A nagy visszatérés: Michael Dell újra a Dell élén

Kiss Ádám Zoltán, 2007. február 1. 07:16
A Dell bejelentette, hogy Kevin Rollins vezérigazgató azonnali hatállyal távozik a cég éléről és újra az alapító Michael Dell veszti át a közvetlen irányítást.
Bob Pearson, a Dell szóvivője szerint nem rövidtávú megoldásról van szó, tehát Michael Dell nem csak „beugrik” a vezérigazgató helyére amíg új vezetőt találnak, hanem tényleges, hosszú távú pozíciót tölt be. A közvetlen indokok nem ismertek, de a tények a következők: Michael Dell 1984-ben hozta létre vállalatát, majd hosszú vezérigazgatói közvetlen irányítás után lemondott erről a pozícióról és némileg visszavonult az igazgatótanács élére. Most Rollins távozik a vezérigazgatói helyről, Dell átveszi a közvetlen napi szintű irányítást, de mindeközben megtartja az igazgatótanács élén betöltött szerepét is.

A Dell vezetésével működő cég 1997 és 2004 között a PC ipar egyik fő hajtóereje és nagy nyertese volt. A szárnyaló eredményekben Rollinsnak is része volt, mivel őt Michael Dell 1996-ban hívta meg a céghez és szorosan együttműködve végezték munkájukat. A vezérigazgatói helyet 2004-ben kapta meg Rollins, ám szinte azonnal túlzó profitkilátásokat tűzött ki maga elé. Ezek rendre nem teljesültek, majd a cég könyvelési botrányba keveredett. A bejelentés mindenféle előzmény nélkül jött, az IDC elemzői is meglepetésüket fejezték ki. A háttérben meghúzódó erővonalakat pillanatnyilag nem lehet átlátni, de akár rendben volt a könyvelés, akár nem, és hiába fűzte közeli munkakapcsolat és 10 együtt eltöltött év Rollinst Michael Dellhez, a számok önmagukért beszélnek, a Dell siralmasan teljesített a tavalyi évben és a vetélytársai, köztük a HP több területen megelőzték az eddig megkérdőjelezhetetlen piacvezetőt. A váratlan hírektől rendszerint ideges tőzsde most kedvezően fogadta a hirtelen bejelentést, a vállalat részvényei a hír hatására 4 százalékot emelkedtek.
Kulcsszavak: CIO +céginfo Dell

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR most már Európa 5 legsikeresebb okostelefon márkáinak egyike!

2023 utolsó negyedévében az európai okostelefon-értékesítés mérsékelten ugyan, de 3%-kal csökkent éves szinten, a HONOR azonban bámulatos, 116%-os növekedéssel zárta az évet. 

2024. február 25. 15:39

Van élet 1 millió dollár alatt – újraformálódik a startup piac

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is. A start it @K&H vezető nagyvállalati inkubátor szerint azonban az óvatosabb hozzáállás átrendeződést, az úgynevezett unikornisok mellett a kisebb csapatok felértékelődését hozhatja magával, az egyre inkább MI vezérelte megoldások mellett. Az inkubátorprogram a következő féléves fejlesztési időszakban ezért a digitális innovációkra fókuszál, és IT kihívást is hirdet azoknak, akiknek még nincs konkrét ötletük, de belekóstolnának a vállalkozásindítás és a startupok világába.

2024. február 25. 10:26

Az új One UI 6.1 frissítéssel még több Galaxy készüléken válnak elérhetővé a Galaxy AI funkciók

A Samsung Galaxy AI funkciói az új One UI 6.1 frissítéssel a korábbi Samsung Galaxy készülékeken is elérhetővé válnak, hogy még több felhasználó beléphessen az AI mobilok korszakába. A frissítés a Galaxy S23 szériát, az S23 FE, Z Fold5 és Z Flip5 készülékeket, valamint a Tab S9 termékcsaládot is érinti, a frissítés március végén indul. Az eszköz- és felhőalapú AI ötvözésével új lehetőségeket teremt az AI mobilélmények terén, igazodva a nemrégiben bemutatott Galaxy S24 szériához.

2024. február 23. 19:27

A magyar vállalkozónők kevésbé ambiciózusak, mint férfi társaik

A férfi vállalkozók nagyobb hajlandóságot mutatnak a nagyobb és merészebb célok kitűzésére, míg a női vállalkozók többsége kevésbé nagyratörő célokkal is megelégszik – derült ki a Szemléletváltó vállalkozóiszemlélet- és készségfejlesztő mentorprogram kutatásából.

2024. február 23. 16:04

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, magyarul az „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy szerényebb megélhetést adó, alacsonyabb fejlettségű országból egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító országba. Így humán tőkéjüket (tudásukat, képességeiket, kreativitásukat) immáron egy másik gazdaságban kamatoztatják, serkentve ezzel a fogadó ország gazdaságát. Magyarországon a magasan képzettek elvándorlási rátája jelenleg közel 7%.

2024. február 23. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07