A nanotechnológia hozhat áttörést a rák elleni harcban

Kiss Ádám Zoltán, 2007. január 4. 09:13
A jelentős mértékben a tranzisztorok miniatürizálásának igényével kifejlődő nanotechnológia hozhat nem is olyan távoli megoldást a szörnyű betegség ellen.
Szomorú aktualitás, hogy éppen a tegnapi napon halt meg rákban a Wi-Fi úttörőként ismert EarhtLink vezérigazgatója, Garry Betty, pedig még csupán 49 éves volt. A betegség elleni harcban most egy nem távoli, nem homályos, hanem akár igen hamar bevezetésre kerülő módszert tesztelnek, mely a nanotechnológiára épül. A Nanoshell nevű megoldás lényege, hogy speciális anyagú, aranyborítású nanoméretű részecskéket juttatnak közvetlenül a daganatba. A következő lépés, hogy irányított infravörös fény hatására a részecskék valósággal felrobbannak, ezzel elpusztítva a rákos sejteket. A kutatók szerint ennél az eljárásnál is sérülhetnek nem megbetegedett sejtek, ám ezek aránya elenyésző a hagyományos sugárkezelés, vagy kemoterápia pusztításához képest. Jó hír, hogy az amerikai gyógyszer-felügyeleti hivatal, az FDA hivatalos tesztjeit már meg is kezdték, és az állatkísérletek során a tesztek 100 százalékosan a kutatók elvárásainak megfelelően alakultak. Az önkéntesek bevonásával elvégezett sikeres emberkísérletek után belátható időn belül mindenki számára elérhető gyógyszer lehet az arany-nano technológiából, milliókat megszabadítva a szenvedéstől, és az idő előtti haláltól.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Mit kell tudni az okosotthonokban megtalálható szenzorokról és érzékelőkről?

Amikor egy okosotthon kialakítása mellett döntünk, érdemes végiggondolni annak koncepcióját. Mindezt annak érdekében, hogy élhessünk az okosotthon egyik legnagyobb előnyével, a bővíthetőséggel.

2022. január 25. 09:45

6 tipp, hogy ne kelljen idő előtt cserélni a mobiltelefon akkumulátorát

A mobiltelefon akkumulátora egy olyan alkatrész, amin a legtöbbet tudnak aggódni az emberek. Amint kézbe veszik az újonnan vásárolt készüléküket, sokan máris azon kezdenek el agyalni, hogy vajon meddig bírja majd az akksija? 

2021. december 17. 11:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24