Norvégia az ODF formátumot támogatja

Milkovits Gábor, 2007. december 23. 07:38

A norvég kormány olyan döntést hozott, amelynek értelmében 2009-ig minden hivatalos szerv köteles a weboldalán található információkat a HTML mellett PDF és ODF formátumokban is hozzáférhetővé tenni.

A rendelkezés egész pontosan azt mondja ki, hogy az elsődleges HTML mellett a nyomtatandó dokumentumok PDF, a felhasználók által kitöltésre vagy módosításra kerülők pedig ODF formátumúak legyenek. Heidi Grande Røys norvég informatikai miniszter azzal indokolta a lépést, hogy azáltal nagyobb és egészségesebb versenyt támaszthatnak az irodai programcsomagokat kínáló cégek között. Emellett ugyanakkor nyilvánvaló, hogy az ország közigazgatása jelentős összegeket spórolhat azon, ha az Open Document formátumot kezelő nyílt forráskódú, és emiatt alapváltozatban ingyenes vagy igen olcsó szoftverek használatát támogatja az egyébként leginkább elterjedt Microsoft Office helyett.

A nyílt forráskódokat népszerűsítő és alkalmazó társaságok legutóbbi sikereként a múlt héten a holland kormány jelentette be, hogy 2008 áprilisáig az ország teljes közigazgatásában bevezetik a nyílt forráskódon alapuló szoftverek preferált párhuzamos használatát. A határozat fontos előírása, hogy az adminisztratív szerveknek minden esetben a nyílt forráskódú alkalmazásokat – azaz például a Linux operációs rendszert vagy az Open Office irodai szoftvercsomagot – kell előnyben részesíteniük a fejlesztők által levédetett, drágább termékekkel szemben, illetve ez utóbbiak használatát külön meg kell majd indokolniuk

Kulcsszavak: ODF pdf HTML

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50