IT-mentor: új szakma született

forrás Prim Online, 2005. szeptember 15. 15:40
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter sajtótájékoztató keretében bejelentette az IT-mentor szakma és hálózat létrehozását, valamint átadta a hálózat szerződő feleinek az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, az EQUAL Partnerség (IVSZ, Matisz, Inforum, Harke, NapraForgó Kht.) tagjai, a Budapesti Gazdasági Főiskola, valamint a Teleház Szövetségek Európai Uniója által aláírt együttműködési keretmegállapodást.
Az IT-mentorok feladata elsőrendűen az, hogy az eMagyarország pontokon segítsék azokat az embereket, akik önállóan nem képesek igénybe venni az információs társadalom nyújtotta szolgáltatásokat, nem tudják (ki)használni az információs és kommunikációs technológia kínálta lehetőségeket. E segítség szükségessé válhat ismeret- vagy képességhiány miatt, de adódhat fogyatékosságból is. Az ellátandó tevékenység lehet kezelési támogatás, segítség, oktatás, ismeretterjesztés, de akár helyettesítő szerep is, amellyel egy elektronikus szolgáltatás igénybevételében "közvetít" a mentor. Emellett a mentoroknak megfelelő informatikai, számítástechnikai ismeretekkel is rendelkezniük kell, amellyel az infokommunikációs eszközök üzemeltetését és minimális karbantartását el tudják végezni.

A kormány által 2003-ban elfogadott Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) kiemelt területe a kutatás-fejlesztés mellett az esélyegyenlőség megteremtése. Ennek megfelelően az esélyegyenlőségi stratégia "humán" infrastruktúráját jelenti majd az IT-mentor hálózat az eMagyarország pontokon.

Az informatikai szakma képviselőit tömörítő három szervezet az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), a Magyar Tartalomipari Szövetség (Matisz) és az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Infórum), valamint a munkavállalási szempontból hátrányos helyzetű emberek érdekképviseletével, illetve felkészítésével foglalkozó NapraForgó Kht. és a Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete (Harke) 2004-ben elnyert EQUAL pályázata keretében vállalta az IT-mentorok képzését és az informatikai szektorban történő elhelyezését. A programban 45 éven felüli inaktív, illetve megváltozott munkaképességűek fognak részt venni.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) közös munkája eredményeképp a BGF Felnőttképzési Intézete az új szakma oktatását 2006 januárjában kezdi, jelentkezni már 2005 őszétől lehet.

A képzéssel megszerezhető kompetenciák: az információs társadalom lehetőségeinek - infokommunikációs eszközök, technológiák, szolgáltatások - egyénre szabott, élethelyzetekhez igazodó közvetítése, használatba vételének személyes segítése. Az IT-mentorálási tevékenység feladata az, hogy a legkülönbözőbb - elsősorban a hátrányos - élethelyzetekben lévő emberek és közösségek számára személyre szóló, helyzetfüggő segítséget, közvetítő támogatást nyújtson a problémák, kielégítetlen szükségletek megoldásához, a hálózati lehetőségek kihasználásához.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09