Évi akár ezer tonna elektronikai hulladékot is feldolgoznának Szegeden

MTI Sajtóadatbank, 2005. február 9. 09:07
Évente akár ezer tonna elektronikai hulladékot is fel tudna dolgozni és képes lenne újrahasznosítani a 27 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztató szegedi Elektro-Rehab Kft., a létszám növelésének azonban határt szab az új jogi szabályozás - közölte az MTI-vel a cég ügyvezetője.
"A cég tevékenységének felfutásával új állásokat tudnánk teremteni, de a megváltozott munkaképességűekre vonatkozó jogszabályok módosításával pont ezt a lehetőséget korlátozták" - mondta Habináné Tuza Klára. "Az új szabályozás korlátott szabott a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatotti létszámnak, ugyanis hiába venne fel a cég új alkalmazottakat, rájuk már nem vehetné igénybe az állami dotációt" - fűzte hozzá a szakember.

A 2004 szeptemberétől hatályos kormányrendelet tíz termékkategóriában teszi kötelezővé az elektronikai hulladékok visszagyűjtését és újrahasznosítását - mondta az igazgató. Az újrahasznosított elektronikai hulladék arányának évről-évre növekednie kell, a jelenlegi lakosonkénti 0,8 kilogramm helyett a visszagyűjtött berendezések mennyiségének 2008-ra el kell érni a fejenkénti 4 kilogrammot - tette hozzá.

Az ügyvezető példaként a nagy háztartási gépekkel kapcsolatos arányokat említette: 2005-ben az előző évben értékesített darabszám 9 százalékát kell visszagyűjteni és e mennyiség 20 százalékát kell újrahasznosítani, 2008-ra már 36 százaléknyi berendezést kell összegyűjteni és ennek háromnegyedét hasznosítani.

Az unió által megkövetelt fejlődéshez a lakosság szemlétében is változásra van szükség, ezt segíti elő, hogy az idei évtől kommunális hulladékként már nem helyezhetők el az elektronikai berendezések - közölte a szakember.

Kulcsszavak: jog környezetvédelem

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14