Már 200 dollár a "százdolláros" laptop, Uruguay az első hivatalos megrendelő

Milkovits Gábor, 2007. október 30. 18:19

Az OLPC Alapítvány már 200 dollárért hirdeti weboldalán az eredetileg százdollárosnak szánt laptopot, ugyanakkor Uruguay képében végre színre lépett az első hivatalos megrendelő.

Miközben alig két hete az alapítvány megerősítette, hogy a szegényebb országok gyermekeinek szánt XO laptop ára elérheti a 188 dollárt, az OLPC honlapján már 200 dollárért hirdetik tízezres tételben a masinát. A gyártás az információk szerint novemberben indul majd Kínában, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy máris működőképes készülékek rendelhetők-e, mivel a laptop Linux-alapú operációs rendszere a hivatalos menetrend szerint csak december 7-ére készül el végleges formájában. A zűrzavart fokozza, hogy George Snell szóvivő egyelőre nem volt hajlandó megmondani, mennyibe kerül majd ténylegesen az XO a hivatalos forgalmazás megkezdésekor.

Pozitív fejlemény viszont, hogy azok után, hogy számtalan fejlődő ország politikusai látványos gesztusértékű tárgyalásokat folytattak az ötletgazda Nicholas Negroponte-val, és szóban el is kötelezték magukat a kezdeményezés mellett, most végre Uruguay valóban hivatalos megrendelést nyújtott át százezer laptopra. A gépek a program keretében 6-12 év közötti iskolások tulajdonába kerülnek, és az ország 19 közigazgatási körzetéből 8 vagy 9 körzet gyermekeihez jutnak el első körben. Az uruguayi kormány elkötelezte magát amellett, hogy a későbbiekben további 300 000 laptopot rendel, amivel az ország teljes említett korosztályát elláthatják majd egy-egy XO laptoppal.

Az első valói megrendelés mindenképpen pozitív fejlemény az évek óta húzódó projekt történetében, előzetes számítások szerint azonban az életképes működéshez legalább 3 milliós megrendelésre volna szükség. E nélkül ugyanis megtörténhet, hogy a gyártási költségek a csökkenés helyett még feljebb kúsznak, a magasabb ár pedig visszatarthatja főleg a legszegényebb és ezért leginkább rászoruló országok kormányait a vásárlástól. Az XO-t kifejezetten az elmaradott térségekben való használatra tervezték, így akkumulátora egy forgókarral áramforrás nélkül is feltölthető, a sérülékeny merevlemez helyett flashmemóriát tartalmaz, sokoldalú vezeték nélküli hálózati kapcsolattal rendelkezik, és az energiatakarékosság valamint a trópusi fényviszonyok miatt képernyője közvetlen napfényben színesről automatikusan fekete-fehérre vált. Az OLPC kezdeményezés hatására több technológiai cég hasonló projektekbe kezdett, majd nemrég az egy ilyet szintén elindító Intel, illetve a Microsoft is az OLPC támogatása mellett kötelezte el magát. Elképzelhető tehát, hogy a következő generációs XO Intel processzorral és opcionálisan Windows operációs rendszerrel is működik majd.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Komplex önvédelmi program ifjú netezőknek

2020 elején indul egy speciális módszertant alkalmazó, online védekezési képességeket és készségeket fejlesztő e-lerning alapu tréning gyerekeknek. A hivatásos testőrképzés szakmai alapjaira épülő program nem csupán tartalmában, de oktatási módszertanában is teljesen újnak számít. Ez az első alkalom, hogy egy ilyen összetett önvédelmi program elérhetővé válik a civil szférában, családok, átlagemberek számára. A képzés a támadások pszichológiai, jogi, egészségügyi és fizikai jellmezőinek a hatékony elsajátítására épül. A program kiemelt figyelmet fordít a tinik biztonságos közösségi média használatára. 

2019. szeptember 19. 20:48

Nemzetközi karrierépítés a MOL segítségével

Idén szeptemberben 113-an kezdhették el nemzetközi karrierjüket építeni a Upstream (17), a Downstream (53), az Innovatív Üzletágak és Szolgáltatások (30) valamint a Funkcionális szolgáltatások területein a MOL-csoport friss diplomások számára meghirdetett Growww programjában. A program teljes ideje alatt mentorok segítik a pályakezdőket a vállalati környezetbe való gyorsabb beilleszkedés és a hatékonyabb munkavégzés érdekében. Az indulás óta a Growww programnak köszönhetően 2300 tehetséges fiatal helyezkedett el a vállalatnál a világ minden tájáról, kiemelkedő, több mint 80 %-os megtartási aránnyal. 

2019. szeptember 19. 16:46

Építsd újra a világot LEGÓ-ból

A LEGO Csoport és Mark Ronson zenész útjára indították az Építsd Újra a Világot kampányt, amellyel céljuk, hogy a következő generációk kreativitását fejlesszék. 

2019. szeptember 19. 13:01

Elektronikusan is gyűjthető lenne a kopogtatócédula

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 18. 10:29

Tervezés alatt a jövő előadóterme

Digitálisan jegyzetelhető előadások, otthon is visszanézhető és értékelhető tananyag, interaktív táblák, interaktív előadások, integrált rendszerek – ezeket kínálja a diákoknak a jövő digitális előadóterme. A felsőoktatás új típusú, digitális rendszere jön létre az AV-Control Kft. kutatás-fejlesztési projektjének köszönhetően, amely egységesíti és tudományosan validálja a világszerte használt különféle megoldásokat.

2019. szeptember 17. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás