A nanotechnológia hozhat áttörést a rák elleni harcban

Kiss Ádám Zoltán, 2007. január 4. 09:13
A jelentős mértékben a tranzisztorok miniatürizálásának igényével kifejlődő nanotechnológia hozhat nem is olyan távoli megoldást a szörnyű betegség ellen.
Szomorú aktualitás, hogy éppen a tegnapi napon halt meg rákban a Wi-Fi úttörőként ismert EarhtLink vezérigazgatója, Garry Betty, pedig még csupán 49 éves volt. A betegség elleni harcban most egy nem távoli, nem homályos, hanem akár igen hamar bevezetésre kerülő módszert tesztelnek, mely a nanotechnológiára épül. A Nanoshell nevű megoldás lényege, hogy speciális anyagú, aranyborítású nanoméretű részecskéket juttatnak közvetlenül a daganatba. A következő lépés, hogy irányított infravörös fény hatására a részecskék valósággal felrobbannak, ezzel elpusztítva a rákos sejteket. A kutatók szerint ennél az eljárásnál is sérülhetnek nem megbetegedett sejtek, ám ezek aránya elenyésző a hagyományos sugárkezelés, vagy kemoterápia pusztításához képest. Jó hír, hogy az amerikai gyógyszer-felügyeleti hivatal, az FDA hivatalos tesztjeit már meg is kezdték, és az állatkísérletek során a tesztek 100 százalékosan a kutatók elvárásainak megfelelően alakultak. Az önkéntesek bevonásával elvégezett sikeres emberkísérletek után belátható időn belül mindenki számára elérhető gyógyszer lehet az arany-nano technológiából, milliókat megszabadítva a szenvedéstől, és az idő előtti haláltól.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Mit kell tudni az okosotthonokban megtalálható szenzorokról és érzékelőkről?

Amikor egy okosotthon kialakítása mellett döntünk, érdemes végiggondolni annak koncepcióját. Mindezt annak érdekében, hogy élhessünk az okosotthon egyik legnagyobb előnyével, a bővíthetőséggel.

2022. január 25. 09:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24

Újra keresik az év webshopjait

2022. július 8. 18:20