A számítástechnikai bolt eladója és üzletvezetője is felel a szerzői jogsértésért

forrás Prim Online, 2006. november 29. 09:31
Az elmúlt időszakban jónéhány számítástechnikai kiskereskedelemmel foglalkozó bolt alkalmazottja, illetve vezetője ellen indult büntetőeljárás, mivel alapos a gyanú, hogy illegálisan telepített, illetve „a gépen hagyott” szoftverekkel értékesítettek személyi számítógépeket.
A Business Software Alliance (BSA) és a rendőrség jelentős erőfeszítéseket tesz az illegális szoftverek forgalmazásának visszaszorítása érdekében. Ez a jogsértő tevékenység ugyanis nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon évente többszáz milliárd forint folyik át a fekete gazdaságba, 30 milliárd forint adóbevételtől fosztva meg az államot és többezer legális számítástechnikai munkahelytől a munkavállalókat(1) A számítógépet vásárlók megtévesztése szintén hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon az illegális szoftverhasználat 7%-kal meghaladja az Európai Uniós átlagot, és az ingyen felmásolt szoftverekkel szinte lehetetlen helyzetbe hozzák a legálisan működő kereskedőket.

A fekete gazdaság elleni küzdelem jegyében a két szervezet együttműködésének eredményeképpen rendszeresen kerül sor a számítás-technikai üzletek ellenőrzésére. Az elmúlt év során több mint ezer boltot vizsgáltak meg országszerte, és mintegy 200 számítástechnikai boltnál merült fel, hogy üzletszerűen megsértik a szerzői jogi törvényt. A meglátogatott boltok mindössze 15 %-a adott korrekt felvilágosítást a szoftverekkel, illetve azok jogtisztaságával kapcsolatban. A kereskedők többsége az illegális tevékenységet folytató boltok gazdasági nyomására megtévesztő információval vezeti félre a vásárlókat, illetve – esetenként a felbujtás határát súrolva – ad tanácsokat a vásárlóknak az illegális szoftverek beszerzésére és telepítésére vonatkozóan.

A BSA tapasztalatai szerint még ma sincs mindenki tisztában azzal, hogy az illegális szoftverterjesztésen ért vállalkozás vezetője és munkatársai egyaránt büntetőjogi, továbbá kártérítési felelősséggel tartoznak az illegális szoftverterjesztésért. A felelősség alól az a bolti eladó sem mentesül, aki – ingyen vagy csekély térítés ellenében – „rajta felejti” az operációs rendszer vagy szoftver alkalmazás állítólagos tesztpéldányát a PC-n.

A boltlátogatásokat követően számos esetben indult büntetőeljárás a szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt, illetve több szoftverfejlesztő jelentette be polgári jogi igényét a szoftverek jogosulatlan terjesztőivel szemben.

Az elmúlt időszakban az alábbi esetekben indult büntetőeljárás számítástechnikai boltok ellen:

A Mátrix Consulting Kft. Budapest I. kerület, Fő utca 14. szám alatti üzletében lefolytatott próbavásárlás nyomán a BRFK I. kerületi Rendőrkapitánysága büntetőeljárást indított, amelyben a Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség vádiratot nyújtott be a Budai Központi Kerületi Bíróságon két természetes személy vádlottal szemben.

A HC Computer Budapest III. kerület, Szentendrei út 16. szám alatti üzletében jogellenesen telepítettek szoftvereket az eladott számítógépre. A BRFK III. kerületi Rendőrkapitányságon indult büntetőeljárásban a Budapesti II. és III. kerületi Ügyészség vádat emelt az eladó természetes személlyel szemben. A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság 2006. április 25-én hozott végzésében pénzbüntetést szabott ki.

A MicroWeb Consulting Budapest IV. kerület, Rózsa u. 1. alatti üzletében lefolytatott próbavásárlás nyomán a BRFK IV. Kerületi Rendőrkapitánysága ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást indított.

A www.Profik.hu Budapest VII. kerület, Bajza u. 1. alatti üzletében lefolytatott próbavásárlás nyomán a BRFK VII. Kerületi Rendőrkapitánysága büntetőeljárást indított.

A Two KO KO Kft. Budapest VII. kerület, István u. 24. alatti üzletében lefolytatott próbavásárlás nyomán a BRFK VII. Kerületi Rendőrkapitánysága büntetőeljárást indított.

A H.F.H. Kft. Budapest VIII. kerület, Légszesz u. 4. alatti üzletében lefolytatott próbavásárlás nyomán a BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányságon indult büntetőeljárásban a Budapesti VIII. kerületi Ügyészség 2006. szeptember 13-án vádiratot nyújtott be a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz.

A Maxtor Bt. Budapest VII. kerület, József krt. 36. alatti üzletében lefolytatott próbavásárlás nyomán a BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított.

Az IQ Network Budapest VII. kerület, József krt. 57. alatti üzletében lefolytatott próbavásárlás nyomán a BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított.

A Főnix Med Computer Mezőkövesd, Mátyás király u. 165. alatti üzletében, a Merlin Computer Kft. Mezőkövesd, Dózsa György u. 1. alatti üzletében, valamint a New Style Computer mezőkövesdi üzletében tartott próbavásárlások nyomán Mezőkövesdi Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított.

A BSA egyben felhívja a károsult szoftverfejlesztők figyelmét, hogy az illegális szoftverterjesztés megakadályozása és a jogkövető számítástechnikai vállalkozások védelme érdekében fokozottabb erőfeszítéseket tegyenek a vásárlók és a számítástechnikai boltok tájékoztatására, és a jogtiszta szoftverekkel kapcsolatos ismeretek széleskörű terjesztésére.

Az említett gazdasági veszteségek a szoftver illegalitási arány 10% csökkenését veszik alapul, és adatai az IDC 2006-ban készült gazdasági hatástanulmányán alapulnak.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kötelező adatszolgáltatás a magánegészségügyben

2020. június 1-vel lépett életbe az a szabályozás, amelynek értelmében minden egészségügyi magánszolgáltatónak csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) és ezen keresztül kell online adatokat küldenie a központi rendszerbe. A rendelkezés mintegy 29 ezer magánpraxist érint, amelyek mostantól kizárólag akkreditált szoftveren keresztül tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek. A T-Systems leányvállalata, az egészségügyi megoldásokra szakosodott Pan-Inform Kft. a rendelet hatálybalépését megelőzően élesítette magánorvosok számára fejlesztett informatikai rendszerét, amelynek bevezetése az orvostól csupán egy számítógépet, böngészőt és stabil, nagy sávszélességű internetkapcsolatot igényel. 

2020. június 2. 14:58

Az egyetlen valódi pozitívuma lehet a koronavírusnak, ha végleg netre költözik minden ügyintézés

Ma már nincs sem jogi, sem technikai akadálya, hogy teljes biztonsággal azonosítsuk magunkat online környezetben. Így a korábban személyes megjelenést igénylő szerződések is megköthetők interneten. A technológia fejlesztésében élenjáró magyar ID&Trust online ügyfélszolgálati rendszerét három hónapig ingyen tesztelhetik azok a vállalati ügyfelek, akik június 15-ig jelentkeznek.

2020. június 2. 13:17

Az ABB Energetika divíziója segítségével intelligens ipari parkot létesítettek Sanghajban

Az ABB befejezte azt a 6 hónapos projektet, amely keretében a sanghaji Waigaoqiao szabadkereskedelmi zónában (Free Trade Zone = FTZ) kiépítették a villamosenergia-elosztás vezérlését biztosító ABB Ability Electrical Distribution Control Systemet (EDCS). A projektnek köszönhetően a több mint 1400 futballpálya nagyságú fejlesztési terület ma intelligens ipari parknak tekinthető. Az ABB rendszerével javították a villamosenergia-ellátás stabilitását és digitalizálták az ipari park energiagazdálkodását.

2020. június 2. 10:46

A Fujitsu a COVID-19 világjárvány alatt kiemelten támogatja SELECT partnereit

A Fujitsu bemutatta a SELECT viszonteladó partnereknek a COVID-19 világjárvány idején kínált célzott ösztönzőket és továbbfejlesztett támogatási konstrukciókat. Az intézkedések között a viszonteladóktól vásárló végfelhasználó ügyfeleknek nyújtott cashflow-megoldások és a SELECT partnerek számára elérhető vonzó kedvezmények szerepelnek.

2020. június 1. 10:16

Mobilitással segítette a Europcar a koronavírus elleni küzdelmet

A Europcar Autókölcsönző számára fontos, hogy hozzájáruljon és megkönnyítse az emberek mobilitását. Ezért az elmúlt időszakban a rendelkezésre álló eszközeivel olyan szervezetek munkáját támogatta és folyamatosan támogatja, mint a Magyar Élelmiszerbank, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint az Etesd a dokit! kezdeményezés. Továbbá segítette a United Way Magyarország, OtthON- Iskolát minden otthonba! programját, valamint asztali számítógépeket ajánlott fel egy borsod megyei település iskolájának, ezzel megkönnyítve a diákok és a tanárok munkáját. 

2020. május 30. 15:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás