Kábel helyett digitális telefonon keresztül fogunk internetezni

Milkovits Gábor, 2005. január 23. 18:25
A Forrester Research felmérése szerint 2010-re az európai szélessávú internet-felhasználók döntő többsége digitális telefonvonalon keresztül kapcsolódik majd a világhálóra, míg a kábelszolgáltatók részesedése 15%-ra esik vissza.
A ’90-es évek elején a kábeltelevíziós társaságok kínáltak először szélessávú internet-hozzáférést, még mielőtt a telefontársaságok beindíthatták volna DSL szolgáltatásaikat. Mostanra azonban a DSL jelentős teret nyert az öreg kontinensen, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a távközlési cégek jóval tőkeerősebbnek bizonyultak kábeles versenytársaiknál, illetve hogy míg gyakorlatilag az összes európai háztartásban található telefonvonal, addig a kábeltársaságok lefedettsége nem éri el az 50 százalékot. A Forrester jóslata szerint 2010-re a szélessávú digitális telefonvonallal rendelkező európai otthonok 80%-ában lesz DSL Internet.

A DSL erősödő dominanciája eddig a korábban nagyrészt monopolhelyzetben lévő „nemzeti” telefontársaságoknak kedvezett, idén például legtöbbjük 50 és 70% közötti részesedéssel rendelkezett a szélessávú internetes piacon. A távközlés liberalizálása ugyanakkor megingathatja domináns helyzetüket. Ez a folyamat például Hollandiában és Nagy-Britanniában már meg is indult – a holland KPN a szélessávú internetes piac 44, a brit BT pedig alig 25%-át birtokolja, de a francia France Telecom is 12 hónap alatt 16%-os térvesztést volt kénytelen elkönyvelni a területen 2003-2004 folyamán. Ez azért is érinti kellemetlenül a nagy távközlési cégeket, mert az egyre növekvő mobilhasználat miatt kieső bevételeiket éppen internetes szolgáltatásaikkal igyekeznek pótolni.

A Forrester Research szerint 2010-ben Hollandia lesz az első a szélessávú internetes kapcsolatok arányát tekintve 54%-kal, míg a nagyobb országok, így Németország, Franciaország és Nagy-Britannia esetében ez az arány 35 és 45% között lesz. Szerintük a sereghajtó Görögország lesz 17%-kal, ám az nem derül ki, hogy a felmérésbe bevonták-e az Európai Unióhoz tavaly csatlakozott országokat is.
Kulcsszavak: EU trend internet kábel ADSL DSL

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjeső a HONOR-nak Kínában

A HONOR innovációs díjat nyert az okoseszközök kategóriájában a Kantar BrandZ China gálaeseményen.

2023. szeptember 28. 12:53

Megérkezett a nemzetközi piacra szánt Xiaomi 13T telefoncsalád

A Xiaomi bemutatta a legújabb 13T okostelefon sorozatát, a Xiaomi 13T-t és a Xiaomi 13T Pro-t, amely a képalkotást művészi fokon űző felhasználók körében tehet szert majd a legtöbb rajongóra. A Leicával közösen fejlesztett, professzionális optika került a készülékekbe, így a Xiaomi 13T sorozat a Leica kamerák esszenciáját megragadó Authentic Leica Imagery szolgáltatásokkal büszkélkedhet. A telefonok teljesítményét optimalizálták, üzemidejüket még jobban kitolták, a kijelzőjük pedig kristály tisztán, nagy részletgazdagsággal jeleníti meg a tartalmakat – vagyis kivételesen jó képmegjelenítő tulajdonságokkal rendelkeznek és nagyszerű felvételek készülhetnek velük. 

2023. szeptember 27. 12:54

Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatás a Telekomnál

2023. szeptember 24-étől a Magyar Telekom 29 üzletében és telefonos ügyfélszolgálatán jelnyelvi tolmácsszolgáltatás vehető igénybe a hallássérült ügyfelei akadálymentes kiszolgálása érdekében.

2023. szeptember 24. 11:44

Hajlítható élmény a Try Galaxy segítségével

Már elérhető a Samsung Try Galaxy program frissítése, amellyel a nem androidos okostelefonok  felhasználói már magyar nyelven is kipróbálhatják a One UI 5.1.1 szoftver vonzó lehetőségeit és felfedezhetik az új Galaxy Z Flip5 és Z Fold5 okostelefonok funkcióit. A Galaxy Z Fold5 sokoldalú és magával ragadó kijelzőjének előnyeit újszerűen mutatja be az alkalmazás: két párosított eszközön szemlélteti a hajlítható élményt.

2023. szeptember 23. 10:23

Az iPhone 15 mostantól hazánkban is megvásárolható

Az ikonikus iPhone sorozat legfrissebb készülékei, az iPhone 15, az iPhone 15 Plus, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max mellett az Apple Watch Series 9 és az Apple Watch Ultra 2 is a boltok polcaira kerül szeptember 22-én. Az Apple innovációinak sorában újabb mérföldkövet jelentő termékek mától a tavalyinál jelentősen kedvezőbb áron kaphatóak az iSTYLE hazai, kilenc üzlettel rendelkező Apple Premium viszonteladói hálózatában. 

2023. szeptember 22. 17:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38