Bankkártyákról mindenkinek - új online MNB kiadvány

MTI Sajtóadatbank, 2008. január 18. 10:02

"Pénzforgalomról mindenkinek" címmel új online tájékoztató sorozatot indított a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelynek első része a bankkártyákról szól - jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón Bartha Lajos, az MNB pénzforgalomért és értékpapír-elszámolásért felelős igazgatója.

Bartha Lajos elmondta: ezután félévente új ismeretterjesztő online kiadványokkal jelentkezik a jegybank. A következő kiadvány az átutalásokról szól, azt követően pedig a beszedésekkel, az elektronikus fizetési eszközökkel (internetes bankolás, mobilfizetés) és az értékpapír-elszámolásokkal kapcsolatos ismereteket szeretnék bővíteni.

Az MNB adatai szerint Magyarországon 2007 végén 8,5 millió bankkártya volt, a kártyákkal bonyolított forgalom tavaly elérte a 6.500 milliárd forintot. A tájékoztató anyag azért készült, hogy elősegítse a biztonságos kártyahasználatot, hasznos információkat nyújtva a kártyabirtokosoknak és a kereskedőknek egyaránt.

A www.mnb.hu honlapon, a Pénzforgalom/Kiadványok menüpont alatt található kiadvány 58 kérdést és választ tartalmaz, témánként hat fejezetben.

A kiadványból egyebek mellett megtudható, mi a különbség az előre fizetett, a betéti, a hitel- és a terhelési kártya között, s mit jelent a bankkártya aktiválása. Kiderül belőle az is, hogyan számítják ki a hitelkártyáknál a hitel kamatát, mit jelent a kamatmentes hitelperiódus, milyen árfolyamon számolják el a külföldi tranzakciókat vagy például mi a teendő a kártya elvesztése, ellopása esetén. A kereskedők egyebek mellett megtudhatják, milyen költségekkel és előnyökkel jár számukra a bankkártya-elfogadás, hogyan juthatnak POS-berendezéshez, s mi a teendő, ha meghibásodik.

A kiadványt összeállító Keszy-Harmath Éva, az MNB fizetési rendszer szakértője felhívta a figyelmet: a jogosulatlan kártyahasználat miatt a bejelentést megelőzően bekövetkezett kárt a kártyabirtokos legfeljebb 45 ezer forintig viseli, az ezen felüli összeg a kibocsátó vesztesége. Amennyiben pedig a kártyát annak fizikai jelenléte (postai, elektronikus, internetes fizetések) vagy elektronikus azonosítás nélkül használják (az elfogadóhelyen kézi nyomtató üzemel), a visszaélésből eredő teljes kár a kibocsátót terheli.

Abban az esetben, ha a kártyával olyan műveletet hajtanak végre, amely nem a kártyabirtokos megbízásán alapul (például hamisított kártyával végrehajtott műveletek), a teljes kárt a kibocsátó viseli, s a kárösszeg ebben az esetben magában foglalja a kamatot is. A kibocsátó nem háríthatja át a kártyabirtokosra azt a kárt sem, amely a bankkártya kártyabirtokoshoz történő eljuttatása során keletkezik, így például, ha a kártyát a kézbesítés során ellopják és jogosulatlanul használják.

Számos hasznos információval szolgál a kiadvány a bankkártyák külföldön történő használatával kapcsolatban is. Mint Keszy-Harmath Éva elmondta, amennyiben a külföldi vásárlás valamint a bankok közötti elszámolás pénzneme megegyezik a kártya mögött álló számla pénznemével (például mindhárom EUR), a vásárlási bizonylaton szereplő összeget terhelik a számlára. Ha azonban a vásárlás pénzneme például CHF, az elszámolásé pedig EUR, a CHF-ről EUR-ra való konverzióra a nemzetközi kártyatársaság által alkalmazott árfolyamon, az EUR-ról HUF-ra való konverzió pedig a kártyát kibocsátó bank által alkalmazott árfolyamon történik.

A kibocsátó általában saját eladási árfolyamán számítja ki a számlára terhelt összeg értékét, amelynél mindig az elszámolás devizanemét (EUR vagy USD) tekinti kiindulópontnak. Mivel az eladási árfolyam árfolyamrést tartalmaz, mindig kedvezőtlenebb, mint a bankközi árfolyam. A kártyaműveletek árrése kibocsátónként erősen különböző.

Külföldi vásárlás esetén egyre gyakrabban lehet találkozni a helyszíni konverzióval, amikor a kereskedő saját árfolyamán felajánlja a forintban való fizetést, s a vásárlási bizonylaton is a forint összeg jelenik meg (ez Spanyolországban gyakori). Ez azonban nem jelenti azt, hogy a számlánkat is ugyanezzel a forintösszeggel terhelik meg - hívta fel a figyelmet a szakértő -, a nemzetközi kártyatársaságok ugyanis az összeget ugyanúgy átszámítják az elszámolás pénznemére, mintha helyi valutában fizettünk volna.

Az ATM-ből történő készpénzfelvétel során is előfordulhat, hogy a kiadott bizonylaton a felvett valuta forintra átszámított értéke szerepel, ilyenkor a kártyabirtokos választhat, hogy kéri-e a helyszíni konverziót. Mivel a kibocsátók egy része a bizonylaton szereplő forintösszeggel terheli meg a kártyabirtokos számláját, mások pedig a nemzetközi elszámolás pénznemében meghatározott összeget konvertálják vissza forintra, külföldi utazás előtt célszerű tájékozódni arról, hogy a kibocsátó milyen eljárást követ.

Bartha Lajos elmondta: az MNB várhatóan még az első félévben tanulmányt jelentet meg az interchange díjról. Ennek mértéke mostanában nagy vitákat vált ki, az Európai Bizottság is foglalkozik vele. Az interchange díj az igazgató szerint várhatóan csökkenni fog, ami maga után vonja majd a kereskedői jutalék mérséklődését is.

A kereskedőket a bankkártya-elfogadás kapcsán kétféle költség terheli: a POS terminálok telepítésének és üzemeltetésének költsége valamint a fizetési műveletek után felszámított jutalék. Az utóbbi mértéke Magyarországon 2-4 százalék - jóval magasabb az EU-átlagnál -, pontos mértéke a kereskedő és bank közötti megegyezés tárgya (mértékét befolyásolja a várható kártyás forgalom, az iparág, az elfogadott kártya típusa).

Az interchange díj - más néven bankközi jutalék - a kereskedő által fizetendő jutalék 80 százalékát teszi ki, és a kártyát kibocsátó bank kapja a kártyaművelettel kapcsolatos kibocsátói költségek fedezésére. A kereskedői jutalék 20 százaléka a kereskedő számlavezetőjét illeti.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB energiagazdálkodási megoldást vezet be az ivóvíz- és szennyvízágazatban

Az ABB bevezette az ABB Ability OPTIMAX energiagazdálkodási megoldását az ivóvíz- és szennyvízágazat számára, melynek segítségével az üzemeltetők meghatározhatják a telephelyeken belüli elkerülhető energiaveszteségeket. A digitális optimalizáló eszköz több eszköz összehangolt vezérlésével, valamint az adatok és a folyamatok láthatóságával csökkentheti az energiafelhasználást és az energiaköltségeket.

2024. február 29. 12:59

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30