Offline Wikipedia a százdolláros laptopon

Milkovits Gábor, 2006. augusztus 7. 11:56
A Wikipedia ingyenes, olvasók által szerkeszthető internetes enciklopédia fenntartói bejelentették, hogy a „one-laptop-per-child” (OLPC) projekt rendelkezésére bocsátják a lexikon offline verzióját.
Ez azt jelenti, hogy az ENSZ által is támogatott százdolláros laptop-kezdeményezés harmadik világbeli kedvezményezettjei internetkapcsolat nélkül is használhatják majd a Wikipediát. Az enciklopédiának egyébként már létezik egy német nyelvű offline változata, amely DVD-n hozzáférhető, és 9 GB-os adatbázisa a 300 ezer szócikk mellett mintegy százezer képet is tartalmaz. A Wikipedia angol nyelvű online kiadásában 1,2 millió, a többi nyelvi verzióban pedig együttvéve körülbelül 3,4 millió szócikk található jelenleg.

Habár a százdolláros laptop prototípusa elvileg mind vezetékes, mind pedig vezeték nélküli WiFi szélessávú internet-kapcsolatot is támogat, a fejlődő világ sok térségében egyik sem elérhető. Az offline Wikipedia ebben a helyzetben is hasznos információforrás lehet, annak ellenére, hogy az utóbbi időben sok kritika érte az enciklopédia kiadóit a nem kellőképpen ellenőrzött, gyakran téves információt tartalmazó szócikkek miatt. Az offline kiadás valószínűleg egy megfelelően en átvizsgált és javított adatbázist tartalmaz majd, ám azt, hogy milyen nyelveken és terjedelemben, egyelőre nem lehet még tudni. Az OLPC szervezet legfrissebb bejelentése alapján az első százdolláros laptopok jövő tavasszal már megjelenhetnek a harmadik világ országaiban.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Sminkelés állatkísérletektől mentes készítményekkel

A The Body Shop egyértelműen elkötelezett az igazán fontos dolgok mellett. Ennek megfelelően az általuk forgalmazott valamennyi smink készítmény teljes egészében mentes az állatkísérletektől.

2019. október 16. 13:12

Brit Care kutyaeledel

A rohanó világ és a modernizáció nemcsak minket, embereket érint olykor negatívan, hanem házi kedvenceinket is. Korunk népbetegségei – a keringési- és szívpanaszok, a daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség – visszavezethetők a stresszes életmódra. Gyógyításuk pedig sajnálatos módon sok esetben nem lehetséges, vagy nagy költségekkel jár.

2019. október 15. 18:17

Lepd meg kedvesed egy egyedi ajándékkal az évfordulótokon!

Itt van lassan a megismerkedésetek évfordulója? Egy alkalom, ami más, mint a többi, és nem akarsz csak egy virággal vagy bonbonnal odaállítani? Ez egy nagyon dicséretes dolog, mivel a kapcsolatotok különleges, így egyedi és személyre szóló ajándékkal érdemes még emlékezetesebbé tenned! Mi megmutatjuk, hogy mit és honnan adhatsz az ilyen alkalmakra.

2019. október 15. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás