A kiadók a tartalmak részleges, fizetett internetes elérhetőségét tanulmányozzák

MTI Sajtóadatbank, 2006. szeptember 20. 09:52
Nemzetközi munkacsoportot hoztak létre a napilap-, folyóirat- és könyvkiadók, amelynek a feladata egy olyan engedélyezési rendszer tanulmányozása, amely díjfizetés ellenében elérhetővé tenné tartalmaik részleges érhetőségét az internetes böngészőprogramok számára - közölte kedden a Lapkiadók Nemzetközi Szövetsége (WAN).
A belga igazságszolgáltatás nemrégiben ítéletben kötelezte arra a Google amerikai céget, hogy távolítsa el internetes oldalairól a francia nyelvű belga kiadók tulajdonában lévő cikkeket, fotókat és grafikákat.

A nemzetközi és európai kiadókat tömörítő, párizsi székhelyű WAN által létrehozott és irányított munkacsoport olyan módszereket tanulmányoz, amelyekkel megakadályozható, hogy a böngészőprogramok engedély vagy "ésszerű térítés" nélkül felhasználják a tartalmaikat.

A csoport megállapította, hogy jelenleg egyetlen olyan technológiai megoldás sem létezik, amellyel arra kényszeríthetnék a böngészőprogramokat, hogy a tartalomnak csak az egy részét, nem pedig az egészét vegyék át. A jelenlegi megoldások csak "mindent vagy semmit" megközelítést ismerik.

Ezekre az érvekre hivatkozik a Google is eljárása indoklásakor, és ez határozza meg a kiadók és a vállalat közötti viszonyt: ha nem tiltják le teljesen, azt teszik az átvett tartalommal, amit csak akartak - mondta Gavin O,Reilly, a WAN elnöke.

Az új engedélyezési rendszerben például egy újság internetes honlapja engedélyezhetné az összes böngészőprogramnak a honlap indexálását, de csak egyes cégeket (amelyek jogdíjat fizetnek, vagy amellyel szerződést kötöttek) hatalmazna fel arra, hogy kívánság esetén korlátozott időre feltegye a hálózatra a cikkeket. Ezáltal korrekt módon megjelölhető lenne valamennyi fotó forrása, mint ahogyan azt az újságok is teszik - áll a WAN közleményében.

A csoport tagjai között vannak többek között a WAN, a Kiadók Nemzetközi Egyesülete (IPA), az Európai Kiadók Szövetsége (FEP), az Európai Hírügynökségek Szövetsége (EANA), az Időszaki Sajtó Nemzetközi Szövetsége (FIPP), az Európai Lapkiadók Szövetsége (ENPA), Európai Kiadók Tanácsa (EPC), két francia sajtószakszervezet és az AFP francia hírügynökség képviselői is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05