoBeRt-et kifejlesztő csapat irányítója, az AITIA Rt. elnöke. Ezzel arra utalt, hogy a csetelő robotok jelenleg gyakran értenek félre mondatokat és adnak fura válaszokat. Ez más chatbotok esetében is szórakoztató eredményre vezet, pláne ha a jól felismert kérdésekre is furcsa feleletet ad. Ez a jellegzetesség nagyszerűen passzol Boborján sajátos stílusához.

Az internetes Boborján robot technológiájának középpontjában az úgynevezett "dialógus motor" van, amely egy többéves fejlesztés eredménye, és aminek a jövőben számos felhasználási lehetősége lesz. Ehhez csatlakozik egy dialógus tudásbázis, amely a chatbot karakterét adja: ebben találhatók azok a kérdések, amelyekre BoBeRt-et felkészítették és ebből választja ki a
Boborján által megfelelőnek tartott választ. A böngészőben szövegesen megjelenített válaszokhoz a Boborjánról készített képszekvenciákat is hozzárendelték, ezzel is életszerűvé téve a beszélgetés hangulatát. Így jelennek meg Boborján sajátságos arcmimikái és gegjei. Az animációkat és a site felületét az AITIA Design Studio grafikusai készítették, akik a Flash
fejlesztőeszköz lehetőségeit kihasználva érték el a régi burleszk filmekre oly jellemző hatást.

A BoBeRt-et kifejlesztő csapat tagjai: Laufer László, Molnár György, Paján Zsolt és természetesen a L'art pour l'art Társulatból jól ismert Dolák-Saly Róbert művész.

A csetelő robotot bárki kipróbálhatja a www.boborjan.hu címen. A megjelenítéshez mindössze egy Flash plugin szükséges.

További fejlemény, hogy november elején elindul ugyanezen az oldalon a Bobweb szolgáltatás, ami az egyes internetes tartalmakat boborjánosítja ("boborjánolize"), azaz az oldalak küllemét megtartva, a szöveget átalakítja boborján-stílusúra.
Kulcsszavak: chat website

Kapcsolj ki, és éld meg a pillanatokat!

A Human Mobile Devices, Európa vezető okostelefon-gyártója a Mattellel, a világ egyik legismertebb amerikai játékgyártó cég tulajdonosával karöltve 2024 nyarán elhozza a Barbie Flip Phone-t.

2024. február 27. 10:24

Az MWC látogatói első kézből ismerhetik meg a Galaxy AI által támogatott Galaxy S24 szériát

A Samsung a Galaxy AI-jal új mobilélményeket mutat be a 2024-es Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress) Barcelonában. A Samsung kiállítóterének látogatói a Galaxy AI funkciókat a Galaxy készülékeken kipróbálhatják, köztük a Galaxy S24 szérián, amelyek az AI mobilok új korszakába vezetnek. Az új ökoszisztéma magában foglalja a Galaxy Watch6 széria egészséget szolgáló okosfunkcióit is, valamint a Galaxy Ring okosgyűrűt, amelyet ezen a kiállításon mutatnak be először a nagyközönségnek.

2024. február 27. 09:55

Nemzetközi formatervezési díjat nyert a Continental gumiabroncsa

A Continental UltraContact NXT gumiabroncsát különleges oldalfal kialakításáért arany fokozatú elismeréssel jutalmazta az International Design Awards 2023 (IDA) zsűrije a "Járművek és közlekedés / Autós tartozékok" kategóriában. Az akár 65 százalékban megújuló, újrahasznosított, és újrahasznosításra alkalmas anyagokat tartalmazó nyári abroncs a Continental eddigi legfenntarthatóbb terméke.

2024. február 27. 09:55

Országos sikert aratott a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata a távközlési versenyen

Első helyezést ért el a győri Széchenyi István Egyetemet és annak SZESAT Interdiszciplinális Szakkollégiumát képviselő hallgatói csapat, a SZEppelin a Nagy Lajos egyetemi távközlési konstrukciós emlékversenyen. A fiatalok a mobiltávközlési cégek méréseinek modernizálását és költséghatékonyságnak növelését elősegítő karbonsemleges mérőléghajót terveztek.

2024. február 26. 21:07

Fejlett audovizuális lehetőségek és lenyűgöző hardver egy kompakt, stílusos csomagban

A HONOR bejelentette, hogy itthon is kapható a HONOR Pad 9, a vállalat legújabb tabletje. Lenyűgöző, 2,5K-s HONOR FullView kijelzővel és 120Hz-es képfrissítési rátával; nyolchangszórós, a HONOR Histen hangolási technológiát alkalmazó audiorendszerrel és erőteljes Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1 chipszettel egy impozáns, mégis kompakt eszközhöz juthatnak a felhasználók.

2024. február 26. 20:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07