NHH - nagyobb verseny, csökkenő árak, nemzetközi elismerések

MTI Sajtóadatbank, 2007. január 2. 09:07
Az elmúlt időszakban jelentős sikereket ért el a Nemzeti Hírközlési Hatóság: a távközlési piacon nőtt a verseny, csökkentek az árak, s mindezt a nemzetközi szervezetek is elismerik. Az eredményekről Pataki Dániel, a hatóság elnöke nyilatkozott az MTI-nek.
Az elnök emlékeztetett: 2004-ben, amikor megalakult a hatóság, jövőképe az volt, hogy a fogyasztó, a gazdasági szereplők és a szabályozó is akkor jár jól, ha a hang, a széles sávú internet és televíziós szolgáltatás minél több emberhez, minél több csatornán jut el, s minél kevesebbet kell érte fizetni. Az elmúlt három évben a célokhoz közelebb kerültek, sőt nagyrészt megvalósultak az elképzelések. A verseny nőtt, miközben a választék is jelentősen bővült. A döntések helyességét az elnök szerint bizonyítja az is, hogy a hírközlési szektor az egyetlen olyan magyar nemzetgazdasági ág, ahol három éve reálértékben is csökkenek az árak.

A hangpiacról az elnök elmondta: megvalósult a szolgáltatás alapú verseny, a vezetékes hálózaton például sikeres lett a Tele2. Kialakulóban az infrastruktúra alapú verseny is: a hangszolgáltatást már több helyen igénybe lehet venni a hagyományos vezeték mellett mobiltelefonon és kábeltelevíziós hálózaton.

A széles sávú internetet tekintve szintén hasonló a helyzet: ezt a szolgáltatást is igénybe lehet venni kábelen, vezetékes hálózaton és mobiltechnológia segítségével is. A mobilcégek már nemcsak Budapesten nyújtanak széles sávú hozzáférést, hanem egyre több vidéki városban is, s a lefedettség tovább bővül.

Az elnök elmondta, az infrastruktúra alapú verseny megvalósítása érdekében az NHH jelentősen átalakította az idei évben a RUO-szabályozást, így csökkent a hozzáférés ára, s így új szolgáltatók, mint például az Actel, léphettek a vezetékes piac. A RUO-szabályozás azonban nemcsak a versenyt növeli a vezetékes piacon, hanem éppen a verseny hatására csökkenti az árakat is. (A RUO a jelentős piaci erejű cégek azon havi és egyszeri nagykereskedelmi díjait illetve szolgáltatásnyújtási feltételeit tartalmazza, amelyeken a jogosult szolgáltatók igénybe vehetik a hurokátengedést és a helyi bitfolyam szolgáltatást.)

Az elnök elmondta: kialakult az igazi verseny az előfizetőkért is, amit jól mutat, hogy az elmúlt néhány évben a felére, harmadára csökkent a széles sávú internet hozzáférés ára, miközben a többszörösére nőtt a sávszélesség, illetve a letöltési sebesség.

A televíziózás is sokat fejlődött, hiszen immár ezen a területen is megjelentek a digitális szolgáltatások, és elindult a piacon az internetes televízió (IP TV) is. A földfelszíni digitális adás beindulása a későbbiek során versenyt generál majd a kábeles és műholdas tv-kkel, az IP Tv pedig új távlatokat nyit.

Az elnök az uniós és régióbeli tapasztalatokról elmondta: Magyarország az említett piacokat és szabályozásukat tekintve jó úton jár. Különösen igaz ez a RUO-ra és a mobilpiacra, ahol a végződtetési díjak az elkövetkező 3 évben is folyamatosan, előre tervezhető, átlátható módon csökkennek majd tovább.

Aláhúzta: az NHH kiszámíthatóvá tette a mobilpiacot azzal, hogy három éves díjcsökkentést hirdetett meg. A mai árakhoz képest 2009. január 1-re 40-50 százalékkal kell csökkenniük a végződtetési díjaknak, s egységesen 16,48 forintra kell mérséklődniük mindhárom szolgáltató esetében. Az NHH bízik abban is, hogy ez a nagykereskedelmi csökkenés a kiskereskedelmi árakban is megjelenik.

Pataki Dániel az NHH egyik legjobb lépésének a választék növelése és az árak csökkentése mellett a fogyasztói tájékozódás megteremtését tartja: az interneten keresztül elérhető Tantusz létrehozásával jelentősen megnőtt a felhasználók által elérhető megbízható, hiteles információk mennyisége, ami szintén élénkíti a versenyt. A Tantuszhoz hasonló szolgáltatásra Európában sincs sok példa: az oldalra látogatók tájékozódhatnak a szolgáltatások területi elérhetőségéről, valamint a roaming, a vezetékes, a mobilos, a kábeles és széles sávú internet áráról, ami alapján össze is hasonlíthatják egymással a szolgáltatókat.

A piac és az unió azzal is elismeri a magyarországi erőfeszítéseket, hogy például a közel százötven tagot számláló Európai Alternatív Távközlési Szolgáltatók Szövetsége (ECTA - European Competitive Telecommunications Association) szerint is jelentősen javult a magyar hírközlési szabályozás és az NHH munkájának megítélése. Az ECTA által vizsgált tizenhét európai uniós ország között Magyarország az egy évvel korábbi tizenegyedik helyről a nyolcadikra lépett előre.

Egy újabb nemzetközi elismerés, hogy az európai hírközlési hatóságokat tömörítő Independent Regulators Group – Független Szabályozók Csoportja és az European Regulators Group – Európai Szabályozók Csoportja elnöki posztját 2008-ban Pataki Dániel tölti be, aki 2007-ben a két szervezet alelnöke lesz. Személyében először kerül az európai hírközlési szabályozás élére kelet-európai vezető.

Az elnök a jövő évi teendőkről elmondta: 2007-ben nagy figyelmet fordítanak a hurok átengedés feltételeinek további finomítására, s a széles sávú internethez való hozzáférés bővítésére is. Különös figyelemmel kísérik a digitális tv-re való átállást, ezen belül a pályáztatást, s hogy a versenybe újabb infrastruktúra, illetve szolgáltató kapcsolódhasson be.

Szintén kiemelten figyel az NHH a következő évben a nemzetközi tevékenységre, hiszen most már érdemben is befolyásolni szeretné Magyarország az unióban történő eseményeket. A magyar hatóság azt szeretné elérni, hogy az unió a szabályozási keret- és intézményrendszerének átgondolása és korszerűsítse közben érvényesülhessenek a magyar és regionális érdekek is.

Az elnök végül aláhúzta: az NHH továbbra is tartja magát ahhoz a filozófiához, hogy csak olyan intézkedéseket hoz, amelyeknek a pozitív hatását a modellek már előre igazolják.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50