India Gyógyszálló: sikerblog nyomtatásban

forrás Prim Online, 2006. március 6. 11:06
Hamaranna, alias Vincze Zita blogként kezdte írni egyedülálló történetét, amely a 2005-ös Golden Blog verseny egyik sikersztorija lett. A kaland most könyv alakban szórakoztatja mindazokat, akik kedvelik az útleírásokat – és a leplezetlen őszinteséget.

„Új fogalom fészkelt az értelmező szótárba, a blindre és a blokád közé. Ez az új szó a blog. Aki világhálójáró, az tudja már, mit jelent. Akinek még idegen a számítógépes világ, annak legyen elég most megismerkedni egy köztes fogalommal, a papírbloggal. Az olvasó ráléphet most egy ösvényre, mely, ha fennkölten akarunk fogalmazni, a Gutenberg-galaxist köti össze az Internet-bolygóval. Egyszerűbben pedig azt mondhatjuk: az olvasó most egy elektronikus napló és egy hagyományos könyv izgalmas elegyét tartja kezében, amely ízig-vérig modern, hisz az utazási élménybeszámolók mögül olyan „forradalmian új” témák sejlenek föl, mint a szerelem, a szerelmi bánat, a vigasztalódás, és a már-már elveszettnek hitt nőiség újrafelfedezése.” (Veres Mária)

A papírblog története

Minden a bloggal (hamaranna.blog.nol.hu) kezdődött. A szerző mit sem sejtve az interneten kezdte el szórakoztatni olvasóit indiai utazásának történetével. Közzétette kalandos élményeit és az utazás alatt készített fotókat. Alig két hónapja futott a blog, máris felfedezték az olvasók. A Golden Blog 2005 versenyében a közönség többezer internetes napló közül a legjobb száz közé választotta, és néhány hét után máris jött a könyv ötlete, melynek köszönhetően megszületett az első papírblog. A megvalósítás azért különleges, mert nyomtatásban láthatjuk viszont az elektronikus felületet, meghagyva annak műfaji sajátosságait és a hangulatfestő képeket is, ám a végeredmény mégis egy színes, izgalmas, igazi könyv lett. A szerző a posztokat sem sorolta fejezetekbe, a kiválasztott 99 fotó pedig a szövegbe illesztve kíséri végig a történetet. A papírbloggal egy új műfaj született.

A könyv bár útibeszámoló, de köszönhetően a blog műfaji kötetlenségének és személyességének olvasás közben egy érzelmes napló fejezeteit lapozgatjuk. India tehát a díszlet, amelyben az egzotikum varázsával meghintett vallomás végigfut. A történetben két nő indul útnak, hogy eltöltsön Indiában egy hónapot. Tervek nélkül vágnak neki a távoli országnak, és mi más történhetne velük: számtalan váratlan és kalandos esemény részesei lesznek.

Az India Gyógyszálló egy négyhetes, indiai utazás személyes beszámolóját rejti tehát, amelyet női tematikába ágyazottan, a szerző saját fotóival kiegészítve kap meg az olvasó. Egyediségét az új műfajként megjelenő papírblog, a szerelmi szál intim bemutatása, valamint a gazdag, képes illusztráció összekapcsolódása adja. Nem maradhat ki azonban az abszurd humor sem, amelyről Bakács Tibor Settenkedő a következőket írta:

„Az egyik részben Hamaranna védekezésképpen elröhögi magát, amikor egy leprás koldus megmaradt darabjai közelednek felé. Gyűjtöm az India-tesztek eredményeit. Léwi-Strauss antropológus látva a pokoli nyomorúságot, visszaszállt a vonatra. Teréz anya úgy döntött, nem emeli fel tekintetét, csak annyira, hogy a földön fekvőt lássa. Hamaranna meg elröhögi magát. És ez is megfelelő viszonyulás az abszurdhoz. Az abszurd meg olyan, mint a szerelem. Nincs kijárat.”

Hamaranna magáról és a könyvről

„A szüleim szerettek, és szép gyerekkorom volt. Különösebb hányattatás nem ért, elvégeztem az összes iskolát, amelyet az oktatási rendszer kínál, és sosem buktam meg. Mindig nagy barátja voltam a leírt szónak, szerettem játszani velük, ezért is jelentett nagy örömet Hamaranna történetének megírása. Remélem, ezt megérzi majd az olvasó is.” (Vincze Zita)

A bloggerek véleménye hónapról hónapra megerősítette: az India Gyógyszállót nem lehet letenni.
„Én olvastam az első betűtől az utolsóig... Köszönöm az élményt, fantasztikus volt!” (Angelina)

„Ez a rész mesteri. Borzong ettől a hátam, olyan jó.” (Ctrlhome)

„Már egy hete csak Hamarannára gondolok meg meg állva... hogy mikó gyün má' a folytatás. Osztán sejtem ám, hogy nem is oly soká befejeződik az indiai utazás, és visszacsöppensz a régi jó, megszokott kerékvágásba, és vége a Hamaranna blognak. Majd gyűjtést kéne rendeznünk, hogy újra kimehess, és újabb blogot nyithass...” (Krtek)

"Zseniális, imádnivaló, szórakoztató! Nem tudod letenni! Csudajó olvasmány, vidd magaddal a strandra is!" (Napfény Lexy)

Várhatóan nem csak az elektronikus felületet, hanem az újraszerkesztett, papírbloggá alakított formát is nagy örömmel fogadják majd az olvasók. A kézirat első olvasója mindenesetre megerősítette a bloggerek véleményét.

„Elnyeli India az olvasót, és nincs nagyobb kegyelem, mint elveszni a történetben. Így nekem is van esélyem, hogy találkozzam a lábadozó nővel, és indiai hercegnek képzelve magam, felajánljam szolgálataimat. A szerelmespár, az író és az olvasója lassan eltűnnek egy lepratelep füstjében. El kell olvasni.” (Bakács Tibor Settenkedő)

Népszabadság Kiadó
192 oldal, 99 színes képpel
3290 Ft

Kulcsszavak: blog könyv

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50