Mégis kémkedett a Dell után a HP?

Milkovits Gábor, 2007. május 29. 19:16

A Fortune magazin riportja szerint bizonyítékok támasztják alá Karl Kamb volt HP-alelnök azon vádját, amely szerint a cég kémkedett a rivális Dell üzleti titkainak megszerzése céljából.

A Fortune meg nem nevezett hírforrásra hivatkozik, a Hewlett-Packard részéről pedig nem kommentálták a beszámolót. A Dell részéről ugyanakkor elmondták, hogy komolyan veszik az ügyet, így már korábban is teljes és alapos kivizsgálást kértek a HP-től, eddig azonban nem kaptak visszajelzést. Kamb még januárban fogalmazta meg vádját volt munkaadója ellen, miután az beperelte amiatt, hogy a volt alelnök állítólag illegálisan egy síkképernyős televíziókat gyártó vállalkozást indított, mialatt továbbra is a HP alkalmazottja volt. A Hewlett-Packard mintegy 100 millió dollár kártérítést követel, Kamb azonban január végén ellenpert indított amelyben azt állította, hogy a HP amellett, hogy az ő telefonbeszélgetéseit is lehallgatta, 2002-ben felbérelte Iizuka Kacumi-t, a Dell volt japán elnökét arra, hogy szerezzen információt a cég terveiről a nyomtató-ágazattal kapcsolatban. A HP hivatalosan többször is tagadta a vádakat, amelyeket Kamb helyzetét ismerve valóban szülhetett a csupán a kétségbeesés, ám ha a Fortune értesülése igaznak bizonyul, az teljesen más megvilágításba helyezheti az egész ügyet, beleértve a HP tavalyi megfigyelési botrányát is.

A Hewlett-Packard felső vezetése a cégtől a sajtóhoz kikerült bizalmas anyagok ügyében indított vizsgálatot még tavaly, ez azonban enyhén szólva túlment a törvényes, vagy pláne az etikus kereteken. Egyes hírforrások szerint az igazgatók adatforgalmát és telefonjait részletesen és rendszeresen megfigyelték, emellett pedig legalább kilenc újságíróval szemben is hasonlóan jártak el. Emiatt a cég igazgatótanácsa szeptember 12-én megvonta a bizalmat Patricia Dunn elnöktől, aki ezután le is mondott. Utóda, Mark Hurd tévedésnek, illetve egyszeri elhajlásnak nevezte az esetet, ám ha Kamb vádjai bebizonyosodnának, az komolyan érintené az egyébként kiválóan teljesítő, a PC-piacon vezető helyét újra megszilárdító vállalatot.

Kulcsszavak: Dell +céginfo HP

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A diákmunkában elindult a nyári szezon

A Prohuman Diákmunka tapasztalatai alapján az átlagos órabérek 1700 és 2000 forint között alakulnak idén, de a kiemelt területeken akár 4000 forintos órabért is kézhez kaphat egy diákmunkás. 

2023. június 5. 17:10

Mesterséges intelligencia ír hirdetéseket egy ingatlanirodának

Az ingatlanpiac olyan szektor, ahol az ügynököknek gyakran szembe kell nézniük a mindennapi teendők mellett nagy mennyiségű adminisztrációs feladatokkal is. Egy forradalmi innováció azonban egészen új távlatokat nyit a szakmában: egy magyarországi ingatlanos hálózatnál már a mesterséges intelligencia (MI) generálja a hirdetési szövegeket. 

2023. június 5. 15:41

Irodát nyit Budapesten az Amazon Web Services

Az Amazon Web Services 2023. június 5-én nyitja meg az első budapesti irodáját, ami része az AWS folyamatos közép-kelet-európai bővülésének a növekvő számú régiós ügyfelek, partnerek kiszolgálásához. Az új magyarországi központ révén a munkatársak még több támogatást adhatnak az AWS felhőszolgáltatásaira való átálláshoz a különböző méretű magyarországi szervezetek, köztük induló vállalkozások, startup-ok, vállalatok, valamint a közszféra szervezetei számára.

2023. június 5. 14:09

A Széchenyi István Egyetem újabb 32 fiatal kutatója nyerte el az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját

A győri Széchenyi István Egyetem újabb 32 hallgatója és oktatója nyerte el a Kulturális és Innovációs Minisztérium által meghirdetett Új Nemzeti Kiválósági Program (ÚNKP) ösztöndíját, akik idén is kétnapos konferencián mutatták be az általuk vizsgált témákat. A pilóta nélküli járművektől a kis- és középvállalkozások helyzetén át egészen az egészséges csokoládé előállításáig számos érdekes kutatás hangzott el a rendezvényen.

2023. június 5. 12:43

Már várja az érdeklődőket a Schneider Electric Fenntarthatósági Iskolája

Új eszközt kínál a fenntarthatósági törekvések még eredményesebb megvalósításához a vállalkozások és szakemberek számára a Schneider Electric, már lehet jelentkezni a társaság Fenntarthatósági Iskolájába. Az ingyenesen elérhető digitális platform számos interaktív tanfolyamot kínál, amelyek célja, hogy felvértezze az érdeklődőket a fenntarthatósági teljesítményük javításához szükséges ismeretekkel és készségekkel.

2023. június 4. 14:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39