NHH - nagyobb verseny, csökkenő árak, nemzetközi elismerések

MTI Sajtóadatbank, 2007. január 2. 09:07
Az elmúlt időszakban jelentős sikereket ért el a Nemzeti Hírközlési Hatóság: a távközlési piacon nőtt a verseny, csökkentek az árak, s mindezt a nemzetközi szervezetek is elismerik. Az eredményekről Pataki Dániel, a hatóság elnöke nyilatkozott az MTI-nek.
Az elnök emlékeztetett: 2004-ben, amikor megalakult a hatóság, jövőképe az volt, hogy a fogyasztó, a gazdasági szereplők és a szabályozó is akkor jár jól, ha a hang, a széles sávú internet és televíziós szolgáltatás minél több emberhez, minél több csatornán jut el, s minél kevesebbet kell érte fizetni. Az elmúlt három évben a célokhoz közelebb kerültek, sőt nagyrészt megvalósultak az elképzelések. A verseny nőtt, miközben a választék is jelentősen bővült. A döntések helyességét az elnök szerint bizonyítja az is, hogy a hírközlési szektor az egyetlen olyan magyar nemzetgazdasági ág, ahol három éve reálértékben is csökkenek az árak.

A hangpiacról az elnök elmondta: megvalósult a szolgáltatás alapú verseny, a vezetékes hálózaton például sikeres lett a Tele2. Kialakulóban az infrastruktúra alapú verseny is: a hangszolgáltatást már több helyen igénybe lehet venni a hagyományos vezeték mellett mobiltelefonon és kábeltelevíziós hálózaton.

A széles sávú internetet tekintve szintén hasonló a helyzet: ezt a szolgáltatást is igénybe lehet venni kábelen, vezetékes hálózaton és mobiltechnológia segítségével is. A mobilcégek már nemcsak Budapesten nyújtanak széles sávú hozzáférést, hanem egyre több vidéki városban is, s a lefedettség tovább bővül.

Az elnök elmondta, az infrastruktúra alapú verseny megvalósítása érdekében az NHH jelentősen átalakította az idei évben a RUO-szabályozást, így csökkent a hozzáférés ára, s így új szolgáltatók, mint például az Actel, léphettek a vezetékes piac. A RUO-szabályozás azonban nemcsak a versenyt növeli a vezetékes piacon, hanem éppen a verseny hatására csökkenti az árakat is. (A RUO a jelentős piaci erejű cégek azon havi és egyszeri nagykereskedelmi díjait illetve szolgáltatásnyújtási feltételeit tartalmazza, amelyeken a jogosult szolgáltatók igénybe vehetik a hurokátengedést és a helyi bitfolyam szolgáltatást.)

Az elnök elmondta: kialakult az igazi verseny az előfizetőkért is, amit jól mutat, hogy az elmúlt néhány évben a felére, harmadára csökkent a széles sávú internet hozzáférés ára, miközben a többszörösére nőtt a sávszélesség, illetve a letöltési sebesség.

A televíziózás is sokat fejlődött, hiszen immár ezen a területen is megjelentek a digitális szolgáltatások, és elindult a piacon az internetes televízió (IP TV) is. A földfelszíni digitális adás beindulása a későbbiek során versenyt generál majd a kábeles és műholdas tv-kkel, az IP Tv pedig új távlatokat nyit.

Az elnök az uniós és régióbeli tapasztalatokról elmondta: Magyarország az említett piacokat és szabályozásukat tekintve jó úton jár. Különösen igaz ez a RUO-ra és a mobilpiacra, ahol a végződtetési díjak az elkövetkező 3 évben is folyamatosan, előre tervezhető, átlátható módon csökkennek majd tovább.

Aláhúzta: az NHH kiszámíthatóvá tette a mobilpiacot azzal, hogy három éves díjcsökkentést hirdetett meg. A mai árakhoz képest 2009. január 1-re 40-50 százalékkal kell csökkenniük a végződtetési díjaknak, s egységesen 16,48 forintra kell mérséklődniük mindhárom szolgáltató esetében. Az NHH bízik abban is, hogy ez a nagykereskedelmi csökkenés a kiskereskedelmi árakban is megjelenik.

Pataki Dániel az NHH egyik legjobb lépésének a választék növelése és az árak csökkentése mellett a fogyasztói tájékozódás megteremtését tartja: az interneten keresztül elérhető Tantusz létrehozásával jelentősen megnőtt a felhasználók által elérhető megbízható, hiteles információk mennyisége, ami szintén élénkíti a versenyt. A Tantuszhoz hasonló szolgáltatásra Európában sincs sok példa: az oldalra látogatók tájékozódhatnak a szolgáltatások területi elérhetőségéről, valamint a roaming, a vezetékes, a mobilos, a kábeles és széles sávú internet áráról, ami alapján össze is hasonlíthatják egymással a szolgáltatókat.

A piac és az unió azzal is elismeri a magyarországi erőfeszítéseket, hogy például a közel százötven tagot számláló Európai Alternatív Távközlési Szolgáltatók Szövetsége (ECTA - European Competitive Telecommunications Association) szerint is jelentősen javult a magyar hírközlési szabályozás és az NHH munkájának megítélése. Az ECTA által vizsgált tizenhét európai uniós ország között Magyarország az egy évvel korábbi tizenegyedik helyről a nyolcadikra lépett előre.

Egy újabb nemzetközi elismerés, hogy az európai hírközlési hatóságokat tömörítő Independent Regulators Group – Független Szabályozók Csoportja és az European Regulators Group – Európai Szabályozók Csoportja elnöki posztját 2008-ban Pataki Dániel tölti be, aki 2007-ben a két szervezet alelnöke lesz. Személyében először kerül az európai hírközlési szabályozás élére kelet-európai vezető.

Az elnök a jövő évi teendőkről elmondta: 2007-ben nagy figyelmet fordítanak a hurok átengedés feltételeinek további finomítására, s a széles sávú internethez való hozzáférés bővítésére is. Különös figyelemmel kísérik a digitális tv-re való átállást, ezen belül a pályáztatást, s hogy a versenybe újabb infrastruktúra, illetve szolgáltató kapcsolódhasson be.

Szintén kiemelten figyel az NHH a következő évben a nemzetközi tevékenységre, hiszen most már érdemben is befolyásolni szeretné Magyarország az unióban történő eseményeket. A magyar hatóság azt szeretné elérni, hogy az unió a szabályozási keret- és intézményrendszerének átgondolása és korszerűsítse közben érvényesülhessenek a magyar és regionális érdekek is.

Az elnök végül aláhúzta: az NHH továbbra is tartja magát ahhoz a filozófiához, hogy csak olyan intézkedéseket hoz, amelyeknek a pozitív hatását a modellek már előre igazolják.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mobiltelefonokon érkezik a bankolás jövője

A következő évtizedben az Y és a Z generáció válnak a bankok legfontosabb célcsoportjaivái, mivel várhatóan közel 70 billió dollárnyi vagyon száll rájuk szüleiktől. Mit jelent ez a bankszektor számára? Először is azt, hogy gyorsan kell digitalizálódnia. Az újabb generációk szülöttei számára a mobiltelefonok kiemelt fontossággal bírnak: gyors, kényelmes és könnyen navigálható hozzáférést szeretnének a szolgáltatásokhoz. Mivel az Y és a Z generáció közel fele online szeretne hozzájutni a szükséges információkhoz, a banki szolgáltatások iránti elvárásaik eltérnek a szüleikétől.

2023. május 31. 12:45

Mozgalom világít rá az élet láthatatlan szépségeire

A modern, pörgős, digitális világban könnyű szem elől téveszteni a kisebb, látszólag jelentéktelen pillanatokat, amik igazán varázslatossá teszik az életet. Ezek a momentumok csak úgy elsuhanhatnak mellettünk, ahogy feladatról feladatra zakatolunk hétköznapjainkban, már-már odatapadva a képernyőkhöz. Pedig ezekben a mulandó pillanatokban lelhető meg az élet esszenciája – azokban az apróságokban, amelyek szünetre és reflekcióra késztetnek, és amiknek köszönhetően igazán értékelhetjük a körülöttünk lévő világot. A HONOR Magic5 Pro azzal a céllal készült, hogy segítse az embereket az ilyen értékes, gyakran megfoghatatlan mozzanatok megörökítésében. Így ragadható meg a láthatatlan szépség.

2023. május 30. 14:00

Így kíméli szemünket a HONOR Magic5 Pro

Napjainkban a technológia kikerülhetetlen eleme a hétköznapoknak, így létfontosságú, hogy azzal is foglalkozzunk, hogy a digitalis eszközök milyen hatással vannak szemeinkre. A HONOR Magic5 Pro, a vállalat legújabb csúcskategóriás készüléke számos szemkímélő funkcióval óvja a felhasználók látását. 

2023. május 28. 11:50

Kiemelkedő éjszakai fotós képességekkel és vezető iparági innovációkkal érkezik a HUAWEI P60 Pro

Június 1-től Magyarországon is kapható a Huawei legújabb prémium kategóriás, kiemelkedő fotós képességekkel rendelkező okostelefonja, a HUAWEI P60 Pro. A készülék iparágvezető fejlesztéseket hoz a mobilfotózás terén, a P60 Pro-t továbbfejlesztett optikai rendszerrel, valamint a piacon elsőként többlencsés Ultra Lighting telefotó kamerával szerelték fel. A 88W-os SuperCharge töltésnek köszönhetően a HUAWEI P60 Pro mindössze 10 perc alatt 50 százalékra feltölthető Turbo módban, a készülék különleges Kunlun Glass kijelzője pedig rendkívüli törésállóságot biztosít. 

2023. május 26. 17:11

Pár nap múlva jelentősen növeli 5G-s lefedettségét a Telekom

A Magyar Telekom mobilhálózat-modernizációs programjának keretében idén nyárra 60%-ra növeli lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettségét. A vállalat 5G hálózata 2023. június 1-jétől Budapesten, a megyeszékhelyeken, számos vidéki városban és községben, valamint a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó körül lesz érhető. A Telekom június 1. és augusztus 31. között automatikusan elérhetővé teszi az 5G-t minden ügyfelének, melyet 5G képes készülékkel és mobilinternet-szolgáltatással tudnak igénybe venni.

2023. május 24. 15:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39