Az Antenna Hungária és a T-Mobile mobiltelevíziós kísérletet indított

forrás Prim Online, 2007. április 10. 10:35
Április 1-jén az Antenna Hungária és a T-Mobile közös mobiltelevíziós tesztet indított. A két társaság között létrejött megállapodás keretében 2007. áprilisától több hónapos teljes körű technikai tesztre kerül sor. Ennek során a társaságok munkatársai azt vizsgálják, hogy az Antenna Hungária műsorszóró hálózatát és a T-Mobile mobiltechnológiáját miként lehet úgy összekapcsolni, hogy ez DVB-H alapú szolgáltatásra alkalmas legyen. Azaz a tévévevővel ellátott mobilkészüléken jó minőségben televízióadást lehessen nézni.
Az idei év első felében zajló technológiai teszt a két társaság rendszerei közötti együttműködési képességet vizsgálja. Jelenleg két mobiltelefon típus áll rendelkezésére, amellyel a kisugárzott műsorok vehetők. A digitális mobiltévézés tesztjében a 4 közszolgálati csatorna, az M1, az M2, a Duna Tv és a Duna 2 Autonómia műsorai nézhetők, a legújabb készülékekkel, a tévézés újfajta élményét kínálva.

Az Antenna Hungária 2005-ben kezdte meg a mobilkészülékeken nézhető televíziós adások műszaki előkészítését egy 8 országot érintő európai együttműködés, a WING TV projektben keretében. A budapesti kísérleti adó üzembe helyezése után elvégezte a mobiltelevíziós szabvánnyal kapcsolatos méréseket. A WING TV projekt befejezését követően megkezdődtek a tárgyalások a mobiltársaságokkal történő konkrét együttműködés kialakításáról.

A T-Mobile Magyarországon 2002. óta teszi lehetővé egyes televíziócsatornák megtekintését videostreaming szolgáltatásán keresztül, melynek minőségét a 3G és a HSDPA bevezetésével, a nagyobb sávszélességnek köszönhetően tovább javította. Az Antenna Hungária és a T-Mobile hasonló jövőképe vezetett a két cég közötti megállapodáshoz.

Amennyiben a digitális mobiltévézés elindításához szükséges feltételek adottak lesznek (megfelelő tartalomkínálat, végfelhasználói készülékek kellő választéka és megfelelő árazása, a szolgáltatást lehetővé tevő szabályozás és kijelölt frekvencia.), akkor a két cég tervei szerint a kereskedelmi szolgáltatás elindítására jövő évben sor kerülhet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05