A számítástechnikai bolt eladója és üzletvezetője is felel a szerzői jogsértésért

forrás Prim Online, 2006. november 29. 09:31
Az elmúlt időszakban jónéhány számítástechnikai kiskereskedelemmel foglalkozó bolt alkalmazottja, illetve vezetője ellen indult büntetőeljárás, mivel alapos a gyanú, hogy illegálisan telepített, illetve „a gépen hagyott” szoftverekkel értékesítettek személyi számítógépeket.
A Business Software Alliance (BSA) és a rendőrség jelentős erőfeszítéseket tesz az illegális szoftverek forgalmazásának visszaszorítása érdekében. Ez a jogsértő tevékenység ugyanis nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon évente többszáz milliárd forint folyik át a fekete gazdaságba, 30 milliárd forint adóbevételtől fosztva meg az államot és többezer legális számítástechnikai munkahelytől a munkavállalókat(1) A számítógépet vásárlók megtévesztése szintén hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon az illegális szoftverhasználat 7%-kal meghaladja az Európai Uniós átlagot, és az ingyen felmásolt szoftverekkel szinte lehetetlen helyzetbe hozzák a legálisan működő kereskedőket.

A fekete gazdaság elleni küzdelem jegyében a két szervezet együttműködésének eredményeképpen rendszeresen kerül sor a számítás-technikai üzletek ellenőrzésére. Az elmúlt év során több mint ezer boltot vizsgáltak meg országszerte, és mintegy 200 számítástechnikai boltnál merült fel, hogy üzletszerűen megsértik a szerzői jogi törvényt. A meglátogatott boltok mindössze 15 %-a adott korrekt felvilágosítást a szoftverekkel, illetve azok jogtisztaságával kapcsolatban. A kereskedők többsége az illegális tevékenységet folytató boltok gazdasági nyomására megtévesztő információval vezeti félre a vásárlókat, illetve – esetenként a felbujtás határát súrolva – ad tanácsokat a vásárlóknak az illegális szoftverek beszerzésére és telepítésére vonatkozóan.

A BSA tapasztalatai szerint még ma sincs mindenki tisztában azzal, hogy az illegális szoftverterjesztésen ért vállalkozás vezetője és munkatársai egyaránt büntetőjogi, továbbá kártérítési felelősséggel tartoznak az illegális szoftverterjesztésért. A felelősség alól az a bolti eladó sem mentesül, aki – ingyen vagy csekély térítés ellenében – „rajta felejti” az operációs rendszer vagy szoftver alkalmazás állítólagos tesztpéldányát a PC-n.

A boltlátogatásokat követően számos esetben indult büntetőeljárás a szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt, illetve több szoftverfejlesztő jelentette be polgári jogi igényét a szoftverek jogosulatlan terjesztőivel szemben.

Az elmúlt időszakban az alábbi esetekben indult büntetőeljárás számítástechnikai boltok ellen:

A Mátrix Consulting Kft. Budapest I. kerület, Fő utca 14. szám alatti üzletében lefolytatott próbavásárlás nyomán a BRFK I. kerületi Rendőrkapitánysága büntetőeljárást indított, amelyben a Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség vádiratot nyújtott be a Budai Központi Kerületi Bíróságon két természetes személy vádlottal szemben.

A HC Computer Budapest III. kerület, Szentendrei út 16. szám alatti üzletében jogellenesen telepítettek szoftvereket az eladott számítógépre. A BRFK III. kerületi Rendőrkapitányságon indult büntetőeljárásban a Budapesti II. és III. kerületi Ügyészség vádat emelt az eladó természetes személlyel szemben. A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság 2006. április 25-én hozott végzésében pénzbüntetést szabott ki.

A MicroWeb Consulting Budapest IV. kerület, Rózsa u. 1. alatti üzletében lefolytatott próbavásárlás nyomán a BRFK IV. Kerületi Rendőrkapitánysága ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást indított.

A www.Profik.hu Budapest VII. kerület, Bajza u. 1. alatti üzletében lefolytatott próbavásárlás nyomán a BRFK VII. Kerületi Rendőrkapitánysága büntetőeljárást indított.

A Two KO KO Kft. Budapest VII. kerület, István u. 24. alatti üzletében lefolytatott próbavásárlás nyomán a BRFK VII. Kerületi Rendőrkapitánysága büntetőeljárást indított.

A H.F.H. Kft. Budapest VIII. kerület, Légszesz u. 4. alatti üzletében lefolytatott próbavásárlás nyomán a BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányságon indult büntetőeljárásban a Budapesti VIII. kerületi Ügyészség 2006. szeptember 13-án vádiratot nyújtott be a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz.

A Maxtor Bt. Budapest VII. kerület, József krt. 36. alatti üzletében lefolytatott próbavásárlás nyomán a BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított.

Az IQ Network Budapest VII. kerület, József krt. 57. alatti üzletében lefolytatott próbavásárlás nyomán a BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított.

A Főnix Med Computer Mezőkövesd, Mátyás király u. 165. alatti üzletében, a Merlin Computer Kft. Mezőkövesd, Dózsa György u. 1. alatti üzletében, valamint a New Style Computer mezőkövesdi üzletében tartott próbavásárlások nyomán Mezőkövesdi Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított.

A BSA egyben felhívja a károsult szoftverfejlesztők figyelmét, hogy az illegális szoftverterjesztés megakadályozása és a jogkövető számítástechnikai vállalkozások védelme érdekében fokozottabb erőfeszítéseket tegyenek a vásárlók és a számítástechnikai boltok tájékoztatására, és a jogtiszta szoftverekkel kapcsolatos ismeretek széleskörű terjesztésére.

Az említett gazdasági veszteségek a szoftver illegalitási arány 10% csökkenését veszik alapul, és adatai az IDC 2006-ban készült gazdasági hatástanulmányán alapulnak.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az automatizálás lehetőségei a tudomány és a kutatás területén

Együttműködő robotok vagy más néven kobotok további automatizálási lehetőségeket teremtenek a tudomány és a kutatás területén. Jellemzőjük, hogy szűkös termelési területen, emberek közvetlen közelében is képesek a munkavégzésre, a feladatok és új feladatokra történő átcsoportosítás gyors kivitelezésére, valamint intuitív a programozásuk és a kezelésük. Képesek laboratóriumi elemzések, tesztek, kiszedés és beillesztés (pick and place) valamint gépkiszolgálási folyamatok támogatására kis- és nagyméretű laboratóriumokban egyaránt.

2020. november 25. 19:57

Megérkezik a csomag a karácsonyfa alá?

Az e-kereskedelem elterjedésének köszönhetően évről évre egyre többen döntenek úgy, hogy a bolti sorban állás helyett az internetről rendelnek ajándékot karácsonyra. Most, a koronavírus válság közepén, a webshopokból vásárlók száma exponenciálisan növekszik. Az ünnepek közeledtével felmerül a kérdés: időben ide fognak érni a karácsonyi ajándékok? Meddig adhatóak le úgy a rendelések a távol-keleti, európai és a magyar webshopokban, hogy a csomagok megérkezzenek a karácsonyfa alá?

2020. november 25. 17:53

Családbarát vállalatként ismerték el a Microsoft Magyarországot

A munka és a családi élet összeegyeztetésének jó gyakorlatait díjazó elismerést a Microsoft Magyarország is kiérdemelte azzal, hogy munkatársainak a lehető legrugalmasabb munkavégzés lehetőségét biztosítja és minden munkatársának lehetővé teszi, hogy maximális mértékben kivegye a részét a családi életből. Több mint száz jelentkező közül 39 cég nyerte el idén Családbarát Vállalat címet.

2020. november 25. 16:28

A Check Point Software cyber-biztonsági előjelzései 2021-re

Még több COVID-19 támadás, kártékony programok és cyber-konfliktusok, az 5G és az IoT terjedésével kapcsolatos új veszélyek – a következő 12 hónapban ezek vezetik a szervezetek biztonsági programjának toplistáját.

2020. november 25. 12:10

Egységes automatizációval állhat talpra az ipar

Évente mintegy 20-30 milliárd dollárt költenek az ipari felhasználók az automatizációs rendszereik szervizelésére, karbantartására, azonban ennek az összegnek a túlnyomó többsége megtakarítható lenne, ha egységes automatizálási megoldásokat alkalmaznának – állapítja meg az ARC Advisory Group elemzése. 

2020. november 25. 09:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52

EasyBID – a hirdetési bevételek növelése automatikusan

2020. november 2. 10:45
online sportfogadás