Medical Infocenter - hasznos információk a várakozás idejére

MTI Sajtóadatbank, 2005. október 26. 09:50
Medical Infocenter néven új kommunikációs szolgáltatást indít az Egészségügyi Minisztérium és a Magyar Kórházszövetség; ennek jegyében együttműködési megállapodást írtak alá a Medical Infocenter jogtulajdonosaival - tájékoztatta a tárca sajtóosztálya az MTI-t. A Medical Infocenter egy olyan kommunikációs eszköz, amely a hagyományos televíziózást az internet interaktív világával ötvözi - derül ki az MTI-hez eljuttatott közleményből.
Eszerint a magyarországi kórházak rendelőintézeteiben felállítandó száz információs pult, valamint az infopultok által központilag vezérelt 286 plazmatévé lényegében egy távfelügyelettel ellátott egészségügyi, zártláncú tv-hálózat, és a felügyeleti központból kezelt terminálok lehetőségeket kínálnak online információk vagy szolgáltatások megjelenítésére. A plazmatévéken szerkesztett műsort is nézhetnek az érdeklődők, mely hét percben közérdekű egészségneveléssel foglalkozik, öt percben pedig reklámokat sugároz.

A tájékoztató szerint a tudnivalókhoz az érdeklődők célcsoport szerinti rendezettségben juthatnak hozzá. A rendszer a gyerekek számára az 5-8, 9-12 és a 13-18 éves korosztálynak, a felnőtteknek 19-30, 31-50 és az 51 éven felülieknek nyújt segítséget a hasznos információk megszerzésében.

A tervek szerint Budapesten ötvenöt, vidéken negyvenöt kórházban tölthetik a várakozási időt a betegek fontos, egészségüggyel kapcsolatos tudnivalók gyűjtésével, böngészésével. A látogatók többek között tájékozódhatnak a rendelőintézeti osztályok rendelési idejéről, a rendelő orvosokról, s egyéb hasznos kórházi információkról - tartalmazza a közlemény.

Mint olvasható, az eszköz alkalmas egészségnevelési ismeretek terjesztésére, tájékoztathat a gyógyszerek szedése okozta kockázatokról és a mellékhatásokról, s annak sincs akadálya, hogy az egészségügyi intézmény és a betegek között interaktív kommunikáció alakuljon ki.

A szakmai támogatást, a folyamatos egészségügyi tájékoztatásra szolgáló közérdekű információkat, adatokat a minisztérium és a kórházszövetség szolgáltatja, a program költségeinek fedezetét a jogtulajdonosok biztosítják.

"Az egészségügy kulcsszereplői az orvosok, de főszereplői az ellátottak; az egészségügyi rendszernek mindenekfelett emberközpontúnak kell lennie. A szolgáltató egészségügy célja nem csupán a gyógyítás, hanem a megelőzés, az egészség megtartása és fejlesztése, a tájékoztatás, az egészségtudatos, felelős magatartás kialakítása" - áll a tájékoztatóban.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy a betegek oldalán mutatkozó tájékozódási hátrány leküzdésére már több erőfeszítést tett a kormány, hiszen tavaly május óta működik a Dr. Info egészségügyi tájékoztató, tanácsadó és betegirányító információs rendszer, aminek továbbfejlesztése napirenden van.

Az Egészségügyi Minisztérium és a Magyar Kórházszövetség által támogatott program célja egy modern információs központon keresztül zajló betegtájékoztatás meghonosítása.
Kulcsszavak: egészségügy

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50