Elektronikus kormányzat – hatékony közigazgatás

forrás Prim Online, 2006. október 6. 20:14
Elektronikus kormányzat – hatékony közigazgatás - ezzel a címmel tartotta nyitóelőadását Nagy Zsolt romániai távközlési és informatikai miniszter az EU házhoz jön konferenciasorozat negyedik, Marosvásárhelyen zajló rendezvényén. A román Távközlési és Informatikai Minisztérium egyik legfontosabb célkitűzése az e-kormányzat kialakítása, ez irányban az utóbbi időszakban több konkrét lépés is történt, többek között erről számolt be a tárca vezetője.
Az elektronikus kormányzat bevezetése jelentősen átalakítaná és javítaná a közintézmények kapcsolatát az állampolgárokkal, csökkentené a bürokráciát és a költségeket, illetve ezáltal megvalósulhatna a digitális demokrácia – kezdte előadását Nagy Zsolt miniszter. Fontos szempont, hogy hatékony, pontos, átlátható rendszert lehet vele kialakítani, így a lakosság bizalma is nőne az állami intézményekkel szemben.

A jelenlegi helyzetet elemezve Nagy Zsolt elmondta, hogy például a közlekedési bírságok befizetése elviekben már működhetne online, a technikai oldala készen áll, de életbe léptetése azért késik, mert kiderült, hogy a jogi vonatkozásokat is tisztázni kell, ez pedig törvény módosítást igényel. A kormányülések informatikai rendszere is elkészült, ám egyelőre csak a helyszínen elérhetőek az anyagok.

A tárca abban is segíteni kíván, hogy a települések is rendelkezzenek saját honlappal. Nagy Zsolt elmondta, az osztrák e-kormányzatot tekintik modellnek, amely Európában a legsikeresebben tudta életbe léptetni ezt a rendszert. A tárcavezető hozzátette, hogy Calin-Popescu Tăriceanu miniszterelnök hathatós támogatásával itthon is egyre több minisztérium ismeri fel az e-kormányzat előnyeit és kapcsolódik be az előkészületekbe is.

A Távközlési és Informatikai Minisztérium szakmai támogatásával szervezi az Önkormányzati Menedzsmentért Alapítvány 2006. október 5-e és 6-a között az EU házhoz jön - IT&C szakkonferenciát Marosvásárhelyen, a Blue Pearl étteremben. Az EU házhoz jön rendezvénysorozat kitűnő alkalom, hogy a magyarországi és hazai érdeklődők feltárják azokat a piaci lehetőségeket, amelyek a további együttműködések alapjául szolgálhatnak.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás