Elektronikus kormányzat – hatékony közigazgatás

forrás Prim Online, 2006. október 6. 20:14
Elektronikus kormányzat – hatékony közigazgatás - ezzel a címmel tartotta nyitóelőadását Nagy Zsolt romániai távközlési és informatikai miniszter az EU házhoz jön konferenciasorozat negyedik, Marosvásárhelyen zajló rendezvényén. A román Távközlési és Informatikai Minisztérium egyik legfontosabb célkitűzése az e-kormányzat kialakítása, ez irányban az utóbbi időszakban több konkrét lépés is történt, többek között erről számolt be a tárca vezetője.
Az elektronikus kormányzat bevezetése jelentősen átalakítaná és javítaná a közintézmények kapcsolatát az állampolgárokkal, csökkentené a bürokráciát és a költségeket, illetve ezáltal megvalósulhatna a digitális demokrácia – kezdte előadását Nagy Zsolt miniszter. Fontos szempont, hogy hatékony, pontos, átlátható rendszert lehet vele kialakítani, így a lakosság bizalma is nőne az állami intézményekkel szemben.

A jelenlegi helyzetet elemezve Nagy Zsolt elmondta, hogy például a közlekedési bírságok befizetése elviekben már működhetne online, a technikai oldala készen áll, de életbe léptetése azért késik, mert kiderült, hogy a jogi vonatkozásokat is tisztázni kell, ez pedig törvény módosítást igényel. A kormányülések informatikai rendszere is elkészült, ám egyelőre csak a helyszínen elérhetőek az anyagok.

A tárca abban is segíteni kíván, hogy a települések is rendelkezzenek saját honlappal. Nagy Zsolt elmondta, az osztrák e-kormányzatot tekintik modellnek, amely Európában a legsikeresebben tudta életbe léptetni ezt a rendszert. A tárcavezető hozzátette, hogy Calin-Popescu Tăriceanu miniszterelnök hathatós támogatásával itthon is egyre több minisztérium ismeri fel az e-kormányzat előnyeit és kapcsolódik be az előkészületekbe is.

A Távközlési és Informatikai Minisztérium szakmai támogatásával szervezi az Önkormányzati Menedzsmentért Alapítvány 2006. október 5-e és 6-a között az EU házhoz jön - IT&C szakkonferenciát Marosvásárhelyen, a Blue Pearl étteremben. Az EU házhoz jön rendezvénysorozat kitűnő alkalom, hogy a magyarországi és hazai érdeklődők feltárják azokat a piaci lehetőségeket, amelyek a további együttműködések alapjául szolgálhatnak.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Rövid képzési programokat is kínál hallgatóinak a Széchenyi István Egyetem

Egyedülálló lehetőségként már rövid, akár egyhetes külföldi utazással járó kurzusokat is kínál hallgatói számára a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeken a pályázók rugalmasan és könnyen bővíthetik szakmai tapasztalataikat, nemzetközi kapcsolataikat, idegennyelv-tudásukat. Érdemes jelentkezni – ajánlják az újdonságot azok a széchenyisek, akik már részt vettek valamelyik programon. 

2022. augusztus 28. 14:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59