Nyárra várható megegyezés az európai mobil roaming díjak korlátozásáról

Milkovits Gábor, 2007. február 6. 18:43
Viviane Reding, az EB Informatikai és Telekommunikációs Biztosa egy sajtókonferencián bejelentette, hogy idén nyáron várhatóan megegyeznek a mobilszolgáltatókkal a nemzetközi barangolási (roaming) díjak maximalizálásában.
Mint ismeretes, jelenleg az Európai Unió országaiban a felhasználóknak sokszor aránytalanul magas, és egyáltalán nem egységes tarifarendszer alapján működő barangolási díjat kell fizetniük azért, hogy külföldre telefonáljanak, vagy külföldön is használhassák mobiltelefonjukat. A szolgáltatók mindezt a műszaki költségekkel indokolják, az EU illetékesei azonban többször is hangoztatták, hogy a jelenlegi gyakorlat hátrányosan hat az Unió egészének gazdaságára és fejlődésére. Az Európai Bizottság eleinte csupán ajánlásokat adott ki a mobilszolgáltatóknak, hogy azok önállóan és fokozatosan csökkentsék roaming díjaikat, ám néhány pozitív jel ellenére mindmáig nem következett be valódi áttörés. Az EB adatai szerint egy átlagos, négyperces mobilhívásért egyik EU országból a másikba még mindig 4-6 euró közötti összeget kell kifizetni, ami a négyszerese a belföldi hívások átlagárának. Az Európai Bizottság, a soros Uniós elnök Németország, valamint az Európai Parlament egyik bizottsága által megrendelt független szakértői vélemény a kezdeményezett hívások barangolási díjául 30-50, a kimenőkért pedig 15-33 euró centes tarifát javasol.

Reding szerint az illetékes Uniós szervek, így az EB mellett az Európai Parlament és a tagállamokat képviselő Európai Tanács gyors ütemben dolgoznak végleges közös javaslatuk kidolgozásán. Ebben újabb előrelépésre lehet számítani márciusban, amikor a biztos a tagállamok gazdasági és távközlési minisztereivel folytat majd tárgyalásokat Hannoverben. Ezután már a mobilszolgáltatókon lesz a sor, hogy megtegyék saját lépéseiket a megegyezés érdekében.
Kulcsszavak: roaming EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38