A nagy visszatérés: Michael Dell újra a Dell élén

Kiss Ádám Zoltán, 2007. február 1. 07:16
A Dell bejelentette, hogy Kevin Rollins vezérigazgató azonnali hatállyal távozik a cég éléről és újra az alapító Michael Dell veszti át a közvetlen irányítást.
Bob Pearson, a Dell szóvivője szerint nem rövidtávú megoldásról van szó, tehát Michael Dell nem csak „beugrik” a vezérigazgató helyére amíg új vezetőt találnak, hanem tényleges, hosszú távú pozíciót tölt be. A közvetlen indokok nem ismertek, de a tények a következők: Michael Dell 1984-ben hozta létre vállalatát, majd hosszú vezérigazgatói közvetlen irányítás után lemondott erről a pozícióról és némileg visszavonult az igazgatótanács élére. Most Rollins távozik a vezérigazgatói helyről, Dell átveszi a közvetlen napi szintű irányítást, de mindeközben megtartja az igazgatótanács élén betöltött szerepét is.

A Dell vezetésével működő cég 1997 és 2004 között a PC ipar egyik fő hajtóereje és nagy nyertese volt. A szárnyaló eredményekben Rollinsnak is része volt, mivel őt Michael Dell 1996-ban hívta meg a céghez és szorosan együttműködve végezték munkájukat. A vezérigazgatói helyet 2004-ben kapta meg Rollins, ám szinte azonnal túlzó profitkilátásokat tűzött ki maga elé. Ezek rendre nem teljesültek, majd a cég könyvelési botrányba keveredett. A bejelentés mindenféle előzmény nélkül jött, az IDC elemzői is meglepetésüket fejezték ki. A háttérben meghúzódó erővonalakat pillanatnyilag nem lehet átlátni, de akár rendben volt a könyvelés, akár nem, és hiába fűzte közeli munkakapcsolat és 10 együtt eltöltött év Rollinst Michael Dellhez, a számok önmagukért beszélnek, a Dell siralmasan teljesített a tavalyi évben és a vetélytársai, köztük a HP több területen megelőzték az eddig megkérdőjelezhetetlen piacvezetőt. A váratlan hírektől rendszerint ideges tőzsde most kedvezően fogadta a hirtelen bejelentést, a vállalat részvényei a hír hatására 4 százalékot emelkedtek.
Kulcsszavak: CIO +céginfo Dell

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Valósággá vált az Ipar 4.0 a Boschnál Hatvanban

Önvezető járművek szállítják az alkatrészeket, a késztermékeket és a csomagolóanyagokat a Bosch két hatvani épülete között. Digitális, felhőbe integrált rendszer követi a termékek útját, automata jármű-beléptetés, speciális hordozható nyomtatók, valamint drónok is segítik a munkatársakat – a jövő logisztikai központja a Bosch hatvani telephelyén már valóság. A Connected Hubban már elindultak az automatizált járművek is, ezzel pedig teljessé vált az Ipar 4.0 koncepció megvalósítása. 

2022. január 28. 20:31

Népszerűek az e-autók Bécsben

Egy év alatt több mint duplájára nőtt az elektromos töltések száma a bécsi töltőállomásokon. Erről számolt be az osztrák főváros energiaszolgáltatója, a Wien Energie. A vállalat ezért kapacitásainak kiépítését tervezi: további 200 nyilvános töltőállomást és két gyorstöltőparkot adnak át 2022-ben. Ez jól illeszkedik Bécs klímavédelmi menetrendjébe, miszerint 2040-re eltűnnének a dízel- és benzinüzemű autók az osztrák főváros utcáiról. 

2022. január 28. 14:59

Ezek a trendek alakítják át a munka világát 2022-ben

Jelentős átalakulás indult el a munkavégzés terén az elmúlt években, ami idén tovább erősödik, alapvetően befolyásolva a vállalatok működését. Mivel a munkavégzés már nem helyhez kötött, a rendszereknek és a biztonsági megoldásoknak alkalmazkodniuk kell ehhez. A kibertámadók többek között éppen ezt a biztonsági rést használják ki, így egyre nő a fenyegetések száma, miközben egyre kevesebb az IT-szakember. A Micro Focus szakértői szerint a megoldást az automatizálás és az intelligens megoldások jelentik, amelyek idén már kötelező elemek lesznek a cégek életében.

2022. január 28. 12:40

„A technológia segítségével jobb örökséget fogunk hagyni a jövő nemzedékének”

Az ABB Decoded podcast 2022-es évi első epizódjában Lucas di Grassi brazil autóversenyzővel készült beszélgetés hallható. Az 8. versenyévad ABB nagyköveteként, di Grassi nem csak a versenyeken elért sikereiről, például a Formula-E harmadik szezonjában kivívott bajnoki címéről beszél, hanem megosztja véleményét a fenntartható technológia előnyeiről az éghajlati kihívás kezelésében.  

2022. január 28. 10:02

Innováció az építőipari beruházások tervezésében

A Paulinyi & Partners Digital Solutions Kft. egyedi projektjével a tervezés teljes időtartamában képes segíteni a tervezők és a beruházó munkáját. A beruházás előkészítés és tervezéssegítő szolgáltatás fő célja a hatékonyságnövelés és a projektdöntések támogatása.

2022. január 27. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új elnökséget választott az IAB Hungary

2022. január 21. 16:55

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58