Samsung: 16 százalékkal nőtt a profit

MTI Sajtóadatbank, 2006. október 17. 08:41
A második negyedévi gyengélkedés után a harmadik negyedévben új erőre kapott a dél-koreai Samsung Electronics, a világ legnagyobb memórialapka-gyártója és harmadik számú mobiltelefon-gyártója: az adózott eredménye, 2,187 billió vont (2,29 milliárd dollár), a piaci várakozást is meghaladó 16,1 százalékkal több a tavalyi harmadik negyedévi 1,884 billiónál. Beért a sok külföldi beruházás és a japán Sonyval működő laposképernyő-gyártó vegyes vállalat, meredeken nőtt a képernyőeladás és már javultak a lapkaárak. Az utolsó negyedévre további sikereket jósoltak a Samsungnál hétfőn.
Az üzemi eredmény azonban még 13 százalékkal csökkent, 1,85 billió vonra a tavalyi harmadik negyedévi 2,13 billióhoz képest, mert a fő üzletágakban - memórialapkák, lapos képernyők és mobilkészülékek -, bár nő a kereslet, a profitrés még mindenütt szűkült az egy évvel korábbihoz képest az erős verseny miatt. Csökkent a folyadékkristályos képernyők és a mobilkészülékek ára. A bevétel, 15,22 billió von, 4,7 százalékkal több a tavalyi harmadik negyedévi 14,54 billiónál.

A második negyedévben a Samsungot még "megverte" a Motorola újfajta mobiltelefonja, de a harmadik negyedben a Sasmung tört előre új készülékeivel: 30,7 milliót adott el, ez negyedévi rekord a második negyedévi 26,3 millió készülék után. A részlegben az üzemi eredmény rátája 11 százalékra javult a második negyedévi 9,5 százalékról, de még elmaradt a tavalyi harmadik negyedévi 12 százaléktól.

A képernyőgyártásban a bevétel 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a profitráta 5 százalékra megkétszereződött a második negyedéviről, a Sonyval közös vegyes cége sikerének köszönhetően, a termékek árának csökkenése ellenére, de még jócskán elmaradt az egy évvel korábbi 11 százaléktól. Már a második negyedévben a plazmatévék eladása 95 százalékkal volt több, mint a tavalyi második negyedévben, elérte a 2,2 milliót. A plazmaképernyős (plasma display panel - PDP) televíziók a világon eladott összes televízió  5 százalékát tették ki, az első negyedévi 4 százalék után.

A Samsung Electronics 7,6 billió vont ruházott be fejlesztésre az idén szeptember végéig, egész évben most 10,9 billió elköltését tervezi, 11 százalékkal többet a korábban jelentett 9,23 billiónál. Ennek nagy része a lapkagyártás fejlesztésébe áramlik, ott további nagy keresletnövekedést várnak a cégnél. A lapkagyártás eredménykulcsa már a harmadik negyedben 26 százalékra javult a második negyedévi 22,2 százalékról, miközben a bevétel 7 százalékkal haladta meg az évvel korábbit.

A Samsung SDI Co. 72 millió eurós beruházással új plazmatelevízió-modult gyártó üzemet épít Magyarországon. A Samsung gödi gyárában nyáron kezdték meg a beruházást.

A jövő márciusra elkészülő új, 20 ezer négyzetméteres csarnokban a 104-106 centiméteres plazmatévék legnagyobb és legértékesebb alkatrészét, az úgynevezett modult gyártják majd. A termékek 30-40 százalékát Samsung-végtermékben használják majd fel, a többit más televízió-gyártóknak szállítják, főleg az Európai Unióba.

A Samsung SDI Magyarország forgalma az idén várhatóan eléri a 300 millió eurót, és a várakozások szerint az adózott eredmény 16 millió euró lesz. A forgalom mintegy 30 százaléka a jászfényszarui Samsung gyár felhasználása, a többi termék külpiacokon talál vevőre. Tavaly a társaság árbevétele 252 millió euró volt, és szerény nyereséget könyvelt el a hagyományos televíziók keresletének visszaesése miatt. Egy évvel korábban, 2004-ben a forgalom elérte a 350 millió eurót, az adózott eredményt pedig a 34 millió eurót.

A dél-koreai Samsung csoportnak négy cége van Magyarországon: a gödi Samsung SDI mellett a Samsung Electronics kereskedelmi cég, a jászfényszarui Samsung Electronics televíziógyár és az alkatrészeket gyártó szigetszentmiklósi Samsung Elektromechanik.

Díjat nyert az E.ON EnergiaKaland programja

Zöld egyensúly kategóriában az E.ON EnergiaKaland programja nyerte az Effekt 2030 díjat. Az energiacég munkatársai több mint tíz éve járják önkéntesként az iskolákat, hogy különleges tanórákat tartva segítsenek a pedagógusoknak a gyerekek energiatudatos nevelésében. Az Effekt 2030 díjjal a változások iránt elkötelezett, értékteremtő projektekbe, termékekbe, szolgáltatásokba vagy vállalkozásokba fektető gazdasági szereplőket jutalmazzák. 

2019. október 14. 18:36

A garázscégtől a világpiacig 5 év alatt

A CraftUnique Kft. csak néhány éve alakult, de a magyar fejlesztésű és gyártású 3D nyomtató, a CraftBot Plus már több nemzetközi díjat is nyert, és közel 25 országban vannak viszonteladóik világszerte. Nem csupán hardware-t, hanem a teljes ökoszisztémát: a nyomtatót vezérlő firmwaret, illetve a nyomtatáshoz szükséges un. szeletelő programot is házon belül fejlesztik. 

2019. október 14. 16:59

Az európai gyártóvállalatok nem tudják eredményesen alkalmazni az okostechnológiákat

Az európai gyártóvállalatok kétharmada nem használja fel az okosgyárak működéséből szerzett elemzési adatokat a hatékonyabb döntéshozáshoz – derül ki a Fujitsu napokban közzétett vizsgálati eredményeiből. Bár az okosgyár-technológiák megtérülésével kapcsolatban teljes az egyetértés, a gyártóvállalatok többsége nem használja ki maradéktalanul a lehetőségeket. 

2019. október 14. 15:23

Harmadik alkalommal is megrendezik a régió legnagyobb startup eseményét Budapesten

Az MFB csoporthoz tartozó Hiventures immáron harmadik alkalommal rendezi meg a Regional Startup and Innovation Day-t november 7-én a Szépművészeti Múzeumban, amely nem csak Magyarország, de a régió egyik legnívósabb startup networking eseménye is egyben. Tavalyihoz képest, a résztvevők új programelemekre és még több nemzetközi viszonylatban is elismert partnerre számíthatnak a rendezvényen. 

2019. október 14. 13:55

FreeVimager 9.9.1

Számos eszközt tartalmazó képszerkesztő alkalmazás képnézegető funkcióval, képszerkesztési lehetőségekkel, diavetítésekkel, beépített képlopóval, effektekkel, kötegelt feldolgozással, színkonvertálással, képlopással.

2019. október 14. 13:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás