Mégis kémkedett a Dell után a HP?

Milkovits Gábor, 2007. május 29. 19:16

A Fortune magazin riportja szerint bizonyítékok támasztják alá Karl Kamb volt HP-alelnök azon vádját, amely szerint a cég kémkedett a rivális Dell üzleti titkainak megszerzése céljából.

A Fortune meg nem nevezett hírforrásra hivatkozik, a Hewlett-Packard részéről pedig nem kommentálták a beszámolót. A Dell részéről ugyanakkor elmondták, hogy komolyan veszik az ügyet, így már korábban is teljes és alapos kivizsgálást kértek a HP-től, eddig azonban nem kaptak visszajelzést. Kamb még januárban fogalmazta meg vádját volt munkaadója ellen, miután az beperelte amiatt, hogy a volt alelnök állítólag illegálisan egy síkképernyős televíziókat gyártó vállalkozást indított, mialatt továbbra is a HP alkalmazottja volt. A Hewlett-Packard mintegy 100 millió dollár kártérítést követel, Kamb azonban január végén ellenpert indított amelyben azt állította, hogy a HP amellett, hogy az ő telefonbeszélgetéseit is lehallgatta, 2002-ben felbérelte Iizuka Kacumi-t, a Dell volt japán elnökét arra, hogy szerezzen információt a cég terveiről a nyomtató-ágazattal kapcsolatban. A HP hivatalosan többször is tagadta a vádakat, amelyeket Kamb helyzetét ismerve valóban szülhetett a csupán a kétségbeesés, ám ha a Fortune értesülése igaznak bizonyul, az teljesen más megvilágításba helyezheti az egész ügyet, beleértve a HP tavalyi megfigyelési botrányát is.

A Hewlett-Packard felső vezetése a cégtől a sajtóhoz kikerült bizalmas anyagok ügyében indított vizsgálatot még tavaly, ez azonban enyhén szólva túlment a törvényes, vagy pláne az etikus kereteken. Egyes hírforrások szerint az igazgatók adatforgalmát és telefonjait részletesen és rendszeresen megfigyelték, emellett pedig legalább kilenc újságíróval szemben is hasonlóan jártak el. Emiatt a cég igazgatótanácsa szeptember 12-én megvonta a bizalmat Patricia Dunn elnöktől, aki ezután le is mondott. Utóda, Mark Hurd tévedésnek, illetve egyszeri elhajlásnak nevezte az esetet, ám ha Kamb vádjai bebizonyosodnának, az komolyan érintené az egyébként kiválóan teljesítő, a PC-piacon vezető helyét újra megszilárdító vállalatot.

Kulcsszavak: Dell +céginfo HP

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az új One UI 6.1 frissítéssel még több Galaxy készüléken válnak elérhetővé a Galaxy AI funkciók

A Samsung Galaxy AI funkciói az új One UI 6.1 frissítéssel a korábbi Samsung Galaxy készülékeken is elérhetővé válnak, hogy még több felhasználó beléphessen az AI mobilok korszakába. A frissítés a Galaxy S23 szériát, az S23 FE, Z Fold5 és Z Flip5 készülékeket, valamint a Tab S9 termékcsaládot is érinti, a frissítés március végén indul. Az eszköz- és felhőalapú AI ötvözésével új lehetőségeket teremt az AI mobilélmények terén, igazodva a nemrégiben bemutatott Galaxy S24 szériához.

2024. február 23. 19:27

A magyar vállalkozónők kevésbé ambiciózusak, mint férfi társaik

A férfi vállalkozók nagyobb hajlandóságot mutatnak a nagyobb és merészebb célok kitűzésére, míg a női vállalkozók többsége kevésbé nagyratörő célokkal is megelégszik – derült ki a Szemléletváltó vállalkozóiszemlélet- és készségfejlesztő mentorprogram kutatásából.

2024. február 23. 16:04

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, magyarul az „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy szerényebb megélhetést adó, alacsonyabb fejlettségű országból egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító országba. Így humán tőkéjüket (tudásukat, képességeiket, kreativitásukat) immáron egy másik gazdaságban kamatoztatják, serkentve ezzel a fogadó ország gazdaságát. Magyarországon a magasan képzettek elvándorlási rátája jelenleg közel 7%.

2024. február 23. 12:59

Kriptobefektetések: minek nevezzelek?

Nagy hírt kavart az amerikai értékpapírfelügyelet (SEC) január 10-i döntése, amelyben engedélyezte egyes, bitcoinon alapuló termékek tőzsdei bevezetését. Az, hogy ez a fecske mennyiben csinál nyarat (azaz a SEC döntését mennyiben fogják követni hasonló jellegű lépések akár az európai, akár az amerikai értékpapírpiacokon) leginkább a részleteken múlik: többek között azon, hogy milyen nevet is aggatunk a kriptovalutákon alapuló termékekre. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

2024. február 23. 11:33

A tervezettnél gyorsabban halad fenntarthatósági céljai megvalósításával a Schneider Electric

Nagyot lépett előre fenntarthatósági célkitűzései teljesítésében a múlt évben a Schneider Electric, ennek köszönhetően a társaság az eredetileg tervezettnél jobban áll vállalásai megvalósításával. A cég több mint 550 millió tonna CO2-kibocsátás elkerülésében segítette ügyfeleit, a csomagolás közel kétharmadánál pedig már kartonpapírral helyettesítették az egyszer használatos műanyagot.

2024. február 23. 10:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07