Mégis kémkedett a Dell után a HP?

Milkovits Gábor, 2007. május 29. 19:16

A Fortune magazin riportja szerint bizonyítékok támasztják alá Karl Kamb volt HP-alelnök azon vádját, amely szerint a cég kémkedett a rivális Dell üzleti titkainak megszerzése céljából.

A Fortune meg nem nevezett hírforrásra hivatkozik, a Hewlett-Packard részéről pedig nem kommentálták a beszámolót. A Dell részéről ugyanakkor elmondták, hogy komolyan veszik az ügyet, így már korábban is teljes és alapos kivizsgálást kértek a HP-től, eddig azonban nem kaptak visszajelzést. Kamb még januárban fogalmazta meg vádját volt munkaadója ellen, miután az beperelte amiatt, hogy a volt alelnök állítólag illegálisan egy síkképernyős televíziókat gyártó vállalkozást indított, mialatt továbbra is a HP alkalmazottja volt. A Hewlett-Packard mintegy 100 millió dollár kártérítést követel, Kamb azonban január végén ellenpert indított amelyben azt állította, hogy a HP amellett, hogy az ő telefonbeszélgetéseit is lehallgatta, 2002-ben felbérelte Iizuka Kacumi-t, a Dell volt japán elnökét arra, hogy szerezzen információt a cég terveiről a nyomtató-ágazattal kapcsolatban. A HP hivatalosan többször is tagadta a vádakat, amelyeket Kamb helyzetét ismerve valóban szülhetett a csupán a kétségbeesés, ám ha a Fortune értesülése igaznak bizonyul, az teljesen más megvilágításba helyezheti az egész ügyet, beleértve a HP tavalyi megfigyelési botrányát is.

A Hewlett-Packard felső vezetése a cégtől a sajtóhoz kikerült bizalmas anyagok ügyében indított vizsgálatot még tavaly, ez azonban enyhén szólva túlment a törvényes, vagy pláne az etikus kereteken. Egyes hírforrások szerint az igazgatók adatforgalmát és telefonjait részletesen és rendszeresen megfigyelték, emellett pedig legalább kilenc újságíróval szemben is hasonlóan jártak el. Emiatt a cég igazgatótanácsa szeptember 12-én megvonta a bizalmat Patricia Dunn elnöktől, aki ezután le is mondott. Utóda, Mark Hurd tévedésnek, illetve egyszeri elhajlásnak nevezte az esetet, ám ha Kamb vádjai bebizonyosodnának, az komolyan érintené az egyébként kiválóan teljesítő, a PC-piacon vezető helyét újra megszilárdító vállalatot.

Kulcsszavak: Dell +céginfo HP

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okostelefonból POS-terminál

Kiugróan sikeres évet zárt az OTP Bank fintech leányvállalata, az OTP Mobil, amely széles körben kínál készpénzmentes fizetési és a mindennapi ügyintézést megkönnyítő szolgáltatásokat. A Simple megoldások „legfiatalabb tagja”, a SimpleBusiness alkalmazás a 2020-as elindítása óta négy, két QR-kód alapú és két fizetési linken alapuló lehetőséget kínál a vállalkozásoknak elektronikus fizetésre. Ez a csomag bővül most egy ötödik elemmel, a bankfüggetlen és sokoldalú érintéses fizetési funkcióval.

2022. május 20. 12:47

Új ügyvezető a DEKRA Akademie élén

Kurucsó Zsolt okleveles gépészmérnök végzettséget szerzett, majd pályafutása kezdetén különböző biztosítóknál kárszakértőként, később kárrendezési csoportvezetőként dolgozott. A DEKRA Expert Kft. műszaki vezetője volt gépjármű kategóriában 2007-ig, két évig cégvezetőként, majd 2009-2022 között ügyvezetőként tevékenykedett. A DEKRA Akademie ügyvezetőjeként egy olyan sikeres vállalatot vesz át, amely tavaly összesen 668 képzést indított országszerte,14.713 hallgató részvételével.

2022. május 20. 09:48

Mindent kézben tartunk

A tesztcsövet a centrifugába kell helyezni, a komponenst a korrekciós pozícióba, a csomagot a szállítószalagra: a legtöbb munkafolyamatban szükség van rá, hogy megfogjuk, majd valahová áthelyezzük a tárgyakat. A modern rendszerekben ezeket a pick-and-place műveleteket automatizált megfogók végzik. Ezeknek több millió egymást követő mozdulat során ugyanolyan erőteljesen és finoman, precízen és megbízhatóan kell működniük. Az ehhez szükséges erőt egyre inkább villanymotorok biztosítják: amilyen például a FAULHABER BX4 egysége. A Zimmer Group többek között a laboratóriumi folyamatok automatizálására is gyakran használt új GEP2000 sorozatú megfogóinál is ezt a megoldást választotta.

2022. május 19. 18:41

Hogyan hozhat változást az energiatárolás egy decentralizált energiarendszerben?

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével egyre fontosabbá válik az energiatárolás szerepe az egyes országok hálózati villamosenergia-ellátásában, valamint a kereslet és a kínálat ideális arányának megteremtésében. Európa-szerte már számos város vizsgálja, hogy miként válhatnak a középületek – például iskolák és kórházak – hatékony termelő-fogyasztókká, ezzel is segítve a hálózat egyensúlyának fenntartását.

2022. május 19. 11:20

Ruhaápolási megoldások mesterséges intelligenciával

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy a továbbfejleszthető ruhaápolási megoldásaiban (upgradeable appliance) alkalmazott mesterséges intelligencia-technológia megkapta a biztonságtudomány globális vezetője, az Underwriter Laboratories AI-algoritmusokra vonatkozó reprodukálhatósági tanúsítványát.* A háztartási gépek piacán most első ízben kiadott hitelesítés bizonyítja az LG mesterséges intelligencia alapú, közvetlen meghajtást alkalmazó AI DD technológiájának fejlett képességeit. A gépi mélytanulást alkalmazó technológia azonosítja a mosásra vagy szárításra váró szövetek típusát, majd az alapján minden egyes töltetnél az ideális ciklust és beállításokat alkalmazza.

2022. május 19. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24