Miért fontos a távmunka?

forrás Prim Online, 2006. november 18. 10:13
2006. november 15.-én tartotta „Okos Gazdálkodás Humán erőforrásokkal – a távmunka vállalkozói szemmel” elnevezésű Országos Konferenciáját a Magyar Távmunka Szövetség. A rendezvényen meghívottként megjelent Simon Gábor, a Távmunka Tanács elnöke, Bihary Pál, a Budapesti Munkaerő-piaci Intervenciós Központ igazgatója, valamint több minisztérium, vállalat és civil szervezet vezető tisztségviselői.
A konferenciát dr. Horváth Elek, a Magyar Távmunka Szövetség elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta a Távmunka Szövetség civil értékeit, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a távmunka alkalmazása akkor válhat széleskörűvé, ha a távmunka alkalmazása a gazdaság szereplőinek széles köre számára elfogadottá válik. Ezt a folyamatot konzultációk, együttműködési megállapodások segíthetik, valamint fontos az ismeretek átadása és az ismeretek oktatása is.

Az elnöki megnyitót követően Simon Gábor tartott előadást a távmunka jelentőségéről és a távmunka fejlesztésével kapcsolatos állami célokról. Simon Gábor elmondta, hogy a következő években az állam EU-forrásokból, például az EMEROP program keretében fogja támogatni a távmunkát. Az egyes intézkedések pontos kidolgozása folyamatban van.

Simon Gábor előadását követően Gelencsér Andrással, az észtországi illetőségű Cvcentrum.hu nemzetközi álláskereső portál portáligazgatójával készített online videointerjút Déri Tamás. Magyarországon a Távmunka Szövetség alkalmazott elsőként olyan technikai megoldás, amely élt az online interjú lehetőségével. Budapest és Észtország között a videokapcsolat jól működött. Az interjúból kiderült, hogy az észtországi munkaerőpiac hasonló gondokkal küzd, mint a magyar munkaerőpiac. Az álláskeresés online formája azonban igen népszerű. A portálon keresztül sokan meg tudják maguknak találni a megfelelő munkahelyet.

A szolgáltatások között újdonság volt a Nationgate online tolmács szolgáltatása. Az internetes eszköz tolmács szolgáltatást biztosít bármilyen nyelvről, bármilyen nyelvre. A megoldás kifejezetten költségkímélő, hiszen a tolmácsot kizárólag a tolmácsolás időtartamára kell megfizetni, az utaztatás, szállás, étkezés költségeit megtakaríthatják a felhasználók. Az igényeket 72 órával az esedékesség időpontja előtt kell jelezni. A szoftver további verziói már konferencia-, illetve videotolmács-szolgáltatásokat is tudnak majd biztosítani a tervek szerint.

Az Avaya Magyarország Kft. az ip telefónia eszközeit mutatta be a helyszínen jelenlévő 150 érdeklődőnek.

Az Innocenter Kht. képviseletében Péterné Czakó Edit tartott igen érdekes és egyedülállóan színvonalas előadást a Tessedik Sámuel Digitális Iskolahálózat működéséről.

A távmunkát segítő megoldásokat, alkalmazásokat mutattak be a Telindus Belgacom ITC, a HIS IT-Security Kft., a Hewlett-Packard Magyarország Kft. és a T-Mobile előadói. A prezentációk mindegyike rámutatott arra, hogy a távmunka alkalmazásához már az átlagos felhasználó számára is minden eszköz és szolgáltatás elérhető áron hozzáférhető.

A PricewaterhouseCoopers Kft. részéről Forgács Tamás tartott előadást a távmunka bevezetésének lépéseiről, az Implementáció folyamatáról. Déri Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség elnökségi tagja, a karriertervezes.hu portál munkatársa az atipikus munkavégzéssel kapcsolatos jogszabályi előírásokkal ismertette meg a hallgatóságot. Kádár Miklós a Netgrál Kft. képviseletében a munkaerő kiválasztásának logikus folyamatát mutatta be. Kádár Miklós felhívta a figyelmet a munkaerő-szervezés fontosságára. Hangsúlyozta: hatalmas mennyiségű idő, energia és pénz takarítható meg csupán odafigyeléssel és gondossággal. Elmondta, alig van ma Magyarországon olyan cég, amelynek a munkatársai fel tudnának legalább öt olyan dolgot sorolni, amellyel az őket alkalmazó cég foglalkozik.

A Magyar Távmunka Szövetség a rendezvény szünetében sajtótájékoztatót tartott. A jelen lévő újságírók előtt Horváth Elek, a Magyar Távmunka Szövetség elnöke hangsúlyozta a szervezet jelentőségét. Hangsúlyozta: szükség van az atipikus foglalkoztatás, azon belül is a távmunkavégzés fogalmainak egységes értelmezésére, etikai normák megteremtésére, a gyakorlati tapasztalatok elérhetővé tételére, érdeklődők szakszerű támogatására. A vállalkozásoknak, az intézményeknek segítséget kell nyújtani a távmunka meglevő szerezeti keretbe történő integrálásában, olyan megoldásokat és gyakorlati tapasztalatokat kell elérhetővé tenni, amelyek nagyban segítik a távmunka munkaszervezési mód költséghatékony alkalmazását, valamint az ICT eszközökkel történő adatcserét, adatfeldolgozást és kommunikációt.

Horváth Elek felhívta a figyelmet a távmunka vidékfejlesztésben és vidéki foglalkoztatásban várható kiemelt szerepére, valamint a nemzetközi távmunka révén történő munkahelyteremtésre is. A nemzetközi tapasztalatok és hazai várakozások egyaránt a távmunka nagyobb arányú elterjedését prognosztizálják, amelyeket segíthet az Új Magyarország Program hamarosan megjelenő humánerőforrás-, gazdaság és vidékfejlesztést támogató pályázatai.

Forgács Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség szakmai alelnöke a sajtótájékoztatón bemutatta a szövetség most megjelent információs füzetét. Ez a füzet tömören, lényegre törően mutatja be távmunka alapfogalmait és kritikus pontjait, információt nyújt a távmunka előnyeiről, hátrányairól, bevezetésének folyamatáról, a felmerülő költségekről és a lehetséges megtakarításáról.

Forgács Tamás beszámolt arról, hogy befejeződött az ország első kistérségi távmunka stratégiájának kidolgozása, amelyet egy ROP projekt keretében a szövetség támogatásával a Nagykátai Kistérség készített el. Kiemelte továbbá, hogy a szövetség részvételével Örkény községben megkezdődött egy Távmunka Ház kialakítása, amely mintaprojekt kíván lenni a vidéki foglalkoztatást elősegítő távmunka gyakorlati alkalmazásra. Megemlítette továbbá, hogy a projektek mellett együttműködés indult a Csikszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel is egy távmunka ház megvalósítására.

Forgács Tamás bejelentette, hogy hamarosan megújul a Magyar Távmunka Szövetség honlapja, amely ezentúl portál rendszerben, több információs tartalommal és interaktív szolgáltatásokkal áll majd az érdeklődők szolgálatába. Forgács Tamás végül megemlítette, hogy a Magyar Távmunka Szövetség széles körű felmérést kezdett a munkaadók körében, a munkaadók távmunkával kapcsolatos ismereteinek és igényeinek elemzésére. A kérdőívek értékelését a szövetség a honlapján teszi majd közzé.

Ezt követően Déri Tamás röviden ismertette a Magyar Távmunka Szövetség hamarosan megjelenő pályázati felhívását. A pályázatot az ICT eszközök használatával rugalmasan, távoli helyről történő - atipikus - munkavégzés fejlesztésének ösztönzésére, a távmunka és a telekooperáció népszerűsítésére, a nem tipikus munkahelyek kialakításával kapcsolatos ismeretek terjesztésére, a családbarát munkahelyek kialakításának ösztönzésére, valamint a munkavégzés hatékonyságának növelésének céljából hirdeti meg stratégiai partnereivel együtt a Magyar Távmunka Szövetség. A pályázattal kapcsolatos részleteket a szövetség weboldalán teszik közzé.

A rendezvényről a TvNet Kft. egész napos internetes közvetítést adott. A rendezvény ideje alatt a Skylightsoft csapata SMS-fal szolgáltatást biztosított, ahova a nap folyamán számos kérdés érkezett. Az érdeklődők leggyakrabban a támogatási lehetőségek felől, illetve a munkához jutás esélyéről kérdezték a szakértőket.
Kulcsszavak: távmunka

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 23. 19:24

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50