A Philips eladta monitor- és laposképernyő-gyártó részlegeit a kínai TPV-nek

MTI Sajtóadatbank, 2005. június 17. 09:10
A holland Philips konszern 358 millió dollárért adta el a Tajvanon, Kínában és Magyarországon működő számítógép-monitor és laposképernyő-gyártó részlegeit a kínai TPV Technology vállalatnak. A Philips a jövőben a TPV-től szerzi majd be a monitorokat és értékesíti majd azokat saját márkaneve alatt - jelentette be a két vállalat csütörtökön. Ezzel az üzlettel a TPV a világ egyik legnagyobb monitorgyártójává válik évi 35 millió monitor előállításával.
A Philips és a TPV a múlt év decemberében állapodott meg arról, hogy a Philips eladja számítógépképernyő-gyártó részlegét és az Európán kívüli tévégyártó tevékenységét, kivéve a nagy képernyők amerikai gyártását. Ezzel a TPV-hez kerülnek a Philips megfelelő telephelyei Magyarországon és Brazíliában, és egy tajvani és két kínai gyártóhely is, összesen 1700 alkalmazottal. A TVP a vételárat részben saját részvényekkel törleszti, és az ügylet miatt végrehajtott tőkeemelés után a teljes részvénytőkéjének 30 százaléka lesz a Philipsé.

Az átvett Philips-tevékenység évi forgalma körülbelül 1,5 milliárd euró. A szakterületen a TVP világpiaci részaránya korábban 18,8 százalékos volt, a Philipsé 7,7 százalékos. A jelenlegi első helyezett, a dél-koreai Samsung Electronics 19,8 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A TPV székhelye Tajvanon van, de a fő tevékenységeit Kínában folytatja, és 25 százaléka a pekingi BOE Technology Group Co. Ltd. tulajdonában van.

Rövid időn belül ez a második eset, hogy nagy nemzetközi gyártó kínai cégnek ad el viszonylag csekélyebb hozzáadott értéket termelő tevékenységet. Tavaly a kínai Lenovo megvette az amerikai IBM személyiszámítógép-gyártását 1,25 milliárd dollárért. A múlt év novemberben a világon a nagyságra negyedik háztartási és szórakoztatóelektronikai cég, a francia Thomson és a kínai TCL International Holdings televízió- és DVD-gyártó közös vállalkozást alapított: a vegyes vállalat a világ legnagyobb televíziógyára.
Kulcsszavak: +céginfo TV monitor Philips TPV

Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

Augusztus 20-24. között több száz programot vonultat fel Zamárdiban az idei STRAND Fesztivál. A szervező VOLT Produkció fontosnak tartja a közönség érzékenyítését, ennek érdekében az idei évben két ügyet is a zászlajukra tűztek: a hazai- és világsztárok bevonásával segítik a rászoruló gyerekek iskolakezdését, illetve a tanári pálya megbecsülése érdekében a MédiaUnióval közös kampányt is szerveznek. Az idei STRAND Fesztiválra százezernél is több vendéget várnak.

2019. augusztus 19. 11:57

MusicBee 3.3.7165

Az ingyenes MusicBee segítségével könnyen kezelhetjük nagy zenei gyűjteményünket, létrehozhatunk lejátszási listákat, átkonvertálhatunk és szinkronizálhatunk zenei fájlokat hordozható eszközökre.

2019. augusztus 19. 10:35

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

Négyéves a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szélessávú szolgáltatásokat összehasonlító portálja, a Szélessáv.net, amely az elmúlt egy évben 211 kihelyezett mérőeszközzel több mint 1,3 millió mérést végzett el. Ezzel kapcsolatban a hatóság egy reprezentatív felméréséből az is kiderült, hogy 2018-ban az internetezők – 58 százaléka – leginkább az otthoni internetes telefonálásra panaszkodott, amit a videotelefonálásra (56%) és az online filmnézésre (52%) vonatkozó elégedetlenség követett.

2019. augusztus 19. 09:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás