Egészséget, életminőséget segítő ambiens rendszerek

Kovács Attila, 2007. június 22. 08:05

Ambiens rendszerekkel segített életvitel a gyakorlatban (AmDemo 2007) címmel tartottak tegnap bemutatóval, előadásokkal egybekötött rendezvényt a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) Neumann János Informatikai Főiskolai Karán. Az esemény része volt az Nemann János Számítógép-tudományi Társaság Digitális Esélyegyenlőség országos programjának, amelynek célja olyan jelentős kezdeményezések és fejlesztések felkarolása és népszerűsítése, amelyek révén a lakosság széles köréhez életminőséget javító tudás, eszközök, illetve szolgáltatások juthatnak el.

Az előadásokat, bemutatókat megelőző sajtótájékoztatón a szervezők (NJSZT, BMF, Szegedi Tudományegyetem, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány) képviselői jelenlétében kaptak az újságírók információt az ambiens rendszerekről, a velük kapcsolatos hazai kutatásokról, az érintett célcsoportokról, az ambiens rendszrekkel segített életvitel kérdéseiről szóló, EU-s kezdeményezésű nemzetközi programról, valamint arról, hol tart ma ez ügyben az Európai Unió és milyen kezdeményezések vannak Magyarországon (Evita, E-életvitel programok stb.). A témakör fontosságát mutatja, hogy az Európai Unió tagországai és az Európai Bizottság közös programot kezdeményeztek az ambiens rendszerekkel segített életvitel területén. A programhoz Magyarország is csatlakozik. 2007. június 14-én jelentették be Brüsszelben a program hivatalos indulását.

A sajtótájékoztató résztvevőit Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója, Péceli Gábor, az NJSZT elnöke és Hanák Péter, az NJSZT alelnöke tájékoztatták.Bár több értelmezést is lehet adni az ambiens szóra (szórt, szétszórt, környezeti, környezettel kapcsolatos, ambiens intelligencia = háttérben lévő intelligencia), a szakemberek az ambiens rendszereknek nevezik azokat a beágyazott rendszereket, amelyek az emberi (pl. otthoni vagy munkahelyi) környezet részévé válva, elsősorban az életvitel és az életminőség szolgálatában állnak. Ennek megfelelően az ambiens rendszerek legfőbb tulajdonsága az emberközpontúság, mégpedig úgy, hogy a működésük a lehető legkevesebb terhet jelentse azoknak (pl. idős embereknek), akiknek az érdekében létrehozták őket. Az EU-s program indulása 2008-ban várható, itthon szeptember 20-i határidővel dolgoztat ki a GKM Magyarország részvételével kapcsolatban egy háttértanulmányt, októberben Sárospatakon rendezik meg a beágyazott és ambiens rendszerek konferenciáját, ezt követi december 11-én a digitális esélyegyenlőségről szóló konferencia.
 
A rendezvényen olyan magyar fejlesztésű eszközöket, megoldásokat mutattak be, amelyek mindennapi életvitelünket hivatottak segíteni. Az előadás-sorozat lehetőséget nyújtott a beágyazott informatikai rendszerek területén dolgozó magyarországi kutatóknak, fejlesztőknek, alkalmazóknak és szolgáltatóknak a bemutatkozásra, valamint kapcsolatteremtésre egymással, leendő felhasználóikkal és más érdeklődőkkel. A résztvevők a helyszínen működés közben tekinthették meg az egészségügyi informatika néhány új vívmányát. Az előadásokban közzétett eredményeket is figyelembe veszik a Magyarország részvételét célzó tanulmányban. Néhány előadástéma: újfajta jelzőrendszeres házi segítségnyújtás; mobil otthoni egészségfelügyeleti rendszer; mobil EKG monitorozó alkalmazás; gépi beszédfunkciókkal kiegészített mobiltelefon ultrahangos helymeghatározó rendszer, intelligens otthonok szenzor és mobil hálózati alkalmazásai stb.  

Kulcsszavak: NJSZT egészségügy

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Terméktervezési díjat nyertek a Qnap NAS-ai

Egy mezőnyben, ami több mint 20 000 nevezést számlált 60 országból, a QNAP Thunderbolt 4 NAS-ai, a TBS-h574TX és TVS-h874T elnyerték a Red Dot Award: 2024-es terméktervezési díjat. A TBS-h574TX Thunderbolt 4 all-flash NASbookot filmes rendszerekhez, kis stúdióknak, kis méretű videógyártással foglalkozó csapatoknak, valamint kis- és otthoni irodai felhasználóknak tervezték. Az Intel Core i9 16-magos/i7 12-magos processzorral felszerelt TVS-h874T Thunderbolt 4 NAS egy nagyszerű társ kreatív tehetségeknek. A szakmai ítészekből álló Red Dot zsűri különlegességként ismerte el a TBS-h574TX-et és a TVS-h874T-t, igazolva kiváló minőségű dizájnjukat.

2024. június 26. 16:06

A Philips Monitors bejelenti legújabb 49 hüvelykes professzionális kijelzőjét

Az új Philips monitor kombinálja termelékenységet a csatlakoztathatósággal, így ideális eszköz a professzionális munkakörnyezetekben.
A Philips 49B2U6903CH egy csomó olyan új funkciót hoz magával, amelyek segítik az együttműködést a modern digitális munkahelyen: Nagy 48,8 hüvelykes /124 cm-es képernyő, 5120 x 1440 DQHD felbontás, nagyteljesítményű webkamera és még sok egyéb. 

2024. június 26. 14:31

A CIO perspektíva: backstage-ből a nagyszínpadra

Jelentősen felértékelődött a technológiai vezetők szerepe az elmúlt években: a Deloitte által megkérdezett CIO-k mintegy kétharmada a korábbi rutintól eltérően már közvetlenül a vezérigazgatónak jelent. A Deloitte CIO Programja a nagyvállalatok technológiai vezetőinek véleményét mérte fel rövid távú prioritásaikról, teljesítményükről és a napjaink legsürgetőbb üzleti problémáinak megoldásához szükséges képességeikről.

2024. június 26. 12:59

A HONOR 200 Pro elérte a DXOMARK csúcskategóriás rangsorának első helyét

A HONOR bejelentette, hogy a frissen megjelent HONOR 200 Pro elnyerte a telefonokról független méréseket és értékeléseket végző DXOMARK elismerését. Az okostelefonok csúcskategóriás rangsorában a HONOR 200 Pro az első helyet szerezte meg, a készülék így remekül szemlélteti a HONOR rendíthetetlen elkötelezettségét az emberközpontú technológia iránt. A HONOR 200 Pro a tekintélyes Gold Display Label és Eye Comfort Label díjakat is elnyerte, amelyek a kiemelkedő kijelzőminőséget és a szemkényelmi funkciókat ismerik el. 

2024. június 26. 11:35

Már a rendszergazdák is tehetnek a tudatos energiafelhasználásért!

Az Eaton Intelligent Power Manager szoftver legújabb verziójának kíméletes leállítás funkciójával a vállalatok innovatív módon csökkenthetik az energiafogyasztásukat a csúcsidőn kívüli órákban. Ezzel a gyártó a rendszergazdák kezébe adja a megoldást, amellyel nagyban hozzájárulhatnak az energiafogyasztás csökkentéséhez, ha a szerverek és a virtuális infrastruktúra kíméletes leállítását az üzemen kívüli órákra, például éjszakára és hétvégére ütemezik, és a rendszereket csak akkor indítják újra, amikor arra szükség van.

2024. június 26. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40