Bonyodalmak a Telenor keleti részesedéseinél

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 8. 08:54

Hosszabb távon a norvég Telenor távközlési vállalat oroszországi és ukrajnai befektetéseit veszélyeztetheti az orosz Alfa Group befektető csoporttal elmérgesedő veszekedés.

A legújabb: a Telenor beperelte az Alfa Group amerikai vállalatait a New York-i kerületi bíróságon, azzal a panasszal, hogy belső információkkal való visszaélés történt, és az amerikai tőzsdefelügyeletet is félrevezették, amikor az Alfa Group tavaly augusztus és idén május között 9,5 százalékot szerzett az orosz VimpelCom mobilszolgáltatóból, közölték a Telenornál csütörtökön.

A Telenornak 29,9 százaléknyi szavazatra jogosító részesedése van a VimpelComban.

Már március végén közölték, hogy az 56,5 százalékban birtokolt ukrán Kyivstar mobilszolgáltatót december végére visszamenőleg kiveszik a csoportmérlegből, az orosz társtulajdonosokkal állandósult, bírósági ügyekhez is vezető viták miatt, amelyek nehezítik a vállalati adatszolgáltatást. A Kyivstar többi része a Storm befektetési alapé, amely száz százalékban az Alfa Group tulajdona.

A Storm tavaly óta pereskedik, legújabban az ukrán legfelsőbb bíróságon is, mert olyan jogszabály-módosítást szeretne elérni, amely egyenlő képviseletet adna az ukrán részvénytársaságok igazgatótanácsában a kisebbségi és a többségi részvényeseknek. A Telenor az utóbbi időben az ukrán államfőnél, a miniszterelnöknél és a parlament elnökénél is tiltakozott ezek ellen a szerinte példátlan próbálkozások ellen.

Kulcsszavak: +céginfo Telenor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05