Az olasz kormány elégedetlen a Telecom Italiával

MTI Sajtóadatbank, 2006. szeptember 14. 09:11
Az olasz kormányfő, Ronano Prodi "meglepetésének" adott hangot a Telecom Italia hét elején bejelentett stratégiaváltásával kapcsolatban, és kijelentette: a kormánynak joga van tudni, mit és miért cselekszik egy vállalat, amely "fontos az ország számára".
- Az olasz kapitalizmus riasztó fordulatot vesz az utóbbi időben. A vállalatvezetőket csak a pénzügyi helyzet érdekli, és szem elől tévesztik az iparáguk kilátását, fejlesztését, a termelést, a dolgozókat - mondta a maga részéről az olasz infrastruktúraügyi miniszter, Antonio Di Pietro.

Az illetékes szakszervezetek ugyancsak tiltakoznak, sztrájkkal fenyegetnek, és vezetőik szerdán tárgyalnak a Telecom Italia vezetőivel. - Fölmerült a kockázat, hogy a (Telecom Italia) külföldi kézre kerül - mondta a CISL szakszervezeti szövetség főtitkára, Raffaele Bonani.

A Telecom Italiát 1997-ben privatizálták, de a kormány megtartotta a vétójogot biztosító aranyrészvényt.

"Félő, hogy a régi iskolához tartozó olasz üzletemberek megismételhetik legmerészebb húzásukat: államosítják az adósságot, miközben privatizálják a profitot", figyelmeztetett szerdán a La Repubblica című lap vezércikkben.

Az ötödik számú európai távközlési társaság, a Telecom Italia a hét elején gyökeres stratégiaváltást jelentett be: kettéoszlik, vezetékes és mobilüzletágát két külön cégbe szervezik a csoport keretében, és a cég elnöke csábító kijelentést tett arról, hogy a mobilüzletágat ugyan nem akarják eladni, de azért bármilyen jó ajánlatot szívesen megvizsgálnak. A cég elsősorban médiaszolgáltató óhajt lenni a jövőben, ettől jobb tőkepiaci értékelést remélve.

Elemzők szerint a mobil üzletág számos kérőre számíthat akár pénzügyi, akár szakmai befektetők közül, mivel előfizetésekkel rendelkező, azaz megbízható bevételű vállalkozás, és ezért a bankok szívesen kölcsönöznek a vevőknek efféle felvásárlásra, nem kell hozzá sok készpénz.

Az olasz mobilszolgáltatás piaci népszerűségét azonban csökkentheti a kiszervezés egyik jól látható oka: a nyereségesség csökken az átkapcsolási díjak kényszerű, EU-szintű lefaragása miatt.

A Telecom Italia épp csak tavaly vásárolta meg, 20 milliárd euróért, a Telecom Italia Mobile mobilszolgáltató részleg még nem nála volt 44 százalékát, ám azóta a cég kiszállt görög- és törökországi mobilvállalkozásából. Mindennek dacára a Telecom Italia Mobile eladása akár 55 milliárd eurót is hozhat, ami eltüntetné a Telecom Italia nyomasztó, az első félév végén 41,315 milliárd eurós adósságát, a korábbi terjeszkedés következményét.

A vezetékes üzletágban az új stratégia szerint a médiaszolgáltatásokra és a széles sávú technológiára akarnak összpontosítani, az internetes zene-, a film- és tévészolgáltatást hangsúlyozva. Már a múlt héten egyezkedtek a News Corporationnel, és megállapodtak a News Corporationhöz tartozó amerikai 20th Century Fox filmstúdió filmjeinek terjesztésében a szélessávú tévészolgáltatásban.

A Telecom Italia új stratégiája ellentétes a többi nagy távközlési cégével, amelyek a vezetékes és a mobilszolgáltatások együttesére esküsznek.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő egyelőre figyelőlistára tette, leértékelés kilátásával, a Telecom Italia adósosztályzatát, az átszervezés miatt.

A Telecom Italia az első félévben 1,496 milliárd eurós adózott eredményt ért el, 15,7 százalékkal kevesebbet a tavalyi első félévi 1,775 milliárdnál. A visszaesést a TIM Hellas görög mobilszolgáltató eladásával magyarázták, amely tavaly jelentős egyszeri tétellel gazdagította az adózott eredményt.

Az üzemi eredmény, 3,801 milliárd euró, 4,5 százalékkal maradt el a tavalyi első félévi 3,986 milliárdtól, ezt a hálózatfejlesztés költségeivel indokolták.

A pénzforgalmi többlet (EBITDA) 0,5 százalékkal 6,518 milliárd euróra nőtt.

A bevétel, 15,335 milliárd euró, 5,6 százalékkal haladta meg a tavalyi első félévi 14,528 milliárdot; valutaárfolyam-változások és a csoportösszetétel változása nélkül számolva a szerves fejlődés 2,6 százalékos volt.

A vezetékes üzletág bevétele, 8,977 milliárd euró, 1,3 százalékkal több a tavalyi első félévi 8,861 milliárdnál.

Ezen belül a hagyományos telefonbeszélgetés-szolgáltatás bevétele 7 százalékkal 4,805 milliárd euróra csökkent, de ezt nem az ügyfélkör csekély, további ritkulása okozta, hanem a vezetékes-mobil átkapcsolási tarifák csökkentése.

A vezetékes internetszolgáltatás bevétele ellenben 7,3 százalékkal 762 millió euróra nőtt, ebből a szélessávú szolgáltatás bevétel-növekedése 13,6 százalékos volt, beleértve a német, a francia és a holland piacot is. A Telecom Italia európai szélessávú programja (EBP) - vagyis egyelőre a Németországiban, Franciaországban és Hollandiában terjeszkedő szolgáltatás - maga 101,4 százalékkal 427 millió euróra növelte a bevételét a tavalyi első félévhez képest. Itt igen gyors a megtérülés: az EBITDA 14 millió euró volt, az egy évvel korábbi, 16 millió eurós hiány helyett, amit a bevezetés költsége okozott.

A mobilüzletág bevétele, 4,982 milliárd euró, 1,1 százalékkal több a tavalyi első félévi 4,93 milliárdnál. Az átkapcsolási díjak csökkentése nélkül 5,8 százalékos lett volna a többlet.

A beszélgetésekből származó bevétel, 3,591 milliárd euró, abból jött össze, hogy a kimenő beszélgetésforgalom 1,4 százalékkal nőtt, ellenben a bejövő forgalom bevétele 17 százalékkal visszaesett, a szolgáltatók közötti átkapcsolási díjak csökkentése miatt.

A készülékeladásból származó bevétel 37,8 százalékkal nőtt.

A mobilüzletágban az EBITDA 3,1 százalékkal 2,553 milliárd euróra csökkent, az üzemi eredmény 7,5 százalékkal 1,874 milliárd euróra fogyatkozott.
Kulcsszavak: Telecom Italia

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

45 díjat kapott a HONOR az idei MWC-n

A HONOR az idei MWC-n mutatta be új, mesterséges intelligencia-alapú stratégiáját, és bejelentette többek között a HONOR Magic6 Pro-t és a HONOR MagicBook Pro 16 AI PC-t érkezését is. Új készülékeit és technológiáit a nemzetközi sajtó is elismerte: 45 díjjal jutalmazta a céget.

2024. március 1. 13:02

Az alvásfigyelést, a vérnyomásmérést és a mentális egészséget helyezi fejlesztései fókuszába idén a Huawei

Prémium kategóriás zászlóshajó termékeivel jelentkezik a Huawei fogyasztói üzletága az idei barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC). Olyan, nagy érdeklődésre számot tartó, a divatot és csúcstechnológát ötvöző terméket mutatnak be, mint a HUAWEI Mate 60 RS ULTIMATE DESIGN okostelefon, a HUAWEI FreeClip vezeték nélküli fülhallgató és a HUAWEI WATCH GT 4 okosóra. A Huawei tavaly megszilárdította pozícióját a viselhető prémium okoseszközök piacán: 2023 végére több mint 150 millió okosórát szállított le. A vállalat tovább növeli kutatás-fejlesztési beruházásait. Idén három fontos iparági kihívást, az alvásfigyelést, a vérnyomásmérést és a mentális egészség kezelését érintő innovációkra összpontosít.

2024. február 28. 13:01

Jön a Barbie Flip Phone, a nyár legszexibb kiegészítője

A Human Mobile Devices, Európa vezető okostelefon-gyártója a Mattellel, a világ egyik legismertebb amerikai játékgyártó cég tulajdonosával karöltve 2024 nyarán elhozza a Barbie Flip Phone-t.

2024. február 27. 14:27

A Samsung a Galaxy AI jövőképét mutatja be legújabb készülékein az MWC-n

A Samsung a Galaxy AI-jal új mobilélményeket mutat be a 2024-es Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress) Barcelonában. A Samsung kiállítóterének látogatói a Galaxy AI funkciókat a Galaxy készülékeken kipróbálhatják, köztük a Galaxy S24 szérián, amelyek az AI mobilok új korszakába vezetnek. Az új ökoszisztéma magában foglalja a Galaxy Watch6 széria egészséget szolgáló okosfunkcióit is, valamint a Galaxy Ring okosgyűrűt, amelyet ezen a kiállításon mutatnak be először a nagyközönségnek.

2024. február 27. 12:53

A HONOR átfogó, mesterséges intelligencia-alapú stratégiát vitt az idei MWC-re

A HONOR Barcelonában mutatta be új, átfogó stratégiáját, amely a mesterséges intelligencia hajtotta, az operációs rendszereken túlmutató élményekre, és a szándék alapú felhasználó kezelőfelületekre épül. Nemzetközi partnereivel együttműködve több okoseszköz érkezését is bejelentette: a HONOR Magic6 Pro érkezése mellett a HONOR MagicBook Pro 16 AI PC-t is, ami platformszintű AI-jal felszerelve kínál emberközpontú élményeket.

2024. február 26. 16:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30