Bonyodalmak a Telenor keleti részesedéseinél

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 8. 08:54

Hosszabb távon a norvég Telenor távközlési vállalat oroszországi és ukrajnai befektetéseit veszélyeztetheti az orosz Alfa Group befektető csoporttal elmérgesedő veszekedés.

A legújabb: a Telenor beperelte az Alfa Group amerikai vállalatait a New York-i kerületi bíróságon, azzal a panasszal, hogy belső információkkal való visszaélés történt, és az amerikai tőzsdefelügyeletet is félrevezették, amikor az Alfa Group tavaly augusztus és idén május között 9,5 százalékot szerzett az orosz VimpelCom mobilszolgáltatóból, közölték a Telenornál csütörtökön.

A Telenornak 29,9 százaléknyi szavazatra jogosító részesedése van a VimpelComban.

Már március végén közölték, hogy az 56,5 százalékban birtokolt ukrán Kyivstar mobilszolgáltatót december végére visszamenőleg kiveszik a csoportmérlegből, az orosz társtulajdonosokkal állandósult, bírósági ügyekhez is vezető viták miatt, amelyek nehezítik a vállalati adatszolgáltatást. A Kyivstar többi része a Storm befektetési alapé, amely száz százalékban az Alfa Group tulajdona.

A Storm tavaly óta pereskedik, legújabban az ukrán legfelsőbb bíróságon is, mert olyan jogszabály-módosítást szeretne elérni, amely egyenlő képviseletet adna az ukrán részvénytársaságok igazgatótanácsában a kisebbségi és a többségi részvényeseknek. A Telenor az utóbbi időben az ukrán államfőnél, a miniszterelnöknél és a parlament elnökénél is tiltakozott ezek ellen a szerinte példátlan próbálkozások ellen.

Kulcsszavak: +céginfo Telenor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30