1,1 millió dolláros banki csalás

Kiss Ádám Zoltán, 2007. január 21. 20:45
Egy svéd bank ügyfeleitől rekordösszeget, 1,1 millió dollárt csaltak ki egy magát spamszűrőnek feltüntető szoftver segítségével.
A svéd média szerint ez a világ eddigi legnagyobb ilyen jellegű interenetes csalása, a pénz begyűjtésére nem kevesebb, mint három hónapon át volt módja az elkövetőknek, addig nem észlelték, hogy valami nem stimmel. A támadást a legnagyobb északi bank, a Nordea 250 ügyfele ellen indították. A felhasználók egy olyan e-mailt kaptak, mely a banktól származónak tüntette fel magát, és ebben egy spamszűrő letöltésére hívják fel a figyelmet. A haxdoor.ki-re épülő trójai típusú szoftver telepítés után figyelemmel kíséri a felhasználó belépéseit titkosított oldalakra. A McAfee biztonságtechnikai elemzője, Greg Day szerint ez történt a Nordea esetében is, amikor beléptek a bank oldalára, a haxdoor megszerezte a felhasználói neveket és a belépőkódokat, ezt elősegítette, hogy a szoftver gépelési hibára utaló módon megszakította a belépéseket, és az adatok újbóli elküldését kérte. Egy svéd számítástechnikai újság a hamis e-maileket előbb amerikai szerverekig, majd oroszországi szerverekig követte vissza. A Nordea 2,2 millió ügyféllel rendelkezik, és nem ez az első adathalász ügye, 2005 augusztusában már egyszer le kellett állítani az online szolgáltatásokat hasonló adatlopás miatt. Ab bank mind a 250 károsultnak kifizette az őket ért kárt, jóllehet kiderült, hogy néhányuk gépén még vírusirtó program sem volt telepítve.

A HONOR most már Európa 5 legsikeresebb okostelefon márkáinak egyike!

2023 utolsó negyedévében az európai okostelefon-értékesítés mérsékelten ugyan, de 3%-kal csökkent éves szinten, a HONOR azonban bámulatos, 116%-os növekedéssel zárta az évet. 

2024. február 25. 15:39

Maradj motivált és hozz ki magadból még többet az új Samsung Galaxy Fit3 aktivitásmérővel!

A Samsung bemutatja a legújabb, széles körben elérhető Galaxy Fit3 aktivitásmérőjét, amely a vállalat továbbfejlesztett egészségmegőrző technológiájával mindenkit arra ösztönöz, hogy jobban érezze magát és egészségesebb életmódot folytasson. Az alumíniumvázzal és szélesebb kijelzővel érkező Galaxy Fit3 okoskarkötőkön a felhasználók éjjel-nappal, közvetlenül csuklójukról követhetik nyomon az alvás vagy edzés során mért, egészségüket és jóllétüket érintő információkat.

2024. február 25. 13:50

Az európai és a magyar vásárlók közül is egyre többen választanak high-end okostelefont

Egy friss piacelemzés szerint európai szinten jelentősen nőtt a felső kategóriás okostelefonok eladott darabszáma, tízből négy készülék a tavaly évvégi szezonban már ezek közül került ki. A fejlett fotós-videós, gaming képességeket, nagy tárhelyet, extra hosszú üzemidőt kínáló prémium modellek részaránya a Rejoy.hu-nál is érezhetően nőtt, 2023 utolsó negyedévben minden harmadik vásárló high-end készüléket választott a felújított kínálatból.

2024. február 25. 12:04

WIA-Loader 2.8.0.0

A számos testreszabási lehetőséget kínáló alkalmazást arra tervezték, hogy leegyszerűsítse a képfájlok átvitelét különböző forrásokból, például digitális fényképezőgépekről, memóriakártyákról, mobileszközökről egy számítógépes rendszerre.

2024. február 25. 11:21

Van élet 1 millió dollár alatt – újraformálódik a startup piac

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is. A start it @K&H vezető nagyvállalati inkubátor szerint azonban az óvatosabb hozzáállás átrendeződést, az úgynevezett unikornisok mellett a kisebb csapatok felértékelődését hozhatja magával, az egyre inkább MI vezérelte megoldások mellett. Az inkubátorprogram a következő féléves fejlesztési időszakban ezért a digitális innovációkra fókuszál, és IT kihívást is hirdet azoknak, akiknek még nincs konkrét ötletük, de belekóstolnának a vállalkozásindítás és a startupok világába.

2024. február 25. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07