Kóka: Európa a világ egyik legkevésbé tudásalapú gazdasága

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 5. 10:06
Európa a lisszaboni célok ellenére a világ egyik leglassabban fejlődő és legkevésbé tudásalapú gazdasága - mondta a gazdasági miniszter a Budapesti Infokommunikációs Csúcstalálkozón tartott vitaindítójában pénteken. Kóka János elmondta: a szükséges nagy változtatások nélkül a kontinens nem lehet az Egyesült Államok és Ázsia versenytársa.
Hozzátette: a dinamikus fejlődés alapját, a gazdasági stabilitást az egyes kormányoknak kell biztosítaniuk, amelyhez az unió megfelelő keretet biztosít. A miniszter úgy vélekedett, hogy a közép-kelet-európai uniós országoknak a deficit lefaragásával, az infrastruktúra fejlesztésével, az adók csökkentésével és a szociális problémák kezelésével egyszerre kell szembenézniük.

A miniszter az MTI-nek elmondta: meg lehet célozni, hogy az IT szektor a mostaninál nagyobb arányban részesedjen a GDP-ből és a strukturális alapokból, mert "minden egyes ágazatba be kell vinni az informatikai szektor eszközeit". Hozzátette minden ágazatot át kell szűrni aszerint, hogy milyen mértékben informatizálják.

Ismertetése szerint jövőre 10 milliárd forintot biztosítanak uniós forrásokból arra, hogy a szélessávú internet eljusson az elmaradott területekre.

A fórumot az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) és az Európai Infokommunikációs és Felhasználói Elektronikai Szövetség (EICTA) szervezte. A kétnapos konferencián 15 európai ország mintegy száz informatikai szakembere és politikusa vesz részt.

Kulcsszavak: EU trend IVSZ

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05