A Western Digital 1 milliárd dollárért megveszi a Komag alkatrészgyártót

Milkovits Gábor, 2007. július 1. 19:54

A merevlemezipar konszolidációjának újabb jeleként a Western Digital bejelentette, hogy 1 milliárd dollár körüli összegért felvásárolja a winchesterek vékonyfilm-adatrögzítő rétegét gyártó Komag céget.

A valaha a számítógépes hardverágazat egyik fejőstehenének számító merevlemez-iparág mára a nagyon alacsonyra zuhant árak miatt csak nagy eladási mennyiségek esetén termel megfelelő profitot, így egymást érik a felvásárlások. Az utóbbi időben a legjelentősebb ilyen lépés az volt, amikor a piacvezető Seagate tavaly közel 2 milliárd dollárért megvette a Maxtort, a kevés még működő merevlemezgyártó egyikét. A Western Digital-nak sem a mostani az első felvásárlása, a vállalat ugyanis négy évvel ezelőtt vette meg a szintén alkatrészeket, konkrétan a merevlemezes meghajtók mechanikus olvasófejeit gyártó Read-Rite nevű céget.

A merevlemezes meghajtókat, vagy más néven winchestereket a ’70-es években találták fel az IBM mérnökei, és mindmáig a személyi számítógépek elsődleges adattároló eszközeinek számítanak. Az IBM 2003-ban eladta ezt az üzletágát a Hitachi-nak, amely szintén sokoldalú elektronikai gyártóprofillal rendelkezik. Ez azonban már nem mondható el sem a Western Digital-ról, sem a Seagate-ről, így ezeknek a cégeknek különösen nagy kihívást jelent mind a piacot sújtó árverseny, mind pedig a flashmemória által hosszabb távon támasztott konkurencia.

Kulcsszavak: Western Digital +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Csökkenő profitvárakozások az e-autóiparban

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, változnak a fogyasztói elvárások, a döntéshozók pedig a következő években is nehézségekre számítanak a nyersanyag-ellátásban. Egyebek mellett ezt állapítja meg az autóipari vezetők körében a KPMG által elvégzett felmérés, a 24. Annual Global Automotive Executive Survey. 

2024. február 29. 20:17

Kell-e félteni a munkánkat az AI-tól?

Bár a világban egyre többen használják munkájuk során a mesterséges intelligenciát (AI), Magyarországon a felsővezetők közel fele még nem látja tisztán felhasználásának lehetőségeit, igaz, ugyanennyien nyitottak is az alkalmazására. Egyelőre semmi konkrét jel nem utal arra, hogy elveszi a munkánkat a mesterséges intelligencia – bár a hazai vállalatoknak még nincs egyöntetű válasza arra, hogy milyen hatással lesz az AI a munkaerőpiacra. A Randstad egyik globális kutatása szerint azonban a munkavállalóknak határozottabb véleményük van: több mint felük az AI előnyeit látja, közel felük izgatott a mesterséges intelligenciában rejlő munkahelyi lehetőségeket illetően.

2024. február 29. 18:59

A GreenGo a külső kerületekben és az agglomerációban erősít

Az autómegosztók sikerének és népszerűségének egyik kulcsa, hogy a felhasználók számára elérhető-e a szolgáltatás mindennapi életük fontos helyszínei közelében. A szolgáltatási terület bővíthetőségének korlátait a GreenGo most Külső Zónák megnyitásával bontotta le, megnyitva a bérlés lehetőségét Csepeltől Budafokig, egyben segítve az agglomerációs városok fenntarthatósági törekvéseit is.

2024. február 29. 17:30

Az ABB energiagazdálkodási megoldást vezet be az ivóvíz- és szennyvízágazatban

Az ABB bevezette az ABB Ability OPTIMAX energiagazdálkodási megoldását az ivóvíz- és szennyvízágazat számára, melynek segítségével az üzemeltetők meghatározhatják a telephelyeken belüli elkerülhető energiaveszteségeket. A digitális optimalizáló eszköz több eszköz összehangolt vezérlésével, valamint az adatok és a folyamatok láthatóságával csökkentheti az energiafelhasználást és az energiaköltségeket.

2024. február 29. 12:59

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30