A Magyar Szabadalmi Hivatal Linuxra állt át

forrás Prim Online, 2007. szeptember 4. 10:10

A Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) a Novell Magyarország által biztosított termékek és szolgáltatások segítségével irodai informatikai infrastruktúráját Linux alapú Open Enterprise Server alapú clusterre állította át.

A 2006-ban elindult projekt célja a nyílt forráskódú technológiák előnyeinek kihasználásával egy biztonságos, nagyteljesítményű informatikai rendszer megteremtése volt. A nyílt forráskódú szoftverek, és a ráépülő megoldások jelentős európai térnyerését mutatja az is, hogy az elmúlt években az Európai Unió tagállamainak meghatározó vállalatai és kormányzati intézményei tértek át a nyílt forráskódú megoldások használatára. Az Európai Bizottság januárban kiadott jelentése szerint például 2010-re az Európai Unió összes IT szolgáltatásának 32%-a nyílt forráskódú szoftverekre fog épülni. A jelentés készítői szerint a nyílt forráskódú szoftverek használata jó esélyt biztosít arra, hogy az európai gazdaság 2010-re világszinten az egyik legversenyképesebb gazdasággá váljon. Az MSZH-ban 2007. februárja óta üzemelő új rendszer egyszerűbb, átláthatóbb és nagyobb rendelkezésre állást biztosít. A projekt kivitelezésével egyidőben megtörtént az üzemeltető személyzet átképzése is. A projekt keretében az MSZH számos új nyílt forráskódú technológiára épülő alkalmazást is bevezetett, többek között az KET szerinti elektronikus ügyintézést lehetővé tevő rendszer is SUSE Linux Enterprise 10 szerveren fut.

„A 90-es évek közepe óta használunk Novell termékeket, 2002 óta pedig a Novell Magyarország munkatársai műszaki támogatást is biztosítanak számunkra. A most megvalósított rendszer egy hosszú előkészítő munka eredményeképpen került bevezetésre, melynek átadásával a Hivatal dolgozói egy hatékonyan üzemeltethető informatikai háttérrendszer segítségével végezhetik napi munkájukat – mondta Juhász Miklós, az MSZH főosztályvezetője. „További nyílt forráskódú technológiák bevezetését is tervezzük mind szerver, mind desktop oldalon, valamint a jövőben egyedi alkalmazásfejlesztéseink platformja is a Linux lesz. Ettől a lépéstől az informatikai költségek további csökkenését várjuk”– tette hozzá Juhász Miklós.

2006-ban a Novell Magyarország munkatársai a Hivatal informatikai vezetőivel közösen tanulmányt készítettek a költséghatékony nyílt forráskódú technológiák hivatalban történő alkalmazásáról. A tanulmány készítése során a kliens és a szerver oldali megoldások mellett felmérték az alkalmazás oldali területeket is. A tanulmány eredményeképpen több projekt – köztük a tisztán Linux kernel alapú cluster bevezetése – indult el. A 2006-ban indult projekt célja a NetWare alapú cluster átállítása volt Linux kerneles Open Enterprise Server alapú clusterre. Az Open Enterprise Serverre történő frissítéssel a Hivatal kihasználhatja a nyílt forráskódú világ előnyeit, hiszen ez az egyetlen Linux kiszolgáló, amely minden NetWare szolgáltatást támogat és így rendkívül egyszerűen illeszthető be egy NetWare hálózatba. Emellett a Linux kerneles Open Enterprise Server kiváló alkalmazásszerver is, amit az MSZH a webes levelezés és egy JAVA alkalmazás futtatása során használ. A több mint egyéves előkészítő munka során minden egyes komponenst tesztelték a Novell munkatársai. A projekt eredményeképpen 2007 februárjától egy tisztán Linux alapú Open Enterprise Server alapú cluster biztosítja a Hivatal teljes irodai informatikai szolgáltatásait. A projekt kivitelezésével egyidőben megtörtént az üzemeltető személyzet átképzése is. A 2007. januárjában üzembe állított, KET szerinti elektronikus ügyintézést lehetővé tevő rendszer is LINUX alapokon, JAVA környezetben, nyílt forráskódú komponensekkel támogatja az Interneten keresztüli rugalmas hivatali ügyintézést. A rendszer üzembe állításához kizárólag a SUSE Linux Enterprise Server 10 beszerzése jelentett licenc költséget, minden további alapkomponenshez ingyenesen jutott hozzá a Hivatal. Így a beruházásra fordított keret szinte teljes egészét a szolgáltatások magas színvonalú kiépítésére fordíthatták.

„A versenyképesség ma kiemelt szerepet játszik az  Európai Unió tagállamaiban is, melyet alátámaszt az is, hogy egyre több vállalati és kormányzati intézmény tér át a nyílt forráskódú megoldások használatára kihasználva azok előnyeit. Kutatók szerint az Európai Unió nyílt forráskódú szoftverekre (FLOSS – Free/Libre and Open Source Software) fordított beruházásainak megduplázása a teljes EU GDP 0,1 %-os éves növekedését eredményezi. Ez több mint 10 milliárd Euró megtakarítást jelent évente az Európai Unió számára. Az, hogy a Magyar Szabadalmi Hivatal is Linux alapra helyezte át teljes irodai informatikai infrastruktúráját ismét nagy előrelépés azon az úton, hogy a Novell Linux vezető szerepet töltsön be a szerver-operációs rendszerek piacán” – mondta el Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. „Egy informatikai rendszer költségét alapvetően az operációs rendszer határozza meg, hiszen befolyásolja a rendszer üzemeltetését, biztonságát, megbízhatóságát, folyamatos rendelkezésre állásának biztosítását. Az MSZH-nál bevezetésre került Linux kernel alapú Open Enterprise Server biztonságos, kiváló rendelkezésre állású megoldás, amely lehetőséget teremt a Hivatal számára, hogy teljes mértékben kihasználja a nyílt forráskódú szoftverek előnyeit” – tette hozzá Szittya Tamás.

A Magyar Szabadalmi Hivatalban alkalmazott Novell installációk

Az MSZH több mint 10 éve használja a Novell megoldásait. 2003-ban a Hivatal egy konszolidációs projekt keretében egységes Novell alapú informatikai infrastruktúrát épített ki. Ennek keretében a Novell legfejlettebb hálózati megoldásait beépítő rendszer került kialakításra, amely biztos alapot nyújt az informatikai felügyelethez, és hatékonyan támogatja a Hivatal munkáját. Első lépésként egy egységes eDirectory címtár bevezetésére került sor, mellyel a felhasználói adminisztráció lényegesen egyszerűbbé vált. A fájl és nyomtató szolgáltatás Novell NetWare, az egységes munkaállomás felügyelet pedig a Novell ZENworks segítségével valósult meg. 2005-ben megtörtént a régi levelező rendszer migrálása is a Novell csoportmunka-támogató szoftverére, a Novell GroupWise-ra. A projekt befejező fázisában az összes szolgáltatás egy cluster szerverre került át a Novell Cluster Services segítségével.

A Hivatal további tervei között szerepel a szerver oldali operációs rendszerek területén az egységesítés. Ennek részeként a jelenlegi Linux disztribúció, illetve a UNIX operációs rendszeren futó nagyobb alkalmazások is egységes SUSE Linux Enterprise Server 10 platformra kerülnek majd át. Kliens oldalon már folyik az OpenOffice.org és a SUSE Linux Enterprise Desktop tesztelése.

Kulcsszavak: Novell Novell-hu Linux

linux ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Watson ereiben "Linux vér" folyt

A Watson – egy IBM által kifejlesztett szuperszámítógép – a „Jeopardy!” című, a magyarországi „Mindent vagy semmit” vetélkedőhöz hasonló televíziós kvízműsorban mutatta be képességeit a két korábbi bajnok, Ken Jennings és Brad Rutter ellen. Az összecsapás egy kétnapos bajnokság keretében zajlott, amelyet február 14. és 16. között sugároztak. A játék a Watson győzelmével zárult, az egymillió dolláros főnyereményt jótékony célra ajánlotta fel az IBM.

2011. február 20. 11:03

Altató - linuxban

Mit csinál a programozó, ha rábízzák a pár hetes gyermeke altatását? Végiggondolja a feladat lépéseit, kitalálja az algoritmust, és megírja a programot, mely bármikor, bármelyik gyereknél, korlátlan ideig futtatható. És közben a papa nyugodtan nézheti a meccset, vagy írhatja az újabb szoftvert!  (Legújabb videó-hírünkről a programutasítások is leleshetőek: http://video.prim.hu/video/altato-8211-linux-nyelven

2011. január 20. 12:55

Beszélő Linux (BeLin) látássérülteknek

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány évek óta fontos feladatának tekinti az esélyegyenlőség biztosítását az info-kommunikáció terén.

2010. május 17. 20:01

Kétezer nyílt forráskódú alkalmazás a közszektor számára

Az Európai Unió Open Source Observatory and Repository (az Európai Unió Nyílt Forráskódú Obszervatóriuma és Tárháza; OSOR.eu) mára a közigazgatás számára már több mint kétezer ingyenes és nyílt forráskódú alkalmazáshoz enged hozzáférést. Hamarosan magyar szoftverek is bekerülnek az OSOR tárházába.

2010. február 5. 16:43

Új, ingyenes openSUSE kezdőknek és haladóknak

Megjelent az openSUSE 11.2 legújabb kiadása. Az openSUSE 11.2 változata egy év fejlesztési munkáját, illetve a Firefox, az OpenOffice.org, a GNOME, a KDE és több mint 1000 nyílt forráskódú alkalmazás új változatát tartalmazza. Az openSUSE biztonságos és stabil Linux-alapú operációs rendszer, amely egyszerűen használható, és minden fontos komponenst tartalmaz, amire szükség lehet az asztali számítógépeken vagy a kiszolgálókon.

2009. november 30. 17:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59