E-petíció dönthetne a társadalmat érintő kérdésekről

Kiss Ádám Zoltán, 2007. június 7. 07:15

Egy brit képviselő indítványa szerint online petícióval szondázhatnák meg a fajsúlyosabb kérdésekről a társadalom véleményét, ezzel az állampolgárok közvetlenebbül részt vehetnének a politikában.

Az egész világon és így Európában is jellemző a társadalom elfordulása a politikától. Ennek többek közt az lehet az oka, hogy az állampolgárok rettentő messzeségben érzik magukat a mindennapi életüket közvetlenül befolyásoló döntésektől, úgy érzik, képtelenség hallatni hangjukat, így érdektelenné válik a politika. A legtöbb választópolgár egész élete során nem találkozik egyetlen választott képviselőjével sem, így végső soron a demokrácia érdekképviseleti elve csorbul. A közhangulat javítása és az állampolgárok bevonásának célja vezeti a brit David Cameron képviselőt, amikor az online petíciók szerepét szeretné növelni a közéletben. A konzervatív képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az évben mintegy 1,7 millió választó írt alá egy útdíjjal kapcsolatos petíciót, ezzel világosan és gyorsan kifejezve akaratát. A megoldás hátránya, hogy egy bizonyos net-populáció alatt nem képes reprezentálni az egész társadalmat, előnye viszont, hogy a kritikus tömeg elérése után rendkívül gyors és olcsó megoldást kínál a tömeges véleménynyilvánításra. Egyelőre kérdéses, milyen módon sikerül beépíteni az e-petíciókat a nagy hagyományokkal rendelkező brit parlamentáris demokráciába, ám amennyiben sikerrel jár az elképzelés, az iránymutató lehet a többi állam számára is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Atlassian ledobta a cloud-bombát

A nagyvállalatok IT fejlesztéseihez leggyakrabban használt szoftver gyártója elbúcsúzik az “on-premise” termékektől és a jövőben kizárólag a felhőben futó szoftvereit kínálja ügyfeleinek. 

2020. október 26. 12:10

A Samsung a legjobb öt között szerepel az Interbrand 2020-as rangsorában

A Samsung egy helyet előre lépett, és az ötödik helyezést érte el az Interbrand tanácsadócég által készített Best Global Brands 2020 listán. A vállalat története legmagasabb márkaértékével szerepel a listán, a 62,3 milliárd dolláros értékelés az először 2000-ben közétett érték több mint tizenkétszerese.   

2020. október 26. 10:54

Új magyar turisztikai startup indult

A koronavírus által leginkább sújtott iparágban, a turizmusban indult új magyar startup Everguest néven. Céljuk, hogy népszerűsítsék az országunk figyelemreméltó területeit, szállodáit és éttermeit a potenciális vendégek körében. A belföldi és külföldi közönségre egyaránt fókuszáló stratégia a magyar GDP, a szolgáltatásaik külföldre terjesztése pedig az export bevételek növeléséhez járulhat hozzá.

2020. október 26. 09:39

Az IoT jelenti az üzleti siker kulcsát

A Vodafone Business közzétette a globálisan közel 1700 vállalkozás bevonásával készült IoT Spotlight jelentést, melynek keretében azt vizsgálták, hogy a különböző IoT (Internet of Things – Dolgok internete) megoldások miként hatnak a vállalkozások működésére. Az idei riport érdekességét a vizsgált időszak adja, hiszen a világjárvány minden eddiginél jobban próbára teszi a vállalkozásokat, emellett pedig egyértelműen rámutatott a digitalizáció – így az IoT megoldások – szükségességére is. 

2020. október 25. 18:03

Véget vet az irodai időpazarlásnak egy új magyar applikáció

Az irodai dolgozóknak a legtöbb esetben az idő a legnagyobb ellenségük, sokan nem is tudják, hol szivárognak el a munkával töltött hasznos percek a nap folyamán. A Smart Project egy olyan vállalatirányítási rendszer, amely egyedi igények szerint gyorsítja fel az összes munkafolyamatot úgy, hogy az adminisztratív teendőkre fordított idő ezzel fordítottan arányosan csökken. Óvári Zoltán, az új magyar alkalmazás ötletgazdája arról beszélt, hogy fejlesztésük a beosztottaknak, a menedzsereknek és a cégvezetőknek is jelentős segítséget nyújt, hiszen a projekt folyamatait valós időben lehet követni, így az sem fordulhat elő, hogy a költségvetési határértéket túllépjük.

2020. október 25. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás