Új Nokia-prioritások: energiatakarékosság, klímavédelem, szerzői jogok védelme

Kovács Attila, 2008. február 11. 10:02

WWF szervezet Klímavédők elnevezésű programjához csatlakozva, a Nokia ígéretet tett, hogy vállalatszerte fokozza energiahatékonyságát és csökkenti széndioxid-kibocsátását.

A finn óriás egy sor energiatakarékossági intézkedést kíván bevezetni, amelyek között a készenlétben álló mobiltöltők által felhasznált energiamennyiség felére csökkentése, 2010-ig a vállalati egységek felénél környezetbarát módon nyert villamos energia használata, valamint 2012-ig a vállalat teljes energiafelhasználásának 6 százalékkal való csökkentése szerepel. A WWF Klímavédők programja keretében vállalt Nokia-célkitűzések három területet ölelnek fel.

1. A termékek hatékony energiafelhasználása

A használatban lévő mobiltelefonok által felvett energia közel kétharmada elvész, ha a telefont teljesen feltöltjük, majd lecsatlakoztatjuk, de a töltőt a konnektorban hagyjuk. Az elmúlt kilenc évben a Nokia közel 50 százalékkal csökkentette a töltői által az ilyen töltés nélküli állapotban átlagosan felvett energiamennyiséget, a legjobb Nokia töltő energiafelhasználása pedig csupán tizede a leggyakrabban használt töltőkének. A Nokia 2010-ig további 50 százalékkal kívánja csökkenteni a telefonra nem csatlakozó töltők átlagos energiafogyasztását. Emellett 2008 végére a teljes termékskálában bevezeti azokat a jelzéseket, amelyek a telefon teljes feltöltése után a töltő konnektorból való kihúzására figyelmeztetik a felhasználót.

2. Irodák és gyárak 2003-tól 2006-ig

A Nokia európai, amerikai és kínai üzemeiben bevezetett energiatakarékossági projektek 3,5 százalékkal csökkentették a vállalat teljes globális energiafelhasználását. A Nokia 2007 és 2012 között a 2006-os szinthez képest további 6 százalékos energia-megtakarítást kíván elérni.

3. Zöld energia


A Nokia egységeinek a működéséhez világszerte felhasznált energia 25 százaléka zöld (környezetbarát) forrásból származik. A vállalat ezt az arányt 2010-re 50 százalékra kívánja emelni.

A Nokia azt is bejelentette, hogy Dave Stewart, a legendás rock zenész, producer és dalszerző (Eurythmics, Texas stb.) a Nokia új, Entertainment & Communities (szórakoztatás és közösségek) üzleti csoportjához csatlakozik. Feladata: részt venni a Nokia Artists’ Advisory Council (zenészek tanácsadó testülete) megformálásában. A testület célja, hogy a Nokián belül a zenészek szempontjából is megfelelő környezetet alakítson ki azáltal, hogy a tartalomüzletág új paradigmáinak születése során biztosítja a művészek érdekeinek megjelenését. A tervek szerint a kiemelkedő művészek, zenészek és producerek csapata később tovább bővül. A csoport az egymást követő rendezvények során az alkotói folyamat és a társadalmi felelősségvállalás, illetve a technológia világának újdonságai közötti összefonódási lehetőségeket kutató agytrösztként is működik majd.

Kulcsszavak: környezetvédelem Nokia

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50