Média Hungary 2006: Digitális robbanás - nyertesek és áldozatok

forrás Prim Online, 2006. május 2. 16:46
Idén a digitális robbanás várható nyerteseiről és veszteseiről szól a május 23-24. között a Club Tihany Hotel- és Konferencia Központban megrendezésre kerülő Média Hungary 2006 konferencia; a hazai média legjelentősebb és legnagyobb létszámú szakmai tanácskozása. Az „Amikor felborul a keljfeljancsi” mottóval jegyzett konferencián kereskedelmi és közszolgálati médiumok képviselői, állami szereplők, médiapolitikusok és elméleti szakemberek véleményének ütköztetésével elemzik a digitális médiára való áttérés kérdésköreit.
A technika és a médiapiac fejlődése további tematikus csatornák megjelenését valószínűsíti. A kínálat bővülésével azonban nem feltétlenül tart lépést a nézői igények bővülése: a felmérések szerint az előfizetők döntő többsége 15-20 csatornával beérné, viszont szeretné, ha olcsóbban juthatna hozzá a tartalmakhoz. Egyes vélemények szerint az interaktivitás a nézők javát hidegen hagyja, és a többség inkább hajlandó lenne még több reklámot elviselni, mint azt, hogy többet kelljen fizetnie kedvenc csatornáiért. Az egyre több szereplős piacon tehát várhatóan fokozódik a verseny mind a tartalomszolgáltatók, mind a hozzáférési platformok között a költségek minimalizálására törekvő nézők kegyeiért. E folyamatnak elvileg a fogyasztók lehetnek a legfőbb haszonélvezői, hiszen egyre több tartalomhoz egyre több csatornán - elvileg - egyre olcsóbban férnek hozzá.

Vajon a digitális átállásnak valóban van médiademokratizálódási és fajlagos árcsökkentő hatása? Ha igen, akkor kinek éri meg egyáltalán a digitális átállás? Lesznek-e, s ha igen, akkor kinek kedveznek az új mérési módszerek? Milyen új üzleti modellek kialakulására számíthatunk? Milyen új típusú, akár ma még ismeretlen szolgáltatások jelenhetnek meg? Várható-e "tartalomínség" annak következtében, hogy a tartalom-előállítók, illetve a műsor- és hozzáférés-szolgáltatók vertikális integrációja nyomán egyre több szűk keresztmetszet alakul ki az infokommunikációs értékláncban? A tanácskozás alkalmával e témakörön túl - többek között - szó lesz még a médiatörvényről és más, a médiumokat érintő jogi szabályozóról, a hír- és egyéb műsorok készítéséről a gyorsan változó digitális világban.

A konferencia programját Kovács György, az ORTT elnökének ünnepélyes megnyitója után „Változó szerepek, átalakuló üzleti modellek” címmel Andreas Sternberg, a C More vezetőjének vitaindítója követi, majd számtalan hazai televíziós és rádiós vezető szakember, döntéshozó után a BBC képviseletében Dajka Béla a rádió digitalizációjának nemzetközi tapasztalatait osztja meg a hallgatósággal. Az angol közszolgálat átalakításának stratégiai kérdéseivel, tanulságaival, valamint a közszolgálati médiumok reklámmentessé tételével foglalkozik Dajka Béla és Charles Fletcher, a Caledonia Media Ltd igazgatójának vitája. A rendezvényen a szakmai szervezetek képviselői a reklám-, pr- és médiaügynökségek szakemberei, közvélemény-kutatók, jogi irodák munkatársai, kábelcsatornák üzemeltetői, illetve hazai és multinacionális cégek, intézmények kommunikációs szakemberei nyilvánítják ki véleményüket a digitalizációs robbanás várható hatásairól.

A konferenciával kapcsolatban bővebb információ a www.mediahungaria.hu oldalon található.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Mit kell tudni az okosotthonokban megtalálható szenzorokról és érzékelőkről?

Amikor egy okosotthon kialakítása mellett döntünk, érdemes végiggondolni annak koncepcióját. Mindezt annak érdekében, hogy élhessünk az okosotthon egyik legnagyobb előnyével, a bővíthetőséggel.

2022. január 25. 09:45

6 tipp, hogy ne kelljen idő előtt cserélni a mobiltelefon akkumulátorát

A mobiltelefon akkumulátora egy olyan alkatrész, amin a legtöbbet tudnak aggódni az emberek. Amint kézbe veszik az újonnan vásárolt készüléküket, sokan máris azon kezdenek el agyalni, hogy vajon meddig bírja majd az akksija? 

2021. december 17. 11:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24