Indulnak a Google Print EU-változatai

Genda Csongor Zoltán, 2005. október 18. 22:04
A Google beindította digitális könyvtárprojektjét nyolc európai országban is.
A francia, olasz, német, holland, osztrák, spanyol, svájci és belga felhasználók máris igénybe vehetik a szolgáltatást saját anyanyelvükön és kereshetnek a helyi kiadók anyagai között.

A Google alapítói, Larry Page és Sergey Brin egy évvel ezelőtt hozták nyilvánosságra digitalizálási terveiket, ám időközben számos váratlan akadályba ütközött vállalkozásuk. Az eredeti tervek szerint csakis az angolszász irodalom műveit tették volna elérhetővé az interneten, azonban az európai államok erősen sérelmezték ezt, mondván, hogy így felborulhat majd a kulturális egyensúly, később pedig a különböző kiadók és alkotók támadták a szolgáltatót, mondván, hogy szerzői jogvédelem alatt álló könyveket is digitalizáltak.

Susan Wojcicki, a Google termékmenedzserért felelős igazgatója elmondta, hogy jelenleg még kevés könyv áll rendelkezésére az európai felhasználóknak, mivel a keresőóriás csak augusztusban kezdte meg a helyi kiadókkal való együttműködést. Az unióban azonban még komplikáltabb a helyzet, mert az EU Bizottság meg akarja akadályozni, hogy a Google a kontinens könyvtáraiban is megkezdje munkálatait, mivel Franciaország irányításával hamarosan elkezdenék az európai digitalizálási projektet is.
Kulcsszavak: Google

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50