Scene.hu demoshow - valós idejű animációk

forrás Prim Online, 2007. április 19. 17:00
A  Scene.hu stábja 2007. április 21-én demóvetítést és kötetlen találkozót tart. Az esemény apropóját adja, hogy idén ismét megrendezték Németországban a Demoscene egyik legnagyobb eseményét, a 4 napos Breakpoint 2007 találkozót. Azt  a nemzetközi összejövetelt és versenyt, ahol fiatal, hobbista programozók, grafikusok és zenészek mellett időnként feltűnnek a játékipar elismert fejlesztői  is. A cél adott: minden csapat el akarja kápráztatni a közönséget, szigorúan szabadidőben készített látványos, valós idejű animációkkal, azaz demókkal.
A valós idejű animációk, szaknyelven „demók” készítése még a 80-as években indult el, az akkori meglehetősen korlátozott képességű számítógépeken. Az idő előrehaladtával és a technika fejlődésével egy új,  önálló művészeti ág, és egy e köré formálódó nemzetközi közösség, szubkultúra alakult  ki, ami demoscene-nek nevezi önmagát. A közösség méretére jellemző, hogy évente 60-80 fesztivált rendeznek a világ minden táján, nemritkán több ezer résztvevővel. A fesztiválokon - melyeknek legalább olyan fontos része az alkotók találkozása, barátságok, kapcsolatok kialakítása, mint maga a verseny - a többféle animációs  kategóriákon kívül zene- és grafikai művekkel is indulhatnak a résztvevők.

A  valós idejű kifejezés esetünkben azt  takarja, hogy az ilyen kisfilmek, ellentétben a legtöbb számítógépen kreált animációval, nem előre letárolt képkockák sorozatából állnak össze. Az alkotók nem egyszerűen egy animációt készítenek, hanem egy számítógépes programot, amely minden egyes megjelenítendő képkockát a felhasználó gépen számít ki, megjelenítés közben. Ebből fakad a műfaj érdekessége is. Egy ilyen animációt éppen ezért nem egyszerűen egy grafikus készít, hanem programozó, grafikus és zenész összehangolt munkájának eredménye. Ezek az animációk megvalósításuk technikai hátterét tekintve leginkább a játékprogramokhoz, megjelenésükben pedig legtöbbször rövidfilmekhez, videóklipekhez hasonlítanak.

Rengeteg érdekes produkció született az idei Breakpointon is. Kihagyhatatlan az  Fr-041: Debris, a Kkrieger alkotóinak új demója, mely szokásukhoz híven mindösze 180 kilobájtban produkál játékprogramokat    megszégyenítő látványvilágot. A kifejezetten játékprogramok futtatására tervezett konzolokra is számos kiváló alkotás készült. Itt mutatták be a világ első Xbox 360-as demóját. A The Black Lotus nevű csapat (mely nagyrészt a Battlefield sorozat fejlesztőiből áll) Suicide Barbie című demójával PSP-n produkált lélegzetelállító vizuális megoldásokat. Több magyar siker is született, például a speciális (azaz méretében korlátozott) játékprogram  kategóriában győztes, rendkívül mókás robotszumó játék. Ezt  mindenképp érdemes kipróbálni, ráadásul mérete kevesebb mint 100 kilobyte.

A  versenyek mellett érdekes, leginkább szakmai jellegű előadások is zajlottak, melyek témája elsősorban a programozás, grafika és a játékprogram-fejlesztés volt. Az idei meghívottak között szerepelt a minden játékrajongó által rettegett filmrendező, Uwe Boll is, aki igen szabadszájú előadással és még sehol nem látott filmjelenetekkel készült.

A Scene.hu demoshow 19:00-tól  kezdődik, és előreláthatólag 21:00-ig  tart. A vetítés fő témája a Breakpoint 2007 termése, de emellett klasszikus és kevésbé ismert produkciókat is megnézhetnek az érdeklődők.

Helyszín: Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, XIII., József Attila tér 4.
Kulcsszavak: játék

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A VOLTra készül Sopron

A hagyományok szerint július 1-től a VOLT színeibe öltözik Sopron elsőszámú jelképe, a Tűztorony. Ez az a nap ugyanis, amikor az eredeti tervek szerint 28. alkalommal indult volna el a város másik jelképének számító esemény, a Telekom VOLT Fesztivál. Az idei VOLT elmarad ugyan, július 4-re azonban egy nagyszabású filmbemutatóval készülnek a szervezők. A “Lesz VOLT” című alkotást szombat este Sopronban és Budapesten szabadtéren vetítik, vasárnbap pedig országos TV-premierként az M2-Petőfi TV tűzi műsorára.

2020. június 29. 15:50

Kutatás: mire vágynak a magyarok az ágyban

Az, hogy mi számít normálisnak a szexuális fétisek közül vagy hogy mennyi az ideális életkor a szüzesség elvesztésére, a szakembereket és a társadalmat is megosztja. Évről-évre születnek a témával foglalkozó felmérések, tudományos kutatások, leggyakrabban azonban kénytelenek vagyunk beérni nemzetközi adatokkal. Ezúttal azonban a legnagyobb hazai szexpartner kereső weboldal, a Szexrandi.hu készített egy nagy országos felmérést, melyen közel 1400-an vettek részt és amin keresztül beláthatunk most a többiek fejébe: azaz ki, mire izgul, ha szexről van szó. Gondolta volna például, hogy a szexpartnert kereső nők egyharmada biszexuális és a férfiaknál is 10% ez az arány? 

2020. június 9. 23:32

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás