Bonyodalmak a Telenor keleti részesedéseinél

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 8. 08:54

Hosszabb távon a norvég Telenor távközlési vállalat oroszországi és ukrajnai befektetéseit veszélyeztetheti az orosz Alfa Group befektető csoporttal elmérgesedő veszekedés.

A legújabb: a Telenor beperelte az Alfa Group amerikai vállalatait a New York-i kerületi bíróságon, azzal a panasszal, hogy belső információkkal való visszaélés történt, és az amerikai tőzsdefelügyeletet is félrevezették, amikor az Alfa Group tavaly augusztus és idén május között 9,5 százalékot szerzett az orosz VimpelCom mobilszolgáltatóból, közölték a Telenornál csütörtökön.

A Telenornak 29,9 százaléknyi szavazatra jogosító részesedése van a VimpelComban.

Már március végén közölték, hogy az 56,5 százalékban birtokolt ukrán Kyivstar mobilszolgáltatót december végére visszamenőleg kiveszik a csoportmérlegből, az orosz társtulajdonosokkal állandósult, bírósági ügyekhez is vezető viták miatt, amelyek nehezítik a vállalati adatszolgáltatást. A Kyivstar többi része a Storm befektetési alapé, amely száz százalékban az Alfa Group tulajdona.

A Storm tavaly óta pereskedik, legújabban az ukrán legfelsőbb bíróságon is, mert olyan jogszabály-módosítást szeretne elérni, amely egyenlő képviseletet adna az ukrán részvénytársaságok igazgatótanácsában a kisebbségi és a többségi részvényeseknek. A Telenor az utóbbi időben az ukrán államfőnél, a miniszterelnöknél és a parlament elnökénél is tiltakozott ezek ellen a szerinte példátlan próbálkozások ellen.

Kulcsszavak: +céginfo Telenor

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

MagyarBrands díjat kapott a K&H

Kiemelkedő elismerésben részesült a K&H a legsikeresebb márkákat tizenkét éve díjazó MagyarBrands programban. A szakmai zsűri döntése szerint a K&H a “Kiváló Fogyasztói Márka” kategóriában nyerte el a MagyarBrands díjat.

2021. november 30. 19:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59